StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Robert Goethals ROBERT GOETHALS WERPT DE HANDDOEK.

Gisteren is de KSK Beverenfamilie alweer een monument armer geworden. Vandaag raakte bekend dat gewezen KSKB-trainer Robert Goehtals op 89-jarige leeftijd is overleden.

Robert maakte als volslagen onbekende trainer zijn debuut bij KSK Beveren en werd daarbij geassisteerd door Rik Pauwels. Met volslagen onbekend bedoel ik dan in hoofdzaak dat hij als clubtrainer op het hoogste niveau totaal geen ervaring kon voorleggen, maar Goethals wist als lesgever aan diverse sportinstellingen (ik meen mij te herinneren de Heizelschool), zijn woordje mee te praten als het over voetbal ging. De aimabele Goethals speelde het klaar om in het seizoen 78-79 het bescheiden provincieclubje SK Beveren naar de kampioenstitel in eerste klasse te piloteren. Een stunt die niemand voor mogelijk hield en alshetware een kaakslag voor de profs uit Brugge, Brussel en Luik die het nakijken kregen van de semi-profs uit het Waasland. Later zou Robert nog mooie successen boeken met AA Gent.

Robert was een fantastisch man met op menselijk vlak kwaliteiten die zeer hoog moeten worden ingeschat. Hij had een eindeloze bewondering voor de manier waarop ik als visueel gehandicapte probeerde een wedstrijd van KSK Beveren te volgen. Dat respect leidde tot zijn voorstel om een wedstrijd van Geel-Blauw naast hem op de bank te volgen. Uiteraard heb ik deze unieke gelegenheid met beide handen gegrepen. Het was de laatste of voorlaatste wedstrijd van het seizoen, een match tegen Standard zonder belang omdat KSK Beveren de kampioenstitel al op zak had. Beveren verloor, ik dacht met 1-2, maar twijfel of mijn aanwezigheid daarmee iets te maken had, echter wel de voorafgaande feestelijkheden. Het zijn dit soort gebaren/ervaringen die een mens meer dan 30 jaar later nog steeds gedreven richting Freethiel stuwen.

De laatste jaren was Robert zwaar op de sukkel, nauwelijks mobiel en dementerend. Hij verbleef in een rusthuis in de buurt van Ieper dat hij slechts sporadisch verliet. Enkele maanden geleden overleed zijn vrouw en Robert woonde de kerkdienst bij vanuit een rolstoel. Hij was zich echter niet ten volle bewust van wat zich afspeelde, want toen Freddy Buyl hem na afloop van de uitvaart ging groeten, herkende Robert hem niet meer.

Langs deze weg hou ik er aan de familie van Robert Goehtals, veel sterkte toe te wensen bij het verwerken van hu verdriet. Robert Goethals wordt volgende week donderdag 14 juli om 11 uur begraven in Sint-Jan, een gehucht van Ieper.

PVW.