StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal LATEN EUPEN EN WB, WESTERLO OF OOSTENDE NOG TERUGKEREN ?

De wedstrijden volgen mekaar nu in snel tempo op. Zondag 13 mei staat al speeldag 3 van de eindronde op het menu en dat is de volgende topaffiche. Beide ploegen staan met het maximum uit 2 wedstrijden waardoor het gevaar bestaat te denken dat één van deze ploegen zich op 24 mei eersteklasser mag noemen. Toch maar opletten, want stel dat Eupen en WB in hun 2 onderlinge duels telkens tot een puntendeling komen en dat is niet eens zo onmogelijk, dan kan Westerlo of Oostende tot op 2 punten naderen van het huidige leidersduo. Maar nogmaals, het is nog te vroeg om aan het rekenen te gaan en de wedstrijd in Westerlo heeft geleerd dat WB wellicht van elk van de 3 concurrenten kan winnen, maar ook verliezen uiteraard.

In de eerste helft van het seizoen lukte het WB maar met mondjesmaat om buitenshuis een driepunter te verdienen, maar na de winterstop ging het beter. Antwerp, Roeselare en Heist leverden 3 deugddoende overwinningen op. Maar een uitzege boeken op bezoek bij een ploeg uit de top, was er niet bij. Charleroi (volkomen terecht) en Eupen (helemaal tegen de gang van het spel in), leverde niet de verhoopte winst op die WB op dat moment opnieuw in titelkoers had gebracht. Met die vervelende traditie heeft Waasland-Beveren donderdagavond in het Westelse Kuipke gebroken. Na de ruime 4-1 tegen Oostende, trok de spelersgroep boordevol vertrouwen naar de Kempen en het resultaat mocht gezien worden. Onze jongens speelden een volwassen wedstrijd en vervielen nooit in panieksituaties. Die ingesteldheid zal wederom broodnodig zijn om in Eupen hopelijk de volgende stap te zetten naar …
En gesterkt door het vertrouwen opgedaan in de winstpartijen tegen Oostende en Westerlo, is hiervoor zeker de basis gelegd. Maar zo zullen ze er natuurlijk ook aan de Eupense Kehrweg over denken.

Nadat Charleroi zijn eindspurt met de kampioenstitel zag bekroond, zal het wel even slikken zijn geweest voor de Oostkantonners. Maar dat de Panda’s klasse te koop hebben, bewezen ze in enkele thuiswedstrijden waarin ze aan de rust tegen een onoverbrugbare achterstand aankeken (0-3 tegen Aalst), maar de scheve situatie in de tweede helft toch nog konden rechtzetten. Dat Eupen klassespelers heeft was geweten, maar blijkbaar zit er ook voldoende karakter in het elftal van Wolfgang Frank. En opnieuw duiken de namen op van spelers die in de heenronde Eupen op weg naar een gemakkelijke titel leken te zetten. Masmanidis, de onvermijdelijke Saglik en Espinal. Is die laatste niet de man die in de voorbereiding een match of 3 speelde met Waasland-Beveren ?

Met 6 op 9 en 2 moeilijke verplaatsingen achter de rug, zou WB al mogen spreken van een succes. Met 7 op 9 doen we er een schepje bovenop en spreken we van geweldig. Met 9 op 9 is “fantastisch” de omschrijving en durf ik hopen dat we al met één been staan na 2 seizoenen waar in de planning 3 seizoenen waren voor uitgetrokken. Maar de wedstrijd in Eupen heeft iets vervelends in zich dat zeker de volle aandacht verdient. Omdat de Oostkantonners de laatste maanden, mede door de stijle opgang van Charleroi, wat uit de belangstelling zijn geraakt, is er misschien (hoe geringe ook) een minimale kans op onderschatting. Zeker na de knappe 1-2 winst in Westerlo, moeten we ontzettend op onze hoede zijn en niet gaan denken “dan zal Eupen ook wel lukken”. Natuurlijk is een prima resultaat in Eupen perfect mogelijk, maar laten we toch niet uit het hoofd verliezen dat Waasland-Beveren in de reguliere competitie geen enkel punt pakte tegen Eupen en dat zij geruime tijd dit seizoen onaantastbaar bovenaan stonden. De lichte terugval op het einde van dit seizoen, heeft ongetwijfeld alles te maken met het feit dat de titel buiten bereik was en dat men bewust de teugels wat heeft laten vieren om optimaal aan de aftrap van de eindronde te verschijnen. En of dat gelukt is !

Het fantastische aan zo’n eindronde is dat het maar 6 speeldagen zijn (heel kort dus en daarom spreek ik liever over 6 bekerfinales in de veronderstelling natuurlijk dat men halverwege nog niet uitgeschakeld is). Na de wedstrijd in Eupen kunnen onmogelijk beslissingen vallen, maar wel al ferme tikken worden uitgedeeld. Klappen uitdelen of incasseren, het is een wereld van verschil. Wie van beide ploegen haalt morgen de hamer boven ? Hoopgevend is alvast dat de verliezer wel pijn zal hebben zondagavond, maar voor een eventuele revanche moet maar een paar dagen worden gewacht, want op donderdag 17 mei staan WB en Eupen op de Freethiel opnieuw tegenover mekaar.

Patrick Van Wesemael.