StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal GOEIE TRANSFER OP KOMST.

Geen onaardige verschijning zijn, immer positief ingesteld en de gave hebben een elftal creativiteit bij te brengen, het zou zomaar een quizvraag kunnen zijn. Dirk Geeraerd moet zich die bewuste zaterdagavond eind juli in Mechelen na afloop van de vriendschappelijke wedstrijd tussen het plaatselijke Racing en Waasland-Beveren, slecht hebben gevoeld toen hij in de eerste helft Kristof Snelders met een brutale tackle langs achter zag uitgeschakeld worden. De pijnlijke diagnose volgde nog diezelfde avond : enkelbreuk en een maandenlange gedwongen inactiviteit + dito revalidatie. Nog geen 4 maanden later heeft de kleine uit Ekeren het licht op groen gekregen om opnieuw te spelen, al is hier in eerste instantie sprake van matchritme opdoen. Vorige week vrijdag 11 november, wat een dag om zijn wederoptreden te maken, verscheen Kristof Snelders voor het eerst sinds zijn enkelbreuk, nog eens aan de aftrap van een wedstrijd. Op Puyenbeke met de beloften tegen Tienen, mocht Snelders weer eens proeven van dat fantastisch spelletje dat voetbal wordt genoemd en dat als een verslaving moet werken indien men het op zijn niveau beheerst. En het leek wel alsof de bezoekers uit Tienen die Wapenstilstand nogal letterlijk namen, want de jongens van Bart Leemans pakten hun eerste overwinning thuis en liefst met zware 4-0 cijfers. En nog een quizvraagje : wie scoorde het eerste doelpunt van WB ? Juist, hij die men het op zo’n moment het meest gunt, Kristof Snelders.

Moet deugd gedaan hebben dat doelpunt vorige week vrijdag ?
Kristof : “na zolang uit te zijn geweest met een blessure, is zo’n eerste wedstrijd op zich al iets bijzonders. Dat die comeback luister wordt bijgezet met een eigen doelpunt en uiteindelijk resulteert in een vlotte 4-0 winst, doet een mens goed. Maar zo’n doelpunt mag niet worden overschat en de medaille heeft zeker een keerzijde. Ik voel, en da’s uiteraard heel logisch, nog een gebrek aan snelheid en scherpte waardoor ik en de entourage van Waasland-Beveren, zich niet mogen blind staren op dat doelpunt. Het allerbelangrijkste van die avond was dat ik de volle 90 minuten op het veld heb gestaan en dat was voor aanvang van de wedstrijd nog een open vraag voor mij. Bijkomend positief is dat ik de daaropvolgende dagen geen enkele reactie heb gehad van mijn bewuste enkel waardoor ik ervan uitga dat die blessure medisch gezien verleden tijd is wat de avond natuurlijk achteraf bekeken op meerdere vlakken als zeer geslaagd doet ervaren.”

Je hebt weken individueel keihard aan je comeback gewerkt. Bestaat de kans dat Kristof Snelders fysiek sterker staat dan de meeste van je ploegmaats die al enkele slopende maanden competitievoetbal achter de rug hebben ?
Kristof : “Een individuele training valt in geen enkel opzicht te vergelijken met een groepstraining, laat staan een wedstrijd. Men kan fysiek perfect in orde zijn, maar matchritme kan niet kunstmatig worden gecreëerd en uitsluitend worden opgedaan door het spelen van wedstrijden. Precies daarom is het kunnen spelen van oefenwedstrijden in de voorbereiding zo belangrijk. Die individuele training heeft er voor gezorgd dat mijn conditionele basis op peil is, maar matchritme kan enkel worden verworven door wedstrijden te betwisten.”

Een zekere angst gehad om die eerste duels aan te gaan ?
Kristof : “Er waren heus wel wat momenten vrijdag dat ik in mijn rug een verdediger voelde komen en een fractie van een seconde dacht, oei mijn enkel. Die klik moet nog worden gemaakt, maar die vrees zal alleen maar afnemen door meer wedstrijden te spelen. Maar zo’n eerste partij na een lange afwezigheid, is het logisch dat je daar nog even aan wordt herinnerd.”

