StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal KAN STVV SEIZOEN VIA BEKER EINDELIJK LANCEREN OF STUNT WB ?

Woensdagavond verplaatst het WB-circus zich richting Staaien voor de 16de finales van de Cofidis Cup. Het wordt sowieso een interessante partij die wellicht, maar dat is een huizenhoog cliché, alle kanten op kan. Sint-Truiden snakt waarschijnlijk naar een wedstrijd als deze waarin het hoopt tegen een tweedeklasser vertrouwen op te doen en het blazoen wat op te poetsen na de miserabele en turbulente weken van het competitiebegin.
In het WB-kamp lijkt het alsof een dag voor de wedstrijd, niemand zich zorgen maakt over de mogelijke afloop van dit midweekse bekertreffen tussen de rode lantaarn uit eerste en de lijstaanvoerder in tweede klasse. Op papier zou er niet eens zo’n grote sportieve kloof mogen gapen tussen de nummer 16 van de Jupiler Pro League en de nummer 1 van de voormalige Exqi League. Zou dit nummer 16 tegen een soort virtueel nummer 17 zijn ?
In ieder geval, van enige drukte in de WB-entouerage is geen sprake en zelden meegemaakt, maar amper 24 uur verwijderd van de aftrap, lijkt deze match nog niet te leven bij de supporters. De belangstelling voor de match is er wel en heel wat supporters zullen woensdag de verre verplaatsing naar Limburg maken, maar het lijkt alsof die fans zich bij voorbaat kunne verzoenen met een eervolle uitschakeling en de voorkeur geven aan de match zondag in Aalst.
Zou een spelersgroep ooit al meer ontspannen aan een zestiende finale zijn gestart ?
Vermoedelijk is deze laatste een zinloze vraag, want iedere sporter met de juiste ingesteldheid, verschijnt aan de start van elke wedstrijd om het beste resultaat uit de brand te slepen.

Het is een understatement, maar Staaien heeft (en daarvoor moeten we niet eens verder dan een jaar terugkeren in het verleden), betere tijden gekend. De Jupiler Pro League kan de hemel op aarde zijn voor spelers, trainers, bestuursleden en supporters wanneer het meezit, maar ook een ware hel wanneer niets lukt en een wedstrijd winnen even ver weg is als het invullen van de juiste Lottocijfers. Knotsgek is de bedenking dat hoge toppen scheren en nadien door diepe dalen gaan, vaak met nagenoeg dezelfde groep mensen gebeurt en de levensgrote vraag dus blijft : waarom lukt soms alles, waarom soms niets ?
Wat moet de druk bij de mannen van Franky Vanderelst immens groot zijn voor deze wedstrijd. In de competitie wil het voor geen meter lopen en blijft de ploeg wanhopig op zoek naar zijn eerste overwinning. Met één schamel puntje staat het voorlopig op een overwinning afstand van Westerlo en is Lierse niet eens zo ver uit de buurt. Laten we ook niet vergeten dat STVV dit seizoen al een tweetal bijzonder opmerkelijke comebacks achter zijn naam heeft staan (0-3 opgehaald tegen Club Brugge en ook thuis tegen aartsvijand Genk werd een 1-3 omgezet naar een 3-3 tussenstand om uiteindelijk met 3-4 in de boot te gaan).
Maar de affaire-Breepoels heeft wonden geslagen bij de supporters die morren en ook al zijn die verzuchtingen niet persoonlijk aan het adres van Franky Vanderelst gericht, het moet geen prettige werksfeer zijn voor de van Lommel overgekomen oud-international.
Misschien heeft Sint-Truiden gewoon eens een knalprestatie nodig om alle frustraties van zich af te gooien, maar we mogen er niet aan denken dat dit uitgerekend tegen WB zal gebeuren.

En Waasland-Beveren, dat hoopt stiekem natuurlijk op herhaling van het droomscenario in dezelfde fase van de beker vorig jaar toen na verlengingen met 1-2 werd gewonnen in Charleroi. Ook toen draaide het bij de Karolingers vierkant, kwam de thuisploeg wel op voorsprong, maar kon Snelders voorbij halverwege de tweede helft de gelijkmaker aantekenen waarna invaller Guy Veldeman kort voor tijd voor een fantastische apotheose zorgde. En of ze dat nog eens mogen overdoen ?
De kern van WB is dermate ruim, dat trainer Dirk Geeraerd zich woensdag de luxe zou kunnen veroorloven om een bijna ander elftal dan dat tegen Wetteren, in de wei te sturen. Vermeylen, Van Hoey, Verwilligen, Doumbia, Tamsin, Bou-Sfia, Sarki, Rowell, Van Minnebruggen, De Silva en Verhoeven (neen, voor onze peter Kristof Snelders is het nog wat te vroeg), allen zitten ze waarschijnlijk vol ongeduld te popelen om morgen wat speelminuten te krijgen.
O ja, voor een drietal spelers is dit een min of meer speciale wedstrijd. Kristof Lardenoit maakte in zijn Beverentijd al eens een overstap van een half jaar naar Staaien en Hervé Onana deed datzelfde vanuit RS Waasland, maar beiden hielden ze er geen fijne herinneringen aan over. En als ik mij niet vergis lag Mike De Silva al een keertje in een Haspengouwse weegschaal, maar werd hij net iets te licht bevonden.
Tot slot : in de voorbereiding stonden WB en STVV op de Freethiel dit seizoen al eens tegenover mekaar. Seoudi besliste toen met een prachtige kopbal dit vriendschappelijk potje (1-0). Een hoopvol voorteken ? Hopelijk wordt het niet te laat morgen en komen er geen verlengingen. Alhoewel, was er geen aanbevolen hotelletje daar in de buurt ?

Patrick Van Wesemael.