StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal AMBITIE TONEN IN WOLUWE.
Onbekend is daarom nog niet onbemind.
Aanstaande woensdag 17 augustus, mag Waasland-Beveren in Woluwe aan het tweede seizoen uit zijn prille bestaan, beginnen. Alvorens vooruit te blikken op die wedstrijd, past het iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen tot dat fantastische eerste levensjaar, van harte te bedanken. De betere scenarioschrijvers zouden niets kunnen toevoegen aan het eerste hoofdstuk uit de geschiedenis van de fusieclub Waasland-Beveren dat werd getekend door Dirk Geeraerd en zijn technische staf. Een seizoen vol pakkende gebeurtenissen dat begon en eindigde met verlies (respectievelijk 1-0 in Turnhout en 4-2 in Rupel Boom), maar dan hebben we het over de reguliere competitie, want tussendoor zat er een periodetitel, een knap bekerparcours en een thriller van een eindronde tot een testmatch toe. Het nipt missen van de promotie, werd slechts kortstondig ervaren als pijnlijk, want de sportieve voldoening overheerste, in die mate zelfs dat het besef om beter te doen, bij velen onmiddellijk werd ingezien als “zeer moeilijk”.

Omdat WB met Rashid Bourabia slechts één titularis liet vertrekken en heel wat kandidaat-titularissen de weg naar de Freethiel vonden, worden de mannen van Dirk Geeraerd alom getipt als kandidaat-promovendus. Of de spelersgroep klaar is die hoge verwachtingen in te lossen, zal de toekomst uitwijzen, want de concurrentie zat evenmin stil en de aanlokkelijke tv-gelden van de Jupiler Pro League, blinken in meerdere ogen van clubleiders uit de tweede klasse.

De eerste tegenstander van WB in het seizoen 2011-2012, is qua naam niet meteen de meest aansprekende, maar de weg die White Star Woluwe aflegde om tweede klasse te vervoegen, mag gezien worden en daarbij zitten enkele tot de verbeelding sprekende cijfers als we de statistieken van tweedeklasse.be (en waarom zouden we daar aan twijfelen), mogen geloven. Zo eindigde WS Woluwe met 5 punten voorsprong op Virton, moest het amper 20 doelpunten toestaan en kon de ploeg liefst 18 keer de nul houden. Indrukwekkende cijfers wat bij mij de bedenking uitlokte : onbekend, maar daarom niet onbemind.

De coach die Woluwe vanuit derde naar tweede loodste, is Felice Mazzu wiens naam ik voor het eerst opmerkte toen hij in dienst van Tubeke was. Hij slaagde er in de ruime basis van zijn kampioenenploeg te behouden, maar kon niet verhinderen dat prijsschutter Patrick Amoah naar OHL vertrok, een overstap die niet onopgemerkt gebeurde (remember zijn winninggoal tegen Anderlecht op de eerste speeldag). Sebastien Dufoor is zelfs een oude bekende van RS Waasland en iemand die het in zich heeft met een persoonlijke actie de wedstrijd te beslissen. Zijn wispelturige karakter, stond echter een carričre op hoger niveau, in de weg. Nieuwkomers De Oliveira (ex-Rupel Bom en Nieuwkerken) en Henri Munyaneza (ex-Dender), kunnen de neo-tweedeklasser ongetwijfeld wat bijbrengen, maar zouden niet speelklaar geraken tegen woensdag. Toch zal WB op zijn tellen moeten passen, want omdat de basis van de kampioenenploeg overeind is gebleven, heeft trainer Mazzu de beschikking over een pak automatismen en zal het niet de eerste keer zijn dat de underdog het haalt van de favoriet. Wellicht zal de thuisploeg zich tevreden stellen met een puntje tegen favoriet WB en van hoe de nul houden, weten ze dus alles bij Woluwe.

Als WB al het goede dat wordt voorspeld wil bevestigen, moet het in Woluwe al meteen voor de volle pot gaan. De loftrompet voor de goeie aankopen, werd de afgelopen weken regelmatig bespeeld, maar in de voorbereiding kon enkel de prachtprestatie tegen het Turkse Genclerbirligi, bekoren. Maar ook vorig seizoen was de voorbereiding qua resultaten geen hoogvlieger en toch werd, ondanks verlies op de openingsspeeldag in Turnhout, de eerste periodetitel in de wacht gesleept. Misschien moeten de supporters maar eens leren te accepteren dat oefenwedstrijden een specifiek doel hebben, totaal niet resultaatgericht zijn en in een totaalpakket van oefenwedstrijden moeten gezien worden. Dikke tegenvaller is natuurlijk de zware enkelblessure van Kristof Snelders wiens gemis ook vorig seizoen een mindere periode van WB, inluidde. Hoe ruim de huidige kern ook is, bepaalde spelers zijn nu eenmaal omwille van hun gave om het spel te linken, onmisbaarder dan anderen. Toch moet WB in Woluwe ambitie tonen, van de eigen mogelijkheden uitgaan en al meteen de basis proberen te leggen voor een o zo belangrijke goeie start.

Vorig seizoen kon WB zich nog verschuilen achter de dekmantel “onbekende factor), maar na het afgelopen prachtig seizoen en het behoorlijk verbreden van zijn spelerskern, wil de buitenwacht (en eigenlijk ook wel nagenoeg de hele WB-entourage), dat er kleur wordt bekend. WB moet van meet-af-aan ambitie tonen en de eindronde ambiëren.

Patrick Van Wesemael.