StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal BELANGRIJKE CONCURRENT METEEN IN DE ACHTERVOLGING STUREN.

Zondag 6 mei om 15 uur wordt op de Freethiel en aan de Eupense Kehrweg afgetrapt voor de eindronde in tweede klasse die wellicht op donderdag 24 mei omstreeks 22.30 uur de tweede stijger naar de Jupiler Pro League zal opleveren. We mogen er toch niet aan denken dat het opnieuw tot een testmatch komt, maar anderzijds zou dat wel betekenen dat WB tot het laatste moment gaat meestrijden voor promotie en wie wil daar voor aanvang van de eerste wedstrijd niet voor tekenen ?

Hoe zeer Westerlo-coach Jan Ceulemans ook probeert de favorietenrol voor de eindronde te delen of af te schuiven, zowel WB, Eupen als Oostende beseffen dat het potentieel van de bewoners van ’t Kuipke, vele malen groter is, maar bij Westel spelen dan weer totaal andere factoren een rol als daar zijn : de torenhoge favorietenrol, geen ervaring met het gevechtsvoetbal van tweede klasse, veel spelers die aan de winterstop werden gehuurd en misschien al met hun hoofd bij een andere werkgever zitten.
Zo’n eindronde voor eigen supporters mogen beginnen, is geen slechte zaak op voorwaarde dat de punten in dit geval op de Freethiel blijven. Nu stonden Waasland-Beveren en Oostende tijdens het afgelopen seizoen tweemaal tegenover mekaar en in die beide confrontaties hebben de kustjongens wel het nodige respect weten af te dwingen. In het Albertparkstadion verkocht Oostende ons een ferm pak slaag (4-0) en een drietal weken geleden zette WB met de helft van deze cijfers wel iets recht, maar wat speelden de mannen van Fred Vanderbiest een beresterke tweede helft en mocht de WB-entourage een kaarsje branden voor Michaël Clepkens. Nu zijn competitiewedstrijden en matchen in de eindronde onvergelijkbaar.
Eindrondewedstrijden zijn stuk voor stuk bekerfinales en daarin kan de kleinste misstap fatale gevolgen hebben. Een blessure van een belangrijke speler, een onnodige uitsluiting, het mistasten van de keeper bij een fase waarin hij meestal heerst enz. Zo’n eindronde duurt dan meestal onvoldoende lang om een pechmoment te compenseren.

Met de huidige technische middelen die in overvloed voor handen zijn op het vlak van televisiebeelden etc, kennen de ploegen de kleinste details van mekaar.
Het zou naïef zijn op een verrassingseffect te speculeren, want de tegenstanders hebben geen geheimen voor mekaar. Wie zit er laat op het seizoen nog het meest fris ? Onze grote kern zou op dat vlak op een voordeel kunnen uitdraaien. In een interview met Sam De Munter op onze website, verwijst Sam naar de beperkte rotatiemogelijkheden vanwege de smalle kern van Oostende. Anderzijds benadrukt hij de polyvalentie van de Oostendse spelersgroep waar o.a. in het verdedigend compartiment een speler rondloopt die 8 keer wist te scoren waarvan 3 beslissende goals.

Het ziet er naar uit dat de spelers die zondag in Heist wat extra rust kregen om kleine blessuurtjes te laten herstellen, tegen Oostende weer van de partij zijn.
Deze ingreep van Dirk Geeraerd heeft het bijkomend voordeel gehad dat een aantal bankzitters of zelfs afvallers daarvan, de kans kregen hun beschikbaarheid voor de eindronde te etaleren en die test werd door Kielo-Lezi met glans doorstaan. Geen onbelangrijk gegeven, want van de vorige eindronde herinner ik mij perfect dat enkele jongens die in de loop van het seizoen amper aan spelen toekwamen (Van Minnebruggen, Veldeman , Bou-Sfia), prima diensten aan de ploeg hebben bewezen.
Zondagmiddag om 15 uur mag WB een poging doen om de eerste trede van de 6-trappige ladder naar de Jupiler Pro League, te bestijgen. Die eerste hindernis missen, betekent zoveel als een ferme handicap om de tweede te bereiken. Er staan ons 3 superspannende weken te wachten, enfin dat moeten we hopen ! En hoe vol loopt de Freethiel zondag ?

Patrick Van Wesemael.