StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Respect zelfs meer dan 30 jaar later.
De jeugdspelertjes op de Freethiel hebben hem nooit als voetballer gekend, maar misschien heeft vader of grootvader hun wel eens verteld over ene zekere Heinz Schönberger. Deze Duitse klasbak belandde via Tielleur en RC Mechelen in de Klapperstraat en liet meerdere jaren de voetballiefhebbers in het Waasland en ver buiten de landsgrenzen, genieten van zijn oogstrelende manier van voetballen. Dat heel wat van die jeugdspelertjes nu wekelijks technische bijscholing krijgen van Heinz, is een grote eer, want dinsdag werd Schönberger in de krant Het Laatste Nieuws nog opgenomen in de ere-galerij van de 11 tovenaars in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. Heinz vertoeft daarbij in het niet te versmaden gezelschap van huidige en gewezen grootheden als Suarez, Company, Hassan, De Gryse, Nilis, Scifo, Tahamata, Rensenbrink, Lozano enz. Een fantasttisch compliment voor de immer bescheiden Schönberger op wie de Freethiel terecht trots mag zijn. Momenteel woont Heinz nog altijd in Beveren, geeft hij er technische training aan de wat oudere jeugdspelers, maar een vaste bezoeker van de thuiswedstrijden, is hij niet. Begin dit seizoen werd Heinz Schönberger door de supporters van Waasland-Beveren, nog verkozen tot beste voetballer uit de geschiedenis van KSK Beveren en dat Heinz het daarbij moest opnemen tegen zwaargewichten als Jean Janssens en Jean-Marie Pfaff, zegt voldoende over welke uitzonderlijke klassespelers er op een gegeven moment op de Freethiel aan de slag waren.

* Jantje De Langhe naar Oudenaarde.
Men zegt wel eens dat er uitstekende voetballers in de lagere reeksen rondlopen (derde en vierde klasse), die mits een goeie begeleiding, een heel eind kunnen komen.
Als ik gisteren op nr10.be lees dat Jantje De Langhe volgend seizoen de kleuren van derdeklasser Oudenaarde gaat verdedigen, kan ik die stelling volledig bijtreden, alhoewel hier de context natuurlijk totaal anders is. Jan kreeg zijn opleiding op de Freethiel, maakte als 17-jarige de overstap naar eersteklasser Westerlo en ondanks het feit dat hij daar weinig aan spelen toekwam, zal Jan er ontzettend veel hebben bijgeleerd. Nadien volgden, als ik mij niet vergis, o.a. een eerste keer Oudenaarde, Aalst en dus Wetteren.
Dat spelers als Jan qua reeks een stapje terugzetten, valt uiteraard te betreuren.
Een fitte De Langhe is top tweede klasse waardig. Bovendien, wat heet een stapje terugzetten, want als dat naar een ambitieuze derdeklasser is, kan dat een tijdelijke gebeurtenis zijn. Jan kennende is het ongetwijfeld een bewuste keuze geweest, want verstandige gast die De Langhe met een goeie job als vertegenwoordiger en wellicht moet zijn keuze ook in dat licht worden gezien.

* Goots niet mild voor Antwerp-spelers.
In GVA is Patrick Goots genadeloos voor een aantal Antwerp-spelers die daags voor de wedstrijd tegen Oostende volgens hem op stap waren geweest. Nu is het minder aangewezen om de dag voor een wedstrijd de bloemetjes buiten te zetten, maar daarover wordt meestal gepraat als de afloop ongunstig was. Trouwens, ik zou ze niet graag te eten geven, de spelers die daags voor een wedstrijd nog even gaan ontstressen in een of andere dancing of net iets meer privé-gelegenheid (vraag maar aan Balotelli van Manchester City). Daarenboven, gezien de reputatie die Patrick Goots had toen hij nog voetbalde, is hij volgens mij de laatste die hierop commentaar mag geven. Een minder losbandig leven, zou hem waarschijnlijk met zijn voetbalkwaliteiten, één of meerdere topclubs hebben opgeleverd. Is dit het verhaal van de boswachter die schiet op de stroper die hij jarenlang zelf is geweest ?

PVW.