StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Goede scouting kan waardig alternatief voor beperkt budget zijn.
Over een dikke portemonnee beschikken is altijd prettig/handig, maar heeft vaak als kwalijke keerzijde dat de centen soms iets te gemakkelijk worden uitgegeven. Het voetbal vormt op deze spijtige regel geen uitzondering. Gesteld dat Waasland-Beveren op 29 mei na de testmatch tegen Bergen de promotie had gerealiseerd, ben ik er van overtuigd dat veel supporters stiekem hoopten op een aantal ronkende namen ter versterking. Je hoort mij niet zeggen dat die transferpolitiek geen vruchten kan afwerpen, maar een garantie is het evenmin en het zal niet de eerste keer zijn dat clubs op financieel vlak onverantwoorde risico’s nemen die ze later cash betalen.

Dan ben ik een voorstander van de overwogen en verstandige transferpolitiek die promovendus OH Leuven voert. Het zag wel prijsschutter Handi Harbaoui naar reeksgenoot Sporting Lokeren vertrekken vanwege onhoudbaar, maar met Emmerik De Vriese van Antwerp en Thomas Azevedo van Lommel United, kocht het volgens mijn bescheiden mening, bijzonder alert in. Belofte Azevedo kon onder Franky Vanderelst niet eens een basisplaats afdwingen bij Lommel, maar die invalsbeurten en keren dat hij mocht starten opgeteld, waren voor de OHL-scouts voldoende overtuigend om groen licht te geven voor zijn overgang.

In die optiek kan ik mij tot nu toe perfect vinden in de realisaties van WB op de transfermarkt. Onana, Seoudi en Diallo hebben alleszins de potentie om hun stempel te drukken in tweede klasse, maar uiteraard is dat geen garantie op succes. Het zijn drie midden twintigers met toekomst en terechte ambitie, maar wiens voetbalcarričre mogelijks in een beslissende fase is getreden : ofwel met WB de stap naar eerste zetten, ofwel hun verdere voetballeven slijten als eeuwige belofte. Het zijn spelers van wie ik persoonlijk het gevoel heb dat ze gebrand liggen op revanche. Wie met 26 goals in tweede klasse een aanbieding krijgt om bij STVV een contract te tekenen, laat die mogelijkheid niet liggen. En dan begint men nagelbijtend en hongerig naar goals op de bank omdat de coach het vertrouwen schenkt aan de ploeg die de promotie heeft bewerkstelligd. Als die ploeg blijkt gesmeerd te draaien, is er natuurlijk geen haan die kraait naar Onana en gaat men als bankzitter week na week verder dood. In dat verband hoeft de mislukte Cypriotische uitleenbeurt, niemand te verbazen. Maar dat Onana graag nog eens wil tonen dat die 26 rozen geen geďsoleerde uitschieter zijn, laat zich raden. Voor Seoudi liggen de kaarten iets anders. Hij was mede-uitblinker bij het Doornik dat de promotie van de derde naar tweede klasse realiseerde, bevestigde nog enkele seizoenen al het positieve dat over hem werd geschreven en maakte als nummer tien bij de rode lantaren van dit seizoen, toch nog een tiental doelpunten. Van hem wordt, in een op papier beter elftal, gehoopt dat hij Onana, Snelders, Kielo-Lezi en de anderen, productiever zal maken. Diallo mocht bij Charleroi enkele jaren geleden als eens proeven van eerste klasse, maar moest mede door blessures dit niveau laten varen en wil bij WB zijn carričre herlanceren met als doel de stap naar eerste te zetten. Da Silva Neto en Verhoeven genieten het voordeel van de twijfel en moeten wellicht worden gezien in het kader van versterking in de breedte en dat kan met een zwaar seizoen voor de boeg (daar moeten we toch op hopen als men de top 3 ambieert), een doorslaggevende faktor zijn gelet op de inbreng die spelers zoals Sampil, Van Minnebruggen en Bou-Sfia zonder veel wedstrijdritme in de benen, in het competitieslot en de eindronde hebben gehad.

Maar WB heeft nog wel wat pijlen op zijn boog om de zelf opgelegde hoge verwachtingen, te kunne waarmaken. Drie, misschien 4 spelers zoude te kern nog komen versterken/uitbreiden. Het lijstje van spelers met wie dezer uren gesprekken worden gevoerd, is omvangrijk, maar er zijn enkele spelers die absolute prioriteit krijgen. Hopelijk wordt het huiswerk van de directie ten laatste tegen zondag 10 juli afgerond, want dan staat de eerste oefenstonde van het nieuwe seizoen geprogrammeerd. Hopelijk hebben de mensen van de scouting het voorbije seizoen hun ogen goed de kost gegeven, want dat er o.a. in de tweede klasse heel wat bruikbaars voor WB rondloopt, leidt geen twijfel.

PVW.