StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal HOE LIEF ZIJN BUREN VOOR MEKAAR ?

Het was enkele weken geleden in een interview op onze website, de wens van Alex Czerniatynski, dat tegen 20 april WB zijn eindrondeticket beet zou hebben en Sportkring Sint-Niklaas zeker zou zijn van behoud. Op de vooravond van deze Wase derby, is slechts de helft van Czerniatynski’s wens in vervulling gegaan en helaas voor de sympathieke ex-coach van KSK Beveren, is dat niet het gedeelte waarop hij ongetwijfeld had gehoopt.

Afgelopen weekend vielen de beslissingen aan de top in de tweede klasse, misschien een weekje eerder dan verwacht, in een definitieve plooi. Omdat Eupen en Oostende niet tot winst kwamen, werd Charleroi zonder te spelen de terechte kampioen (terecht wil zeggen op sportief vlak, want organisatorisch hebben de Karolo’s nog veel werk op de plank).
En omdat ook Tubeke en Boussu Dour eerder verassend onderuit gingen, was WB plots wiskundig zeker van eindrondeamusement. Maar zo klaar de wijn bovenaan werd geschonken, des te zuurder hij begint te smaken voor een aantal ploegen onderaan de rangschikking. Wetteren en haast zeker Tienen degraderen rechtstreeks naar derde klasse, maar in Dender, Sportkring Sint-Niklaas en ook een beetje in Tubeke, beleven de supporters slapeloze nachten (en ik durf wedden niet enkel de supporters). De nummer 16 in de eindstand moet immers nog aan de bak voor barragematchen met teams uit derde om daarin het behoud trachten te verzekeren.

Voor Sportkring is de boodschap duidelijk : iets meenemen uit Beveren en liefst zoveel mogelijk. Maar ook voor Waasland-Beveren staat er wat op het spel. Alhoewel vooral van symbolische waarde, zou de titel van vice-kampioen op het palmares van een ambitieuze tweedeklasser, niet misstaan. Maar er is meer, véél meer ! Uit mijn onvergetelijke KSK Beverentijd herinner ik mij wel (iets, haha, superveel) over de rivaliteit tussen Lokeren en Beveren. Maar dat was vooral een supporterskwestie, want van bestuur en spelers weet ik met zekerheid (op de pittige duels tussen JMP en Larsen na), dat die het best met mekaar konden vinden. Een vergelijkbare rivaliteit bestaat wél nog altijd tussen de inmiddels vertimmerde bestuursploegen van FCN en RS Waasland. Als er één wedstrijd (liefst 2) met stip mag worden aangeduid welke zij graag willen winnen dit seizoen, is het deze derby. En wees gerust, die opdracht is ondertussen met de snelheid van een lopend vuurtje doorgedrongen tot in de WB-kleedkamer.

Nu de eindronde een feit is, zou in normale omstandigheden zo’n bestuur het niet erg vinden als er een keertje geen wedstrijdpremie moet worden uitbetaald, maar die stelling is allerminst van toepassing voor de match van vrijdagavond.
Of buren soms lief voor mekaar zijn ? Kruis over maken in dit geval. Er stappen vrijdagavond gegarandeerd 22 spelers met het mes tussen de tanden op het veld en zolang dat ook in andere partijen met belang het geval is, kan men daar louter sportief weinig op aanmerken.

Sportkring Sint-Niklaas leek amper een paar weken geleden in veilig degradatiewater te kunnen aanmeren, maar in een drietal opeenvolgende thuiswedstrijden kon niet worden gewonnen en na bijkomend verlies afgelopen zaterdag in Lommel, is grote waakzaamheid geboden. Dender sprokkelde een verassende driepunter in Boussu Dour en verkleinde hiermee de kloof op de Klaasjes tot één punt. De kalendermakers hebben voor een prachtig scenario gezorgd. Zowel Sportkring als Dender hebben een gelijkaardig programma voor de boeg.
Dit weekend mogen ze op bezoek bij een buur voor wie, rivaliteit en prestige niet meegerekend, weinig op het spel staat, nl. WB en Aalst. Daarna ontvangen beide ploegen, teams die hun prijs al binnen hebben. Kampioen Charleroi komt naar de Meesterstraat in Nieuwkerken, Dender ontvangt de eerste periodekampioen Eupen.
Positief nieuws voor Sportkring kwam er dinsdag jl. toen het Sportcomité van de KBVB de schorsing van doelman Willockx reduceerde van 1 speeldag effectief tot 1 speeldag voorwaardelijk. Maar ook uit het Freethielkamp drong goed nieuws door, weliswaar op iets langere termijn bekeken. Kapitein Kristof Lardenoit en Waasland-Beveren zitten nog minstens één seizoen langer in het voetbalbootje.

Ik zou even terugkomen op de verbluffende cijfers die WB dit seizoen aan het verzamelen is.
Rekening houdende met het feit dat vorig seizoen door iedereen als “fantastisch en bijna onmogelijk te verbeteren” werd ervaren, vraag ik jullie zich schrap te zetten voor de volgende vergelijking :

- Gewonnen wedstrijden : nu al 20, vorig seizoen 15.
- Verliespartijen : tot nu toe 8, ook vorig seizoen waren het er 8.
- Draws : tot nu toe 4, vorig seizoen 11 ‘is uiteraard positief).
- Gescoorde doelpunten : tot nu toe 58, vorig seizoen 51.
- Tegengoals : tot nu toe 32, vorig seizoen 35.
- Aantal punten : tot nu toe 64, vorig seizoen 56.

Opgelet : als ik spreek over vorig seizoen, dan is dat uiteraard op het einde van het seizoen en niet na 32 speeldagen waar we thans aan toezijn. Dwz, deze blinkende cijfers kunnen hoofdzakelijk worden opgepoetst. Een bijkomende motivatie voor vrijdag ?
Enkel het aantal verliespartijen en geïncasseerde goals, kan nog negatief uitvallen ten opzichte van vorig seizoen.

Patrick Van Wesemael.