StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal FRUSTRATIES NAAR DE VERGEETHOEK KNALLEN.

Tubeke moet kind van de rekening worden.
We kunnen er moeilijk omheen dat WB de voorbije weken een beetje op zoek is naar zijn eigen identiteit. Het gemak waarmee, echter niet de manier waarop, WB in het begin van het seizoen matchen haast moeiteloos winnend afsloot, staat in schril contrast met de moeizame wijze waarop de laatste weken punten worden gepakt. Eens een klinkende overwinning neerzetten en liefst met goals van mannen die bewezen hebben daar een neus voor te hebben, maar die al enkele matchen droog staan. Seoudi, Onana, een doelpunt lukken kan voldoende zijn om opnieuw het broze vertrouwen waarmee elke doelpuntenmaker wel eens worstelt, terug te winnen. Maar of dit alles zomaar op bestelling is te bekomen, valt te betwijfelen.

WB-Tubeke is, afgaande op de huidige rangschikking van beide ploegen, een wedstrijd met een dubbel gevoel. Sportief gezien zouden de Waals-Brabanders een hapklare brok moeten zijn, maar anderzijds heeft men tegen dit soort elftallen niets te winnen, maar alles te verliezen. De bezoekers uit Tubeke wonnen hun enige wedstrijd tot nu toe op de tweede speeldag toen rode lantaarn Wetteren met 1-0 werd verslagen. Samen met Wetteren en in iets mindere mate Brussels, beleeft Tubeke momenteel moeilijke tijden. Het schoentje wringt vooral in de aanval, want in 11 wedstrijden scoorde het slechts 4 doelpunten en vertoeft het op dat vlak in het weinig te benijden gezelschap van Wetteren dat nog een keertje minder trefzeker was tot nu toe. Ook hun defensie heeft meer weg van een gatenkaas, dan van een onderdeel van een voetbalploeg dat als voornaamste opdracht heeft de spitsen van de tegenpartij het scoren te beletten. De Tubeekse verdediging werd al 22 keer gepasseerd en enkel Tienen doet met 23 geïncasseerde goals, slechter. Het zijn allesbehalve fraaie cijfers die Tubeke kan voorleggen, maar ik herinner mij niet zolang geleden een onwaarschijnlijke comeback van Tubeke onder leiding van Daniël Ost, toen het vanuit een bijna veroordeelde positie, kon terugkeren tot in de subtop. Laat ons in ieder geval hopen dat die heropstanding niet voor komende zaterdag is, want nieuw puntenverlies van de Geeraerd-boys, zou bijzonder hard aankomen voor een ploeg die graag zijn kandidatuur wil stellen voor de tweede periodetitel.

In Dender speelde Waasland-Beveren een klein uur behoorlijk voetbal en had het de mogelijkheid via Paulussen bij een 0-2 voorsprong, de wedstrijd definitief op slot te gooien.
Het verzuimde van die gelegenheid gebruik te maken waarna het tweemaal op een stilstaande fase werd gepakt. Dat uur positief voetbal onthouden we graag om verder op te borduren, maar het half uurtje waarin WB geen vuist meer kon maken om het tij te keren na de aansluitingstreffer van Thibaut en de gelijkmaker van Copin, is leerstof voor de komende weken. Met 20 punten en slechts 2 minder dan de nummer 2 in de rangschikking, is er niets verloren. De schouders van Eupen zullen de volgende weken op de proef worden gesteld of zij het gewicht van een favorietenrol kunnen torsen, maar een eeuwenoude voetbalwijsheid leert ons dat het veel verstandiger is eerst zelf zijn opdrachten goed uit te voeren en pas daarna een blik naar de concurrentie te werpen. Voorbeschouwingen op dit soort wedstrijden zouden in principe heel kort kunnen zijn. Er moet gewoon gewonnen worden en als dat niet gebeurt, moet het falen niet bij de man in het zwart, de tegenstander of pech worden gezocht, maar bij zichzelf. Het klinkt misschien hard of weinig respectvol ten opzichte van onze eerstvolgende opponent, maar in de omgekeerde situatie zouden die mensen ongetwijfeld op dezelfde manier redeneren. Een klinkende overwinning zaterdagavond om de toenemende frustraties van de voorbije weken naar de vergeethoek te bannen, het zou eens deugd doen.
Over frustraties praten met nauwelijks 2 puntjes minder in de stand dan de nummer 2, dit ruikt naar luxesupporters. Ondanks de winst op de valreep tegen Antwerp, hadden supporters het zaterdag in Dender lastig met de nonchalante wijze waarop de 0-2 uit handen werd gegeven.
Natuurlijk kan zoiets een keer gebeuren, maar het komt dikwijls voor bij ploegen die met hun zelfvertrouwen worstelen.

Patrick Van Wesemael.