StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

voetbal MATCH VAN ALLES OF NOG HEEL VEEL !

De supporters van Waasland-Beveren raken dezer dagen maar moeilijk uitgepraat over wat hun in de eindronde allemaal overkomt. Zolang als mogelijk meedoen voor het laatste Jupiler Pro League-ticket was het opzet, maar dat Dirk Geeraerd en zijn team deze minicompetitie op zo’n overdonderende manier zouden domineren, daar had ik in mijn stoutste dromen niet van durven dromen.

Voor de goede orde : nu donderdag in de thuiswedstrijd tegen Eupen op een hopelijk overvolle Freethiel, kan er nog geen wiskundige zekerheid bestaan over promotie. In geval van winst, is er in het slechtste geval nog een testmatch mogelijk. Wanneer immers Eupen en WB na 6 wedstrijden met gelijk aantal punten eindigen, spelen de onderlinge duels toch geen rol zoals hier en daar werd verteld. In dat geval was Waasland-Beveren vorig seizoen al gepromoveerd, want toen eindigde het eveneens met hetzelfde aantal punten als Bergen en was WB de beste geweest in de onderlinge confrontaties tijdens de eindronde (2-2 in Bergen en 3-2 thuis). Met winst of een draw donderdag tegen Eupen, kan het eigenlijk nog nauwelijks fout lopen, terwijl een Eupense driepunter beide ploegen weer op gelijke hoogte brengt, maar het programma van WB in dat geval toch net iets vriendelijker lijkt.

WB-Eupen in de huidige omstandigheden, is werkelijk een droomaffiche. Clubleiding, spelers en trainers hebben tot nu toe hun uitgesproken ambitie voor 200 procent waargemaakt en leggen voor donderdag, volkomen gerechtvaardigd, een belangrijke verantwoordelijkheid bij de twaalfde man. Er is geen enkele rede om nu plots aan het twijfelen te gaan, maar de spelers zullen donderdag werkelijk bijzonder diep, zeg maar tot op de bodem, moeten gaan om het laatste tikkeltje promotiehoop bij Eupen te ontfutselen. Daar waar de supporters vaak aangewezen zijn op de goodwill van de spelers om hun weekend kleur te geven, ligt nu de bal in het kamp van de fans. Zij moeten donderdag massaal naar de Freethiel afzakken en waarom zou dat niet kunnen. Vorig seizoen tijdens de eindronde, trokken meer dan 2000 toeschouwers op een doordeweekse donderdagavond naar de Oostkantons om er enerzijds hun Wb te zien winnen en anderzijds te hopen op een uitschuiver van Bergen thuis tegen Lommel. Nu kan de klus voor eigen publiek zo goed als zeker worden geklaard en dat wil men als voetballiefhebber/supporter van WB toch voor geen geld missen !

Wedstrijden zoals die tegen Eupen zijn totaal onvoorspelbaar. Natuurlijk is Wb de superfavoriet, maar de druk in beide kampen is ontzettend hoog en zou wel eens een verlammende werking kunnen hebben zolang er geen doelpunt valt. Misschien is die druk zelfs groter bij de bezoekers dan in de WB-kleedkamer. Eupen weet immers dat het moet winnen op de Freethiel om zijn kansen gaaf te houden en dat zou in theorie perspectief moeten bieden voor Geeraerd en co. Wat jammer dat in dit cruciale duel kapitein Kristof Lardenoit noodgedwongen geschorst langs de kant moet blijven. Van Damme kan een optie zijn, maar hij sukkelt al een tijdje met een blessure en is nog wat onzeker. Een gelegenheidsduo Doumbia-Van Hoey dan maar of wordt ook Jan Masureel in de depanagedeal betrokken ? Maar ook Eupen kent zo zijn sportieve zorgen. Spel- en doelpuntenmaker Masmanidis ontbrak afgelopen zondag al en is ook nu weer twijfelachtig voor donderdag.

Morgen kan Waasland-Beveren een beslissende stap zetten naar iets waar de Freethiel al een jaar of 5 naar hunkert, eersteklassevoetbal. Hoe langer het duurt om die sprong te maken, des te moeilijker het wordt. De komende 3 matchen (ja, we zijn nog maar halverwege de eindronde hoor), krijgt Waasland-Beveren een uitgelezen kans om aan die verzuchting minstens voor een jaartje te voldoen. Wie de commentaren in de diverse media doorneemt, zal merken dat nagenoeg heel voetbalminnend België stiekem duimt voor een nieuw bezoek aan de Freethiel in het kader van een wedstrijd op het hoogste niveau. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een fantastisch gerecht. Nu maar hopen dat de oven niet uitvalt op het moment dat de gasten aan tafel plaatsnemen.

Patrick Van Wesemael.