StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal WESTERLO AL MET HET MES OP DE KEEL ?

De eerste speeldag van de eindronde heeft al meteen geleerd dat we afstevenen op een onwaarschijnlijk boeiende nacompetitie. Winnaars Waasland-Beveren en Eupen kunnen iets meer ontspannen toeleven naar hun tweede opdracht, terwijl bij Westerlo en Oostende het mes al meteen op de keel staat. Niet aanknopen met winst voor deze clubs, betekent zoveel als een bijna onmogelijke achtervolging inzetten. Nu hebben de verliezers van de eerste speeldag wel een argument waarmee ze aan de slag kunnen, nl. een meer dan behoorlijke wedstrijd achter de rug die echter niet het verhoopte resultaat opleverde.

Een wedstrijd voorbeschouwen tegen Westerlo is vrij eenvoudig wat mij betreft. Westel was en is nog steeds voor mij de grote favoriet voor het winnen van de eindronde. Vraag is alleen hoe rustig/onrustig het in de Westelse kleedkamer is geweest na de onterechte nederlaag in Eupen. Veel is volgens het door Ceulemans vooropgestelde plan verlopen, maar niet onbelangrijk, de afwerking bleef in gebreke en daar staat men als coach machteloos tegenover. Als Westerlo de rust in de tent heeft kunnen bewaren en met een ervaren coach als Ceulemans ga ik daar toch van uit, is er uiteraard niets verloren. Er zit ongelooflijk veel voetballend vermogen in de ploeg, maar uit ons Ivoriaans verleden herinner ik mij dat er meer nodig is. Anderzijds is blijven voetballen een prioritaire vereiste om aan kansen te komen en zonder kansen meestal geen doelpunten. Ga er maar van uit dat Clepkens donderdagavond in grootse doen zal moeten verkeren om WB aan een goed resultaat te helpen.

Voor Waasland-Beveren kon de eindronde niet beter beginnen. Uitpakken met een klinkende overwinning, ook al was het met overdreven cijfers, is een enorme opsteker voor het vertrouwen van een spelersgroep die in de reguliere competitie ook al 21 keer aan het langste eind wist te trekken. Hoopgevend was enerzijds dat men tot die sprekende 4-1 cijfers kwam in afwezigheid van Tomasz Radzinski en anderzijds dat jongens zoals Da Silva, Onana en Kielo-Lezi die in de loop van het seizoen op geen basisplaats konden rekenen, zondag mee bepalend waren voor het resultaat. Dirk Geeraerd heeft hen prima scherp gehouden en dat zou in het verloop van de eindronde wel eens een sterk wapen kunnen worden.

Eigenlijk had Tomasz Radzinski zondag tegen Oostende kunnen spelen, maar de ouderdomsdeke van Waasland-Beveren kent zijn lichaam inmiddels voldoende om zelf mee te beslissen over het risico. Tomasz was er echter niet gerust in en zat wel op de bank om in geval van nood eventueel te worden ingezet. Ook voor donderdag is zijn aantreden zeer twijfelachtig. Dirk Geeraerd zal ongetwijfeld een scenario in zijn hoofd hebben met daarin een hoofdrol voor Tomasz, maar als hij daarmee het restant van de eindronde hypothekeert voor Radzinski, stapt Dirk daar zeker van af. Ook het aantreden van Joachim Van Damme hangt aan een zijden draadje. Hij kreeg tegen Oostende een trap op de knie en ondervindt daarvan momenteel nog te veel hinder. Idem voor Khazim Doumbia, maar de medische staf hoopt hem wel te kunnen recupereren.

De winst tegen Oostende is een ferme opsteker geweest, maar het is nog veel te vroeg om aan het rekenen te gaan. Met Westerlo en Eupen staan nu twee verplaatsingen op het programma en zodra die achter de rug zijn, is het tijd voor een tussenbalans. In afwachting daarvan kruisen we de vingers in de hoop dat die tussenbalans naar de positieve kant zal overhellen.

Patrick Van Wesemael.