StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Tristan Peersman te bewonderen in vierde klasse C en da’s triest.
Het was een onopvallend berichtje dinsdag op de VRT-teletekst, waarbij melding werd gemaakt dat Tristan Peersman tot het einde van het seizoen een overeenkomst heeft bereikt met vierdeklasser Herk-de-Stad.
Natuurlijk is daar niets verkeerd of ongewoons aan, maar alhoewel ik de exacte leeftijd van Tristan niet ken, vrees ik dat hij deze stap (helaas noodgedwongen) te vroeg heeft moeten zetten. Voorlopig geen ploeg en daarom maar ingaan op de eerste de beste interesse van een ploeg, in dit geval Herk-de-Stad in vierde klasse C.

De uit Hemiksem afkomstige Peersman, maakte een blitzcarrière die gestalte op de Freethiel kreeg. Daar speelde hij exact 16 wedstrijden in het fanion (de eerste match in het seizoen 1999-2000), toen hij minstens een jaartje te vroeg de stap naar het grote Anderlecht zette. Voor SK Beveren een schitterende zaak, want een zak geld krijgen voor een speler met nauwelijks ervaring op het hoogste niveau, dat noemen ze pas goede zaken doen. Ook voor de supporters viel het vertrek van Tristan best mee, want ze kenden hem (en nu overdrijf ik een beetje) amper.

Natuurlijk was Peersman onmiskenbaar een groot talent dat de nodige nationale jeugdreeksen met succes had doorlopen, maar de top bereiken is één zaak, er blijven een andere. Het ging allemaal veel te snel voor Tristan : een transfer naar topclub Anderlecht en kort daarna Rode Duivel worden, men moet als jonge gast sterke benen hebben om deze weelde te dragen. Maar zo stijl de opgang kwam, het verval ging minstens even vlug en na wat buitenlandse omzwervingen in Nederland en Griekenland, is Tristan opnieuw in België aanbeland. Eerst probeerde hij het nog even in Di Rupo’s thuishaven Bergen, maar ook dat avontuur was een miskleun tot dus nu een Limburgse vierdeklasser kwam aankloppen. Begin dit seizoen werd Tristan nog gelinkt aan de Oost-Vlaamse eerste provincialer Kruibeke, maar naar verluidt woont Peersman in Limburg en vormde de afstand het grootste probleem.

Peersman hoopt bij Herk-de-Stad met zijn ervaring, een steentje te kunnen bijdragen tot het behoud, maar na consultatie van het klassement van zijn nieuwe werkgever, moet dat wel lukken. Als voetballer is het zonder twijfel een enorm vordeel om van moeder natuur een pak aangeboren kwaliteiten mee te krijgen, maar minstens even belangrijk en vaak verwaarloosd, is het besef om fris in het kopje te blijven en de voetjes stevig op de grond te houden.

* Chidi Nwanu vrijdagavond op de tribune.
En nu we het toch hebben over spelers die van het kleine naar het grote Anderlecht verhuisden, de Nigeriaan Chidi Nwanu is er zo eentje.
De immer goedlachse Chidi, zal vrijdagavond met zijn 2 zoons een aandachtig toeschouwer zijn op de Freethiel. Nwanu was eigendom van de inmiddels betreurde voorzitter Gijbels van Westerlo. Omdat Westel toen nog in derde speelde, stalde Gijbels zijn goudhaantje bij tweedeklasser Diest waar hij door SK Beveren werd opgemerkt.
Chidi heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat Beveren de club van zijn hart was, maar als Afrikaans voetballer komt men uiteraard naar Europa om er op zoek te gaan naar het grote geld en moet sentiment helaas dikwijls plaats ruimen voor roem en toen nog harde Dollars. Toen SKB voor de zoveelste keer centen kon gebruiken, werd Chidi tijdens de winterstop naar Paars-Wit getransfereerd waardoor de financiële zorgen opnieuw voor een paar maanden van de baan waren. De supporters van SK Beveren waren toen soms kwaad op Anderlecht omdat het regelmatig onze betere spelers naar het Astridpark lokte, maar dat was in de periode toen Jan Van ussel en Constant Vandenstock gezellig samen met smaak dikke sigaren rookten en ferme potten pakten. “Leven en laten leven”, was et devies van beide presidenten. Ik ben er van overtuigd dat gasten als Eboué, Touré, Boka, Gervinho enz., nooit rechtstreeks naar het buitenland waren vertrokken indien beide voorzitters het nu nog voor het zeggen hadden. Overigens, ik weet niet eens of Constant Vandenstock ooit sigaren gerookt heeft, tenzij van zijn vrouw.
En wat Chidi Nwanu betreft, zijn verhaal bij Anderlecht was ook niet zo’n lang leven beschoren. Hij werd door de Brusselse club later aan STVV en RKC uitgeleend.

PVW.