StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Wordt Colin Cosemans naar de Freethiel gehaald om Cleppie scherp te houden ?
Michaël Clepkens was de afgelopen 2 seizoenen de onbetwiste nummer 1 van Waasland-Beveren. Hij is één van de grote figuren, zeg gerust medegrondlegger, van de promotie naar de Jupiler Pro League. Clepkens zette probleemloos de stap van derdeklasser RC Mechelen naar Waasland-Beveren en aangenomen wordt dat hij straks op basis van zijn alweer schitterend seizoen in tweede, als titularis op Club Brugge zal starten. Maar het is natuurlijk weinig zinvol om nog voor de voorbereiding is gestart, zich aan zulke uitspraken te wagen. Toch is het geen overbodige luxe om er een doelman met, weliswaar beperkte eersteklasse-ervaring, bij te halen. In die optiek werd dus nu de transfer van Gentenaar Colin Cosemans bijna afgerond. Op de Freethiel moet hij de concurrentiestrijd aangaan met Michaël Clepkens en Sam Vermeylen.

Nogal wat supporters stellen zich vragen bij de overgang van Cosemans naar de Freethiel daarmee verwijzend naar de twee prachtige seizoenen van Michaël Clepkens. Alhoewel de clubleiding het volste vertrouwen heeft in de kwaliteiten van zowel Clepkens als Vermeylen, heeft geen van beiden eersteklasse-ervaring. Dat hoeft ook niet om te slagen op het hoogste niveau en het omgekeerde is eveneens waar. Een doeman met ervaring in de Jupiler Pro League, is daarom nog geen puntenpakker. Maar hoe graag we Clepkens ook in de hemel prijzen, Michaël is ook maar een mens van vlees en bloed die uit vorm kan geraken, een blessure of schorsing oplopen en, logisch voor een keeper van zijn leeftijd, verbeterpuntjes heeft zoals zijn uitkomen.

Bij het horen van de naam Collin Cosemans flitsen er 2 dingen door mijn hoofd.
Hij was de door de familie Stijnen geviseerde doublure van de huidige GBA-portier. Vreselijk moet het geweest zijn om als jonge gast eerst een monument als Stijn Stijnen, mede door een blessure van de Limburger, te mogen opvolgen om vervolgens via het Brugse forum door de familie Stijnen (onder schuilnaam) compleet te worden afgebrand. Ik zou nooit meer een voet op een voetbalveld durven zetten als mijn naam Stijn Stijnen was, maar sommige mensen hebben daar blijkbaar niet de minste moeite mee.

De bijna 20-jarige Cosemans doorliep de meeste jeugdreeksen van Blauw-Zwart en knokte zich als 18-jarige schijnbaar moeiteloos in de A-kern van Club Brugge. Op die jeugdige leeftijd mocht hij van Koster tegen Villareal in Europees verband debuteren om de geblesseerde Stijnen te vervangen. Cosemans vocht ook een tijdje de strijd als tweede doelman van Club uit met Geert De Vlieger. Die voelen we eerstdaags zeker aan de tand over onze nieuwe sluitpost. Maar hoeveel vertrouwen Colin ook genoot bij Adri Koster, des te minder geloofde de Duitser Daum in het jonge talent. Cosemans mocht het seizoen nog beginnen bij Blauw-Zwart, maar rook wellicht onraad toen Jorgasevic plots werd aangetrokken en hij vervolgens ook Kujovic in de hiërarchie moest laten passeren.
Uit die Brugse handelswijze trok hij nu zijn conclusie om elders zijn keepersgeluk voor een jaartje te zoeken. De hele situatie heeft Cosemans ten opzichte van Club niet rancuneus gemaakt, integendeel. Hij wil sterker terugkeren naar Olympia en gasten die gebrand zijn op revanche, die zie ik altijd graag komen naar de Freethiel.

Over Cosemans herinner ik mij tevens dat hij begin vorig seizoen (moet augustus geweest zijn) in de topper tegen Anderlecht vroeg in de wedstrijd een penalty van Jovanovic stopte om in het slot van diezelfde match met rood en een strafschop tegen, onder de douche te worden gestuurd. Ongelooflijk maar waar, zijn vervanger (de jonge Sven Doest) pareerde op zijn beurt de tweede elfmeter van Anderlecht waardoor het 1-1 bleef. De overgang van Cosemans is een administratieve kwestie van hoogstens een paar dagen, maar het komt in het belang van alle betrokken partijen, zeker goed

PVW.