StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal COMPETITIE SPANNEND HOUDEN EN ZICHZELF EEN DIENST BEWIJZEN.

Na 2 voetballoze weekends, rolt haast zeker vanaf vrijdagavond de bal opnieuw in tweede klasse en Waasland-Beveren mag de spits afbijten op vrijdagavond. De opdracht is niet meteen de gemakkelijkste, want dezer dagen is een bezoek aan de Eupense Kehrweg, geen godsgeschenk.

Misschien is het niet slecht om na deze onderbreking, nog even de positie van beide ploegen op te frissen. Eupen had tot voor enkele weken een straatlengte voorsprong op de concurrentie, maar liet op verplaatsing wat steekjes vallen waardoor de straat plots een steegje werd. Alleen Charleroi kon van die misstappen profiteren en is thans tot op 2 punten genaderd van de Oost-kantonners. Op ruime afstand proberen WB en Oostende er alles aan te doen om hun plaatsje in de eindronde veilig te stellen, want een comeback naar de top, zit er waarschijnlijk voor beide ploegen niet meer in. In die optiek moet WB dus proberen zichzelf vrijdagavond een dienst te bewijzen door iets te oogsten in Eupen en dan zal het logische gevolg zijn dat de competitie, zowel voor wat betreft de titel als de te verdelen tickets voor de eindronde, boeiende weken tegemoet gaat.

Ondanks zijn schitterende heenronde, blijken het sportieve en het financiële in Eupen, niet hand in hand te gaan. Op sportief vlak kan het na 22 speeldagen de beste papieren voorleggen, maar financieel bleef het tot de laatste uren bang afwachten of de club aan zijn licentievoorwaarden zou voldoen. Dat ene zekere Luciano D’Onofrio alsnog reddende engel kwam spelen, is prettig voor de leider in tweede klasse, maar zegt tevens veel over de instabiliteit en afhankelijkheid van de Oost-kantonners. Op relatief korte termijn, voerden eerst Italianen, vervolgens Duitsers en wie weet dus nu Luciano D’Onofrio, het bewind bij Eupen. En wat deze laatste betreft, in Vlaanderen ontkurken clubleiders een extra flesje wanneer het water bij de buren tot aan de lippen staat, maar aan de andere kant van de taalgrens, wordt in een vergelijkbare situatie, een helpende hand aangereikt. Van een mentaliteitsverschil gesproken en waarvan kennen we dit soort reflex ?

Maar ondanks de inhaalbeweging van Sporting Charleroi, moeten de Zebra’s eerst nog maar eens proberen de Panda’s in het klassement te passeren. De kloof kan met 2 punten op een speeldag worden omgedraaid, maar anderzijds zal in Charleroi de druk met de week toenemen nu het beoogde object steeds dichterbij komt. En omdat ook Eupen op zijn beurt de hete adem van Charleroi in de nek voelt, kan WB misschien wel profiteren van de rivaliteit tussen beide titelpretendenten. Nu ja, ook de mannen van Dirk Geeraerd doen er goed aan, zelfs al heet de tegenstander Eupen en is de leider in eigen huis de uitgesproken favoriet, om iets te oogsten nabij de Duitse grens zodat Oostende op de 22ste speeldag geen of liefst zo weinig mogelijk afstand kan nemen.

Dat Eupen tot 10 punten is kunnen uitlopen op WB, kan geen toeval zijn. Het is een prachtig elftal dat in de heenronde het betere voetbal uit de tweede klasse bracht. Over de wedstrijd van de zevende speeldag op de Freethiel, herinner ik mij dat de bezoekers voetballend een niveautje hoger speelden, maar dat indien WB wat efficiënter met de kansen was omgesprongen, het doelpunt van Debefve zeker niet de enige goal van de match hoefde te zijn (eindstand was 0-1).

Morgen vrijdag, zullen veel ogen in Eupen gericht zijn op Tomasz Radzinski. Omdat hervé Onana geelgeschorst is, raakt Tomasz zeer waarschijnlijk aan zijn eerste speelminuten in het shirt van Waasland-Beveren. Of kiest Dirk Geeraerd voor een meer behoudende opstelling omdat hij met Seoudi, Cavens en Snelders, ook al over heel wat offensieve mogelijkheden beschikt. Het antwoord volgt vrijdagavond omstreeks 22.30 uur en laat ons hopen dat de laatst gespeelde wedstrijd (4-1 winst tegen Aalst), als trendzetter voor het restant van de terugronde zal gelden.

Patrick Van Wesemael.