StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Is Sterke Jan écht bang ?
Gisteren in Gazet van Antwerpen zegt Jan Ceulemans dat Westerlo geen recht heeft op de favorietenrol in de komende eindronde. Bescheidenheid heeft de immer sympathieke Ceulemans altijd gesierd, maar deze uitspraak neigt voor één keertje naar een stukje theater.

Jan stelt dat het winnen van poule III, geen referentie is voor een vergelijkbaar parcours in de eindronde en tot daar volg ik zijn visie graag. Vorig seizoen was ook Eupen een maatje te groot voor Charleroi, maar in de eindronde die met 0 op 15 werd afgesloten, kwamen de Panda’s er niet aan te pas. Sterke Jan vervolgt zijn pleidooi voor het afwijzen van de favorietenrol, door te verkondigen dat de nummer 15 van de Jupiler Pro League geen haar beter is dan de nummer 2, 3 of 4 van tweede klasse. Bij die uitspraak heb ik wel mijn bedenkingen. Door het afslanken van het aantal ploegen in eerste klasse, zijn ongetwijfeld de tv-gelden een pak opgetrokken waardoor de ploegen meer financiële slagkracht hebben gekregen. Meer centen, betekent meer mogelijkheden om te gaan shoppen en naar spelers uit te kijken van een beter niveau. Nu laat ik in het midden of het niveau van de Jupiler Pro League is gestegen sinds er met 16 ploegen in plaats van 18 teams wordt gespeeld, maar die ontwikkeling is onmiskenbaar een zware handicap voor de tweedeklassers in rechtstreekse confrontaties met ploegen uit de hoogste afdeling.

Dat Westerlo dit seizoen uiteindelijk in poule 3 is gesukkeld, mag gerust een grote verrassing worden genoemd. Nu al jaren na mekaar weet sluwe Herman Wijnants telkens weer spelers naar het Kuipke te halen die weliswaar nooit lang blijven omdat hun niveau dat van de Kempenaren vrij snel overstijgt. Dikwijls zijn het jongens die hun carrière via Westerlo opnieuw willen herlanceren na een mislukking elders of een zware blessure.
Ik meen in een uitzending van Extra Time op één na Nieuwjaar, uit de mond van Wijnants te hebben vernomen dat Westerlo (winterkoopjes meegerekend), dit seizoen 17 transfers hadden gerealiseerd en neem van mij aan, niet van de minste. In die optiek was ik er van overtuigd dat STVV in poule III kansloos zou zijn, maar het was niet eens zo moeilijk om die prognose te maken op basis van een vergelijking van de beide spelerskernen.
Nu kan worden opgemerkt dat ook STVV heeft mogen meegraaien in die pot met tv-gelden, maar misschien heeft men op Staaien gekozen voor strategie op iets langere termijn door te investeren in het stadion en minder in spelersmateriaal.

Nu heeft Westerlo het volste recht om verzachtende omstandigheden in te roepen waarom het tot poule III is afgegleden. De ploeg worstelde bijna het hele seizoen lang met een golf van blessures waardoor het Kuipke bij momenten meer weg had van een AZ dan een voetbalstadion. Het recupereren van een groot gedeelte spelers kwam te laat om aan poule III te ontsnappen, maar in de eindronde steekt wat mij betreft Westerlo met kop en schouders boven de andere ploegen uit. Het heeft voldoende klasse en ervaring om de 3 andere ploegen op afstand te houden. Zo luidt de theorie, maar WB, Eupen en Oostende hopen stiekem dat die theorie niet overeenstemt met de praktijk.
Geen verstoppertje spelen Jan, dat is niet van je gewoonte !

PVW.