Hebben we in Tienen een puntje gewonnen of er 2 verloren ?
Kristof : “Spijtig genoeg 2 punten verloren. Ik beweer niet dat we zoveel beter waren dan de thuisploeg, maar van onze ploeg mag worden verwacht dat we toch iets gemakkelijker een voorsprong kunnen vast houden. Keerpunt was het missen van de kans die Seoudi kreeg, want een 1-2 zo kort na de gelijkmaker van Tienen, betekende wellicht de doodsteek voor de Suikerploeg. Na de uitsluiting van Joachim Van Damme werd het nog even bibberen naar het einde toe, maar globaal genomen hadden we die 0-1 moeten consolideren of aandikken.”

De punten zijn er wel, het klassement valt ook mee, maar het spelniveau moet beter kunnen met deze groep.
Kristof : “Het draaide in het begin van de competitie onmiskenbaar iets soepeler dan de laatste weken en ik zoek hiervoor de oorzaak bij een paar jongens die zich toen wél en thans iets minder in hun vel voelen.” Als ik de namen van Seoudi en Onana noem, gaat Kristof verder. “Die jongens zitten inderdaad in een mindere vorm en zij waren de eerste weken van het seizoen diegenen die het verschil maakten. Nu zij dat niveau tijdelijk niet meer halen wat ze sowieso in hun mars hebben, is het voor de hele ploeg lastiger voetballen. Anderzijds moeten we positief blijven en oog houden voor de goeie dingen die er ontegensprekelijk zijn. De kloof met Eupen en de meeste andere gegadigden voor promotie, is overbrugbaar gebleven en onze defensie behoort nog steeds bij de betere uit de reeks. We moeten ook voldoende zin voor realisme tonen. Wie had gehoopt dat we Tienen op eigen terrein van de mat zouden spelen, een resem kansen bijeen voetballen en met een 0-3 terugkeren naar het Waasland, zal inderdaad ontgoocheld geweest zijn, maar vraag is of onze ploeg over het potentieel beschikt om deze manier van voetballen te mogen verwachten. Overigens, zowel met Beveren als met WB, zijn we zelden met een geslaagde oogst uit Tienen teruggekeerd. In voetbal wordt het verschil vaak door details bepaald. Ik vond bv. Charleroi op de Freethiel zwak spelen, maar zaterdag in Eupen waren ze indrukwekkend goed.”

Hoe kan het gebeuren dat we viermaal, te weten in Lommel, Aalst, Dender en Tienen, een voorsprong laten ontglippen.
Kristof : “In Lommel heeft het strafschopgeval met Rowell ons de das omgedaan. In een aantal andere wedstrijden zijn we ten onder gegaan door individuele fouten. Wie bovenaan wil meedoen, en dat is een wijsheid die niet enkel op WB van toepassing is, moet enerzijds efficiënt met de geboden kansen omgaan en anderzijds het aantal individuele fouten bannen of tot een minimum beperken. Die efficiëntie is er wel, maar de individuele foutjes moeten er nog uit.”

Roeselare, een onderschatte tegenstander, want het verdiende de winst tegen Oostende vorig weekend.
Kristof : “Een goeie ploeg. Ik heb met trainer Serebrennikov 2 seizoenen samen gespeeld in Cercle en dat is een uitstekende voetballer met veel verstand van het spelletje. De West-Vlamingen gingen al knap winnen met 1-2 in Visé waardoor we op onze hoede moeten zijn. Maar we spelen thuis waardoor ik het bij een 2-0 voor WB wil houden.

Nog even een poging gedaan bij Kristof om te informeren naar het grote moment waarop hij zijn opwachting in het fanion hoopt te maken en creatief als hij is, zet hij de mensen aan het spurten op zoek naar hun voetbalkalendertje met de woorden : “ik denk dat de topper in Oostende 1, misschien 2 weekjes te vroeg komt”. We kijken er alvast naar uit Kristof !!!

Patrick Van Wesemael.