StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Dit wordt een interessante week.
Deze middag verschijnt de voetbalkalender van de Jupiler Pro League, editie 2012-2013. Meer hierover verder in deze Freethielsprokkels.
Maar ook op het vlak van inkomende transfers, wordt dit vermoedelijk de eerste week waarin beslissingen zullen vallen. Een paar weken geleden werd een lijst van kandidaat-nieuwkomers samengesteld. Voornaamste criteria om een aantal schiftingen door te voeren, waren wellicht in juiste volgorde het prijskaartje en vervolgens het sportief curriculum vitae van betreffende spelers. De lange waslijst van gegadigden om naar de Freethiel te komen, werd inmiddels herleid tot een kleine 20 kandidaten waarvan er uiteraard opnieuw ongeveer de helft moet afvallen. Vanaf vandaag ziet de club speler en manager samen waardoor het zomaar zou kunnen dat de eerste knopen vanaf heden worden doorgehakt en Gertjan Martens en Pierre-Yves Mendy gezelschap krijgen als nieuwe Freethielgezichten.

Ik verklaar hierbij de discussies voor geopend. Supporters zijn op dat vlak dikwijls vele te kritisch ingesteld. Te oud, te traag voor eerste, nog niks bewezen, had geen basisplaats bij … enz., het is slechts een bescheiden greep uit een lange lijst van excuses waarom de club beter een andere speler had genomen. En toegegeven, ik liep evenmin over van enthousiasme toen de komst van Cavens en Radzinski werd aangekondigd, maar de impact van beide jongens op de promotie, is gewoonweg beslissend geweest.
En opnieuw worden nu reeds vragen gesteld bij de slaagkansen van Cavens op het hoogste niveau. Terecht, want iedere speler moet zich telkens opnieuw bewijzen ongeacht de reeks waarin hij uitkomt. Natuurlijk heeft Jurgen zijn snelheid en leeftijd niet echt mee, maar lopen er in eerste dan alleen maar TGV-types rond ? Het beslissende van Cavens in het shirt van Waasland-Beveren zat hem niet in zijn splijtende demarrages à la boezemvriend Radzinski, maar in zijn millimetervoorzetten en intuïtief aanvoelen van waar een gevaarlijke/beslissende bal moet toekomen, alshetware een beetje vooruit denken. Natuurlijk zal hij in de Jupiler Pro League hiervoor minder tijd krijgen dan in tweede klasse, maar voor mij verdient Jurgen het voordeel van de twijfel. Van de bemerking dat hij op het Lisp geen basisplaats meer had, lig ik alvast niet wakker. Spelers die op revanche belust zijn, willen zich wel eens overtreffen om te bewijzen dat ze allesbehalve afgedaan hebben. De dubbele confrontatie met Lierse is bij deze aangestipt als zeer interessant.

* Loodzware competitiestart.
Als we er van uitgaan dat beginnen tegen zogenaamde “haalbare kaarten” een gunstige kalenderloting is, dan heeft Waasland-Beveren het absoluut niet getroffen met wat vanmiddag uit de bus is gekomen. Nu ja, kalender- en bekerlotingen met Waasland-Beveren zijn nooit een gelukkige combinatie geweest. Ploegen uit lagere reeksen leveren voor de Beker van België wel eens thuisvoordeel op (dit seizoen Geel-Meerhout en Hamme, vorig seizoen Heist), maar als het op de knikkers aankomt werd meestal een eersteklasser op verplaatsing uitgeloot. Dit seizoen sneuvelde WB kansloos in St.-Truiden, vorig seizoen werd Charleroi uitgeschakeld, maar was een bezoekje aan Cercle er te veel aan.

Vanaf het weekend van 27, 28 en 29 juli moeten de eersteklassers aan de bak. Openen doet Waasland-Beveren in Olympia tegen het Club van Leekens. Mooie affiche om te beginnen, maar uiteraard ondankbaar om er al meteen op zoek te moeten naar het eerste competitiepuntje. Op speeldag 2 (weekend van 4 en 5 augustus) ontvang WB het KV Mechelen van Jo Van Damme en Laurens Paulussen. KV zal het op dat moment nog moeten stellen zonder gewezen WB-middenvelder Van Damme, want die zit op dat moment zijn tweede en laatste schorsingsdag uit van een in de eindronde opgelopen sanctie. De derde speeldag wordt Sclessin aangedaan en ook dat is geen cadeau. Het eerste Oost-Vlaams derby komt er op de vierde speeldag aan wanneer de Gentse Buffalo’s in het weekend van 11 en 12 augustus naar de Freethiel afzakken. Speeldag 5 brengt ons in het Gulden Sporenstadion van Kortrijk, bekerfinalist van afgelopen seizoen en deelnemer aan poule-I. De temperaturen lopen vandaag niet eens zo hoog op, maar bij het overlopen van deze en de daaropvolgende matchen, krijgt een mens het toch een beetje benauwd.

Is er een mogelijkheid om zo’n loodzwaar programma positief te benaderen ? Toch wel ! Stel dat we een paar kanjers van spelers binnen halen en meteen de pannen van het Olympiadak spelen, dan nog is dat geen garantie om punten uit Brugge, Luik en Kortrijk mee te nemen. We gaan onze huid uiteraard zeer duur verkopen en ons vastklampen aan het dunste grassprietje om als de gelegenheid zich aandient punten te sprokkelen, maar in 4 van de 5 matchen hebben we niet eens veel te verliezen. Dat zou anders geweest zijn indien we en dat is natuurlijk louter hypothetisch, zouden starten thuis tegen Charleroi, vervolgens naar Bergen mochten en daarna het bezoek kregen van Lierse. Met zo’n loting zou er veel meer druk zijn en voor een ploeg in opbouw is dat geen geschenk. Natuurlijk bestaat het gevaar dat we met de huidige kalenderloting een aantal maanden achter de feiten moeten aanhollen, maar op zo’n moment is het zaak de rust in de tent te bewaren en daar is volgens mij misschien wel een cruciale rol voor de supporters weggelegd.

PVW.