StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Jo Van Damme wordt Mechelse Kakker.
Maandag raakte bekend dat Joachim Van Damme een tweejarige overeenkomst heeft afgesloten met eersteklasser KV Mechelen. Ongetwijfeld een mooie stap vooruit voor Joachim die weinigen hem zullen misgunnen, maar jammer dat WB met lege handen moet achter blijven omdat het contract van Jo aan het einde van dit seizoen afliep.
Het gonsde dit seizoen onophoudelijk van geruchten over het vertrek van Van Damme. Gent en KV Mechelen waren de namen die het vaakst voorkwamen en blijkbaar klopte daar dus wel iets van. Voor Joachim is het stilaan tijd om deze stap te zetten, maar we hadden hem natuurlijk het liefst de sprong naar eerste zien maken met Waasland-Beveren.

Aan het feit dat Van Damme eerste klasse in de benen heeft, zullen weinige twijfelen. Niet toevallig heeft hij heel wat caps met de diverse nationale jeugdploegen verzameld. Grote werkkracht, een goed kopspel en een behoorlijke techniek, Jo kan echt op meerdere fronten een mondje meepraten. De enige bedreiging om een mooie carrière uit te bouwen, is dat hij als een bon-vivant door het leven gaat en wel eens de grenzen van het toelaatbare durft opzoeken. Op niveau tweede klasse was dat soms al kantje boordje, maar als toekomstig profvoetballer doet hij er goed aan dit mooie hoofdstuk af te sluiten en deze nieuwe uitdaging alle kansen te bieden. Als Jo daarin slaagt, mag KV zich verheugen op de komst van een gegeerd Belgisch jong talent waar het ongetwijfeld nog veel plezier aan kan beleven.

Ondanks zijn ontegensprekelijke kwaliteiten als voetballer, dreigde Jo al vroeg omwille van zijn bon-vivantstatus, een groot deel van zijn credits kwijt te spelen op de Freethiel.
Hij was er amper 16 toen Jo ernstig overwoog de shoes aan de haak te hangen vanwege zoals men dat mooi uitdrukt “een moeilijke jeugd”. Gelukkig voor Van Damme liep er op dat moment op de Freethiel een zekere Bart Selleslags rond die misschien meer overtuigd was van de kwaliteiten van Jo dan het aankomende talent zelf. Bart wist Van Damme te overtuigen het over een andere boeg te gooien, maar de sleutel van het succes zou hij uiteraard zelf in handen blijven houden. De lastigste hindernis uit zijn nog prille voetbalcarrière was genomen en beschermengel Bart Selleslags, uitgerekend in die periode hoofdtrainer van SK Beveren, dropte Jo als 16-jarige in het slot van de competitie gedurende enkele wedstrijden in het fanion en Van Damme bedankte in stijl. Jo had de smaak te pakken en zijn voetbalcarrière was wellicht definitief gelanceerd met dank aan Bart Selleslags. Dat hij nog zolang op de Freethiel te bewonderen bleef, had enerzijds te maken met het feit dat zijn voetbalhart daar klopte en anderzijds toch ook wel omdat Jo af en toe dreigde niet te kunnen weerstaan aan de verleiding van het uitgaansleven waardoor hij bepaalde periodes onder zijn normale niveau speelde en mede hierdoor de interesse van andere clubs zag slinken.

Waasland-Beveren heeft alles wat in de mogelijkheden van de club lag, gedaan om Jo langer aan zich te binden. Clubleiding en technische staf zijn er zich van bewust dat Jo onze club nog grote diensten had kunnen bewijzen, maar door zijn aflopend contract was Van Damme gegeerd wild en zal zijn manager wel voldoende hebben ingepraat op hem om niet bij te tekenen.
Indien Joachim van Dirk Geeraerd de kans krijgt om tot het einde van het seizoen basisspeler te blijven (en eigenlijk twijfel ik daar niet aan), ben ik er van overtuigd dat Van Damme tot de laatste seconde de ziel uit zijn lijf zal blijven lopen voor WB.
We verliezen met Van Damme een rasechte clubspeler, maar misschien is dat juist ook de rede waarom velen hem die overgang ontzettend gunnen. Veel succes makker en als je via de N16 naar Mechelen zou rijden, kom dan eens een Duveltje drinken in ons lokaal Café Den Belly’s. En opgelet Jo, Brys is politieman van opleiding en die heeft misschien nog wat ademtesten in zijn koffer liggen.

* Die verslaggevers toch !
Als men regelmatig via radio of televisie verslaggeving beluistert, is het bij momenten smullen van de wijze waarop sommige commentatoren, bepaalde situaties beschrijven.
Zondagavond zat ik op Nederland1 te genieten van de samenvattingen in de eredivisie, toen een speler scoorde en de journalist met dienst de opmerking maakte dat de doelpuntenmaker meer vrijheid kreeg dan een gemiddelde man in een normaal huwelijk. Zit daarmee in je hoofd tijdens het uitoefenen van je dagtaak, want dat is voor zo’n journalist toch het geval. Alsof een supporter van WB bv. het recht heeft zich af te vragen of Seoudi bij het maken van zijn volgende goal, even vlot thuis scoort als op het veld.

PVW.