StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Knotsgekke vrijdagnamiddag op de Freethiel.
De komst van Ioanis Masmanidis van Eupen, het leek een kwestie van komma’s en punten in de voorliggende overeenkomst. Maar plots kwam gisterenavond een voetbalwebsite met het bericht dat de Griekse-Duitser een contract voor 3 seizoenen had afgesloten bij
Tweedeklasser Wezet waar een volgende vracht buitenlandse investeerders een zoveelste inval deed. Wellicht toch ook een verassing voor de onderhandelaars van WB die de indruk hadden dat de gesprekken in een eindfase zaten, maar er zich van bewust waren dat zolang de laatste handtekening ontbreekt, niets definitiefs is. Spijtig, dat wel, maar er zijn op de spelersmarkt heus nog veel spelers die minstens over evenveel kwaliteiten beschikken dan Ioanis. Zou Masmanidis langdurige zekerheid hebben gekozen boven een iets minder lang voorstel van een eersteklasser ?

Eerder op de dag werd op de website van Waasland-Beveren de komst van Cédric d’Ulivo aangekondigd. Deze 22-jarige flankspeler kan zowel links als rechts uit de voeten en voetbalde vorig seizoen in het tweede van Marseille. Cédric is een gewezen Frans international van de –20 en moet op de Freethiel waarschijnlijk depaneur (of meer) spelen op de positie van 2 verdedigers die ietwat onverwachts de club moesten verlaten.
Dit type transfers komt zeer vermoedelijk tot stand via managers die gebruik maken van de modernste technologie om hun “waar” aan te prijzen. Of we deze werkwijze in vraag moeten stellen ? De samenwerking met managers is in belangrijke mate een vertrouwenskwestie. Wie geen goed “product” (vreemd, maar het gaat zowel bij “waar” als bij “product” over mensen/voetballers) levert, wordt de volgende keer de deur gewezen. Een club als WB heeft overigens onvoldoende financiële middelen om een scoutingapparaat te bekostigen dat voortdurend in het buitenland vertoeft. Tip : misschien eens overwegen om hierbij buitenlandse voetballers met een verleden bij KSK Beveren of RS Waasland, te betrekken. En wat het tweede elftal van Marseille betreft, bij de doublures van Standard, Anderlecht of Club Brugge lopen ongetwijfeld jongens rond die niet zouden misstaan in de A-kern van Waasland-Beveren.

Bij vrachtwagenchauffeur Mich Van Hoey knelde het schoentje in de combinatie job en vaker trainen. Met zijn minder prettige ervaring als profvoetballer bij Sporting Lokeren in het achterhoofd, was Mich niet meteen geneigd zijn beroep als vrachtwagenchauffeur zomaar op te geven voor een verbeterd contract bij Waasland-Beveren. In het besef dat het moeilijk zou worden een basisplaats in eerste af te dwingen, besloten beide partijen in de beste verstandhouding uit mekaar te gaan. Bij deze wil ik Michael bedanken voor 2 schitterende jaren bij Waasland-Beveren. Hij was een nagenoeg onmisbare schakel in een fantastische defensie, weliswaar in tweede klasse. Het eerste jaar vond ik hem subliem, dit seizoen net een tikkeltje minder en moest hij al eens vaker beroep doen op zijn sterkste wapen, zijn karakter. Van Hoey is echter een aanrader voor elke tweedeklasser en een gast met een prima mentaliteit. Veel geluk Mich en bedankt voor je aandeel in de promotie.

Nog vrijdag raakte bekend dat Ibrahima Diallo en Waasland-Beveren niet langer met mekaar in zee gaan. Een week geleden vroeg ik mij in deze Freethielsprokkels nog af of het voetbal in eerste klasse Ibrahima beter zou liggen dan dat in tweede, want met de hem toegemeten referenties bij zijn komst naar het Waasland, bracht hij er al bij al veel te weinig van terecht. Gisteren werd bekend dat Diallo vanaf volgend seizoen bij onze Zuiderburen aan de slag gaat. Wellicht een Franse tweedeklasser, maar de naam van zijn nieuwe werkgever is mij niet bekend.

Bij het lezen van dit alles, kan ik mij goed inbeelden dat er heel wat supporters zijn die de transferverantwoordelijken graag een versnelling hoger zouden zien schakelen. Toch mogen we niet over het hoofd zien dat het voor die mensen dikwijls een moeilijke evenwichtsoefening is in de zin van, eerst proberen grote schoonmaak te houden en pas daarna kwalitatief beter in te kopen. Spelers van de hand doen, vooral zij die nog een doorlopend contract hebben, is vaak een kwestie van tactische aanpak. De betrokken speler en geïnteresseerde club, hebben best niet de indruk dat die speler per se weg moet, want anders plaatst men zich in een zwakke onderhandelingspositie. En maar spelers aankopen zonder zich zorgen te maken over zij die er voorlopig nog zijn, is een bijzonder riskante politiek waar in het verleden meerdere clubs aan ten onder zijn gegaan. In die optiek heb ik het gevoel dat vanaf nu snel werk zal worden gemaakt van bijkomend nieuw bloed in de defensie. Van Hoey, Masureel, Verbiest en Diallo zijn immers volgend seizoen elders te bewonderen en worden zeker vervangen door jongens met ervaring op het hoogste niveau.
Gelukkig was er in de euforie van de promotie, meteen voldoende realisme bij de supporters die maar al te goed beseften dat het kransje spelers dat eersteklasse in de benen heeft, bijzonder klein is. Vanuit dat standpunt mogen we nu niet ontgoocheld zijn dat er een soort leegloop dreigt, want dat is een bewuste keuze van het het WB-bestuur en de technische staf. Met de zekerheden die er thans zijn, vertrek Van Damme, Verbiest, Masureel, Diallo en Van Hoey en de komst van Cosemans, Martens, Mendy en d’Ulivo, wachten onze beleidsmensen drukke dagen en wie weet nachten. Het zou een week worden waarin knopen werden doorgehakt. Het kapmes werd pas vrijdag echt geslepen en dan vooral aan de kant van uitgaande transfers. Vanaf heden wordt de steel van het kapmes omgedraaid en werk gemaakt van bijkomende nieuwkomers. De supporters van WB mogen er gerust in zijn, het bestuur weet waar het naartoe wil en zal niets aan het toeval overlaten om een competente spelerskern samen te stellen. De geleverde inspanningen om de bijzonder moeilijke stap naar eerste te zetten, zijn niet voor niks geweest.

Tot slot : wat gaat er nog gebeuren met Kielo-Lezi, Sarki, De silva en Onana ?
Onana is sowieso terug bij STVV, maar gaat de club nog een inspanning doen om hem een tweede kans te bieden in eerste na de mislukking bij de Kanaries ? De Silva is een vergelijkbaar geval met Diallo. Prima referenties bij Tienen, maar daar onvoldoende mee uitgepakt of moet ik zeggen, kunnen uitpakken ? Sarki en Kielo-Lezi hebben in het verleden bewezen beter, veel beter in hun mars te hebben, maar in het hedendaags voetbal is er amper tijd om met het verleden te leven.

PVW.