StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal LOOPT FREETHIEL VOOR DE EERSTE KEER DIT SEIZOEN GOED VOL ?

Hoe langer een serie duurt, maakt niet uit of het positief of negatief is, des te nadrukkelijker het onderbreken ervan, in zicht komt. Geen 3 zonder 4 of geen 4 zonder 5, wat mij betreft mag het lijstje van opeenvolgende overwinningen gerust nog een stuk langer worden, maar laat dit vooral geen doel op zich zijn. Gelukkig is coach Dirk Geeraerd voldoende realist om er zijn spelersgroep van bewust te maken dat de resultaten niet beter kunnen, maar dat het spel absoluut nog beter moet en kan.

Toen Jos Daerden enkele maanden geleden werd aangesteld als nieuwe sportief verantwoordelijke bij Sporting Charleroi, vreesde ik dat hij misschien wel eens van de hemel naar de hel zou kunnen verhuizen. De overstap van het gemoedelijke FC Twente waar hij als assistent van PreudHomme mocht delen in de bekerwinst van Ruiz en co, naar het woelige Mambour van voorzitter Bayat, het moet zowat dag en nacht verschil betekenen. Maar het siert de Tongerenaar dat hij toch koos voor het wespennest van Charleroi, een uitdaging waarvoor meerdere van zijn collega’s zouden passen. Voor Daerden is de Freethiel overigens weer een beetje thuis komen, want meteen nadat hij als voetballer de Shoes bij Germinal Ekeren aan de haak had gehangen, ging hij bij KSK Beveren als hoofdtrainer aan de slag, geflankeerd door Willy Reynders als t2.

De start van Charleroi in tweede was niet denderend, maar met 4 op 9 zou het overdreven zijn van een mislukte aanhef te spreken. Het pakte al zijn punten tot nu toe op Mambour (2-1 winst tegen Tienen, puntendeling tegen Oostende). De 3-0 nederlaag in Roeselare, zal echter als een kaakslag zijn ervaren. Maar als we de statistieken mogen geloven, worstelt Sporting met een behoorlijk uitcomplex. Naar verluidt werd er van de laatste 31 verplaatsingen, niet eentje met een overwinning afgesloten. Dan lijkt zo’n ploeg een dankbare tegenstander om te ontvangen, maar mijn KSKB-verleden herbergt op dat vlak wel enkele minder prettige ervaringen. In die mate zelfs dat ik vaak ironisch opmerkte dat een ploeg die al maanden niet meer had gescoord of gewonnen, nog even geduld moest oefenen tot Beveren aan de beurt was. Opletten dus met ploegen die een vervelende reeks willen doorbreken, in dit geval een negatieve. Dat men als degradant uit de Jupiler Pro League vanzelfsprekend als kandidaat-promovendus moet bestempeld worden, is in het verleden voldoende ontkracht. Toch heeft Charleroi voldoende voetballend vermogen in huis om zijn verloren plaats in de hoogste klasse, op korte termijn terug te winnen. Toch Yagan (ex-Lokeren) en Milicevic (ex-Eupen) maar beter in de gaten houden.

WB ging in Boussu Dour op een diefje met de overwinning aan de haal en daarmee werd het niet slecht beloond voor de geleverde inspanningen. Een sprekende 9 op 9 is de even verbluffende als onverwachtse balans. Verbluffend, omdat dit cijfers zijn die kunnen tellen en die men als ploeg niet zo vaak realiseert. Sterk ook omdat WB veelvuldig werd geciteerd als favoriet voor de eindronde en vanuit die positie is het allerminst evident een 3 op 3 (zelfs een 5 op 5 als we de beker meerekenen), te laten optekenen. Maar toch zijn de cijfers een beetje onverwachts voor wie alle wedstrijden zag. Brussels thuis en zondag in Boussu Dour, had een puntendeling ook gekund. Knap dat onze jongens telkens in hun kansen bleven geloven met de 90ste minuut zo kortbij, want de late goals van Didier, Da Silva en Onana, waren goed voor 4 onverhoopte punten.

In Boussu Dour kon de nul dit seizoen voor het eerst worden gehouden en da’s een opsteker.
Dat Onana week na week de netten laat trillen, went bijzonder snel. Hij is nu al min of meer de man van de competitiestart. De ploeg is duidelijk een stuk rijper geworden ten opzichte van vorig seizoen. Toen werden veel te veel punten gemorst tegen ploegen die achteraf zouden degraderen en die wegen zwaar door in de eindafrekening.
Laat ons alvast hopen dat de Freethiel zaterdagavond gezellig druk wordt, want al was het niet altijd zo mooi tot nu toe, aan goede wil en de juiste ingesteldheid, heeft het nooit gemankeerd.
En vreemd, maar als WB zaterdagavond wint, telt het al 8 punten meer dan de Walen en dit na amper 5 wedstrijden. We hebben er niets mee in handen, maar liever 8 punten voorsprong, dan er 8 te moeten inlopen.

Patrick Van Wesemael.