StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal BEEST EEN ANDER KLEURTJE GEVEN.

Gaan voor driepunter, vijfde opeenvolgende overwinning zou leuk en uniek zijn.
Zaterdagavond staat speeldag 5 op het programma en daarop mag WB proberen de goeie prestatie van afgelopen weekend tegen Charleroi, over te doen. Dat het in dat geval een vijfde opeenvolgende overwinning behaalt en daarmee een uitzonderlijke prestatie realiseert, is mooi voor de geschiedenisboeken, maar moet vooral in het kader van de ambitie die de clubleiding koestert, worden gezien. Op de Freethiel moet in principe afgerekend kunnen worden met de Wetteraars die ongetwijfeld betere periodes hebben gekend in hun relatief kort verblijf in tweede klasse. Maar laat dat nu precies het altijd boeiende aan het voetbal zijn : de onvoorspelbaarheid. Hoe groot de krachtsverhoudingen vaak binnen en buiten de lijnen verschillen, die worden niet telkens na 90 minuten uitgedrukt op het scorebord.

Het meest opvallende aan de minder goeie start van Standaard Wetteren is dat de ploeg in 4 wedstrijden nog niet tot scoren kwam. Maar daar houdt het negatieve eigenlijk op, want dat Wetteren in vier matchen slechts 2 doelpunten incasseerde, is knap en zegt zeker iets over de degelijke organisatie van de defensie. Tweemaal kende de einduitslag een brilscore en even zoveel keer werd met het kleinste verschil verloren. Dit zijn absoluut geen cijfers om te wanhopen in geval van Standaard Wetteren en evenmin om aan de geringste onderschatting te doen in het geval van Waasland-Beveren. Afgelopen weekend nog speelde Standaard zeer verdienstelijk 0-0 op het veld van Roeselare en dit nadat het langer dan een half uur met een mannetje minder moest zien te overleven.

Omdat ST. Wetteren een moeizame start nam, mocht trainer Kris Vanderhaegen net voor het verstrijken van de transfermarkt, nog wat bijkomend nieuw bloed injecteren. Bij Dender werd Daan De Pever ontfutseld, Bruno Camacho ruilde het shirt van Lierse voor dat van Standaard en Benjamin De Wilde werd alsnog over de streep getrokken om bij te tekenen. Kortom, Wetteren zal niets aan het toeval overlaten om zijn behoud in tweede klasse te verzekeren en dat zou gezien het budget waarover de penningmeester kan beschikken, een mooi succes zijn. Een beetje vreemd vond ik de korte duur van de interventie die gewezen bondscoach Aimé Antheunis bij Wetteren deed. De zin van zo’n beperkt verblijf, is mij niet helemaal duidelijk.

En Waasland-Beveren, dat kan eigenlijk zaterdag alleen van zichzelf verliezen.
Als er ooit een moment geschikt zal zijn om af te rekenen met zijn zwarte beest, dan is het zaterdag. Zes opeenvolgende winstpartijen afleveren (Beker van België meegerekend), dat zijn stilaan bijzonder indrukwekkende cijfers die, nuchter geanalyseerd, het eerste puntenverlies alleen maar dichterbij brengen. We zitten er niet op te wachten en tegen een op vertrouwen jagend Wetteren zou dat des te pijnlijker zijn, maar anderzijds had dit puntenverlies best al tegen Brussels of Boussu Dour mogelijk geweest. En wat mij betreft mag het sympathieke Wetteren (en waarom niet Jan De Langhe) zaterdag zijn eerste competitiedoelpunt lukken op de Freethiel, op voorwaarde dat WB er eentje meer tegen de netten prikt.

Het voorbije weekend voetbalde WB in de eerste helft tegen Charleroi, op de wijze waarop trainers en supporters het graag zien. Vlotte combinaties, het meeste balbezit en geregeld gevaarlijk uitbreken. De doelgerichte aankopen en bewuste keuze voor iets meer voetballend vermogen, lijken hun vruchten af te werpen, maar we moeten beseffen met deze speelwijze evengoed vroeg of laat eens keihard op onze bek te zullen gaan. En wat dat zwarte beest aangaat, dat valt al bij al wel mee. Een 1 op 6 vorig seizoen is uiteraard niet bijster goed, maar tegen Brussels, Rupel Boom en Turnhout deden we het niet beter.

Patrick Van Wesemael.