StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

nabeschouwing.jpg EUPEN TERECHTE WINNAAR VAN LICHTELIJK ONTGOOCHELENDE TOPPER.

De verwachtingen voor de topper tussen de twee ploegen die tot afgelopen weekend het minste verliespunten telden, heeft te zelden het niveau gehaald dat de +-7000 toeschouwers vooraf hadden gehoopt. Aan die status van het minste verliespunten, is zelfs na dit weekend geen verandering gekomen, want beide ploegen bekleden na 7 speeldagen nog steeds de plaatsen 1 en 2 met uiteraard een niet onbelangrijke bonus van 3 punten in het voordeel van de Oostkantonners. Die bonus zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn met het oog op de afwikkeling van het eerste periodekampioenschap, want de katjes die WB in de volgende 3 competitiewedstrijden te geselen krijgt, uit Lommel en Visé, thuis Antwerp, zijn niet van de poes.

De rede waarom de bezoekers uit Eupen tot verdiende winnaars zaterdagavond werden uitgeroepen, is vrij eenvoudig. In bokstermen zou men dit een overwinning op punten noemen, want het elftal van trainer Wolfgang Frankck bracht de technisch betere combinaties op de mat. Qua rijpe doelkansen ontliepen WB en Eupen mekaar nauwelijks. Het waren er weinig waardoor het rekensommetje snel is gemaakt en dus een licht voordeel oplevert (perfect uitgedrukt in 0-1 winst) voor de vanaf nu voornaamste kandidaat op het eerste periodekampioenschap. WB-Eupen was een wedstrijd die mij voortdurend opzadelde met een gevoel van : nu gaat het gebeuren. Het had aan de rust zomaar 2-1 in plaats van 0-1 kunnen zijn en dan zou het merendeel van de toeschouwers de technische onvolkomenheden die er ten opzichte van de tegenstander zeker waren, graag bovenop hebben genomen. Maar je weet hoe dat gaat, als de score negatief uitvalt, worden de goeie dingen hetzij geminimaliseerd, hetzij snel vergeten. Zou de fout in de eerste helft op Onana een strafschop hebben gerechtvaardigd ?

Dirk Geeraerd gaf na rust nog een kleine tien minuten het vertrouwen aan de spelers die de wedstrijd waren begonnen, maar toen haalde hij Paulussen en Da Silva naar de kant om met De Silva en Sarki alle registers open te trekken. Een kwartiertje later zou ook Mich Van Hoey de gelegenheid krijgen om op links zijn offensieve duivels te ontbinden, maar het verhoopte gelijkstellend doelpunt, bleef in de aangename avondlucht hangen, al had een kopbal van Jo Van Damme in de toegevoegde tijd een beter lot verdiend.

Welke lessen kunnen er worden getrokken na deze verloren topper ?
De supporters waren op de afspraak. Lijkt logisch gezien de stand, maar bij zulke ongebruikelijk hoge temperaturen voor begin oktober, bouwt een mens soms andere verplichtingen in op het laatste nippertje. Het door de trainer aangeklaagde onderdeel “omgaan met druk”, is voor verbetering vatbaar, maar laat mij toe dit geen schande te noemen en zelfs begrijpelijk te vinden. De meeste nieuwkomers hebben eerder ervaring met degradatiestress dan met positieve druk. Eupen was zaterdag de beter voetballende ploeg, maar dit is een momentopname. Zoals het op de Freethiel voor de dag kwam, is het een ploeg waarmee rekening moet worden gehouden, maar om nu te zeggen dat dit de uitgesproken titelfavoriet was, gaat mij ook weer te ver. Dan vond ik de uitwedstrijd van WB in Aalst vorige week, een stuk indrukwekkender. Bovendien is het misschien niet slecht dat alles en iedereen de focus nu maar bij Eupen legt en WB zich hopelijk in het zog kan laten meedeinen.
En uiteraard ben ik het er mee eens dat na 10 speeldagen al iets in handen hebben voor een beetje rust kan zorgen, maar van vorig jaar herinner ik mij dat die rust nogal letterlijk werd genomen. Kortom, het kampioenschap in tweede is zaterdag definitief op gang geschoten door Eupen en de bal ligt nu in het kamp van zij die eerste klasse als een must zien.

PVW.