StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

nabeschouwing.jpg WAANZINNIGE OVERWINNING.

Waasland-Beveren blijft onze stoutste verwachtingen overtreffen.
Na de fantastische overwinning donderdag in het Westelse Kuipke, werd zondag bij een minstens even sterk Eupen een al even knappe als onverwachtse, maar verhoopte zege geboekt. Dirk Geeraerd heeft zijn jongens onwaarschijnlijk scherp gezet voor deze eindronde en de groep straalt een soort “over mijn lijk-mentaliteit” uit die bij de supporters iets van onoverwinnelijkheid oproept.

Halverwege de eindronde is het niets te vroeg om een balans op te maken en die is voor WB grandioos. We hebben in het verleden wel wat ervaring opgedaan met bestuursploegen die ons de hemel beloofden, maar die zag er helaas uit als een hel. De ambitie die manager Dirk Poppe namens de clubleiding in zijn gesprekken met de supporters uitdrukte, zijn niet overdreven geweest. WB zou er alles aan doen om zijn huid duur te verkopen in de eindronde en dat hebben we gemerkt. Bij de 4-1 thuiswinst tegen Oostende konden hier en daar wel wat opmerkingen gemaakt, maar de cijfers stonden er en daar gaat het in zo’n minicompetitie nu eenmaal om. Ook in de met 1-2 gewonnen partij bij Westerlo, zat het niet tegen, maar een beetje meeval moet men afdwingen en zonder wat geluk wordt men geen kampioen of wint men geen eindronde. In Eupen zette WB de kroon op het werk na een onvervalste thriller waarover zo meteen iets meer. Met 9 op 9 starten en 2 lastige uitwedstrijden achter de rug + de beide concurrenten thuis nog over de vloer krijgen, dit is een unieke kans om promotie naar de Jupiler League te realiseren. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst en hoe verlammend stress kan werken mocht Anderlecht in zijn kampioenswedstrijd tegen Club Brugge nog ervaren.

Dirk Geeraerd pakte met een verrassende opstelling uit in Eupen. Diallo, Masureel en Kielo-Lezi verschenen aan de aftrap, terwijl Van Hoey, Seoudi en Da Silva op de bank vertrokken.
Ja verrassend, want ik veronderstel niet dat Dirk heeft gebaald van de prestatie van zijn ploeg in Westerlo, maar misschien is dit wel wat wordt bedoeld met zijn groep scherp houden.
En niet alleen de supporters van WB keken raar op van die startopstelling, ook Eupen wist het eerste kwartier niet goed wat hun overkwam. Waasland-Beveren pakte uit met een verschroeiende start waarbij een tweetal ballen op en net voor de lijn moesten worden gekeerd en opnieuw was Doumbia bijna bij de gelukkigen. Maar zoals zo dikwijls viel het doelpunt aan de overkant en uit de lucht. Clepkens aarzelde een fractie of hij zou komen en via Diallo rolde het leder tergend traag in doel (1-0, Espinal). Onze jongens moesten van die opdoffer even bekomen en tot tweemaal toe had Clepkens een wereldsave in huis om de 2-0 te verhinderen. WB kon via een knap schot van Snelders de 1-1 nog claimen voor rust, maar de score bleef ongewijzigd.

Wb begon met dezelfde ploeg aan de tweede 45 minuten, maar binnen de 10 minuten werden Radzinski, Seoudi en Da Silva voor de leeuwen geworpen. En waar WB in de eerste helft met een blitzoffensief begon, was het ditmaal Eupen dat in die beginfase van de tweede helft tot tweemaal toe gevaarlijk kwam dreigen. Een stiftballetje ging rakelings naast en een bal werd net voor de lijn weggehaald. Het zouden de laatste wapenfeiten van Eupen worden, want het laatste half uur nam WB de thuisploeg in een wurggreep en het lukte de gastheren nog nauwelijks uit deze weinig comfortabele houding te ontsnappen. Cavens was enkele keren dichtbij de gelijkmaker, maar uiteindelijk zou het Jurgen toch lukken om met 2 goals Waasland-Beveren en zijn aanhang een formidabel slot en een fantastische terugreis te helpen. Vooral de 1-2 die op geniale wijze door Seoudi op een schaaltje werd gepresenteerd, was geweldig. En wat een ontlading na het laatste fluitsignaal ! Men denkt dat het went, maar telkens opnieuw is het een overheerlijk en onbeschrijflijk gevoel. Enige minpuntje zondagnamiddag in Eupen was de gele kaart voor Lardenoit die daardoor donderdag het thuisduel met de Oostkantonners door zijn neus geboord ziet. We gaan Kristof missen, want hij staat op bijzonder hoog niveau te verdedigen, maar wellicht heeft Geeraerd met Van Damme, Van Hoey en Masureel wel wat opties.

Beste supporters, dringt het al een beetje door dat er iets formidabels in de maak is ? Dat er nog eersteklassevoetbal op de Freethiel zou worden gespeeld, ik had er nooit meer op gerekend, wel stilletjes op gehoopt. Nu zijn we er nog lang niet, maar anderzijds is de Jupiler League verstikkend dicht in de buurt. Niet verliezen donderdag en vervolgens bij een uitgeteld Oostende voor de winst gaan, is voldoende. Wat ben ik blij dat we met Cavens, Snelders en Radzinski een trio spelers bezitten die in staat moeten zijn de zenuwen onder controle te houden omdat zij in het verleden wel eens voor hetere vuren hebben gestaan.
De Freethiel moet donderdag vol, want dat heeft hij na zoveel jaren van kommer en kwel, dubbel en dik verdiend. Ik zal donderdag maar afstappen van mijn opvatting over 2 seizoenen tweede klasse met Waasland-Beveren, want “in tweede klasse is het ook plezant”, zullen jullie mij donderdag alvast niet horen zingen.

Patrick Van Wesemael.