StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Laatste loodjes wegen het zwaarst, maar kunnen de belangrijkste zijn.
De voorbije weken kwamen heel wat nieuwe gezichten op de Freethiel terecht en zoals bij elke overgang is er geen enkele transfer bij de supporters die onbesproken blijft.
De ene staat nog wat struis, de andere stapt in plaats van lopen, er zijn er blijkbaar met één been en bij bepaalde spelers krijgt men niet eens een bierkaartje onder hun voeten geschoven als ze springen. Het is bij momenten genieten geblazen bij het horen van zoveel fantasie wanneer de tekortkomingen van sommige voetballers wordt besproken, maar wees gerust, het gaat er bij Waasland-Beveren net zo aan toe als elders.

Alles heeft uiteraard te maken met het beschikbare budget. Als manager is het niet eens een kunst om de betere spelers naar de Freethiel te halen wanneer hij kan putten uit een bodemloos vat met Euro’s. Moeilijker, veel moeilijker of bijna onmogelijk, wordt het als men de opdracht krijgt als manager om goeie spelers binnen te halen met een beperkt budget.
Men kan als club nog zo’n prestigieus project voorleggen aan kandidaat-geïnteresseerden, als een speler dat niet merkt aan wat er maandelijks op zijn spaarboekje komt, blijft hij vaak ongevoelig voor dikwijls goeie argumenten waarmee een vereniging schermt.

Clubs van het kaliber Waasland-Beveren doen er goed aan een verlanglijstje op te stelle waarbij de spelers worden ingedeeld op basis van een zelf uitgewerkte looncategorie.
De looncategorie “middenklassers” is ongetwijfeld de grootste en vaak ook de meest onderschatte. In ploegen zoals WB kunnen die middenklassers (laat het mij vertalen naar gemiddeld degelijke voetballers), ontzettend belangrijk zijn aangezien zij het grootst in aantal zijn. Indien er van een vijftal als Blondelle, Van Hemert, Mendy, Martens of D’Ulivo 3 jongens zich nuttig kunnen maken voor het fanion (zonder vooroordelen over hun prestaties bij een voorgaande club), maakt dat een wereld van verschil uit dan wanneer er geen of slechts eentje in dat opzet zou slagen en dan heb ik het nog maar over nuttig zijn, niet eens over uitgroeien tot een fanionspeler.

De tweede looncategorie is die van de beter betaalde spelers en zonder enig idee te hebben over wie wat opstrijkt bij WB, ga ik er van uit dat mannen als Dugary, Belhocine, Farssi en Sibum daartoe behoren gezien hun verleden. Het zijn (of zouden dat moeten zijn) dragende/bepalende spelers en voor een manager is het niet simpel om dergelijke spelers vast te leggen omdat nagenoeg elke trainer wel een plaatsje weet te bewaren in zijn basiselftal.
Maar, en dat is het mooie aan voetbal, zelfs deze dragende/bepalende spelers bieden niet de minste garantie op succes en omdat men er van dat kaliber meestal niet te veel onder contract heeft, kan hun falen of slagen doorslaggevend zijn. In geval van falen zou het niet de eerste keer zijn dat iemand (of meerdere) uit de eerst geciteerde categorie van de gemiddeld degelijke voetballers, opstaat, een tandje bijsteekt en het elftal op sleeptouw neemt.
Deze zogenaamde “doorsnee voetballers” vallen dus niet weg te cijferen in een complementair elftal en mogen heus niet worden onderschat. Omdat aan dit type spelers echter geen tekort is, zijn het dikwijls de voetballers die het snelst onderdak vinden en dat mag gezien het ruim aanbod ietwat vreemd worden genoemd. In de periode dat het Bosman-Arrest zijn beslag kreeg, werd gevreesd dat dit soort voetballers op termijn steeds moeizamer aan de bak zouden komen, maar dat lijkt in de praktijk geenszins het geval.

Om dit hele verhaal nu op WB te projecteren : wellicht een tweetal spelers van het niveau Dugary, Farssi en Sibum, (en ik denk dat de coach op een derde hoopt), zullen nog worden aangetrokken en het spreekt vanzelf dat eenieder die het beste voor heeft met Waasland-Beveren, er op rekent dat dit zo snel als mogelijk kan gebeuren, want welke bestuurder ziet zijn club liever krasselen dan stunten ? Maar laten we de beleidsverantwoordelijken niet te veel onder druk zetten en aanzetten de voorkeur te geven aan kwantiteit boven kwaliteit.
De bedragen die tot voor enkele weken werden gevraagd om de betere spelers te kopen of huren, zijn gewoonweg waanzinnig en bieden zoals daarnet gesteld, geen enkele zekerheid op sportief succes. Nu de competitiestart er aankomt en sommige van die dragende/bepalende spelers (bij de subtoppers lopen er daarvan uiteraard wat meer rond dan bij een middenmotor) voele dat zij naast een basisplaats dreigen te vallen, moeten clubs zoals WB op de loer liggen.
En natuurlijk heb ik alle begrip voor supporters die van mening zijn dat het huiswerk beter al een tijdje klaar was en de trainer met een typeploeg aan het seizoen kon beginnen (daar gaat niets boven), maar niemand zal ooit met zekerheid kunnen zeggen hoeveel punten we dan meer hadden gehaald uit ons aartsmoeilijk aanvangsprogramma.
Ik ben er echter van overtuigd dat, indien de beoogde spits(en) en middenvelder er komen, Waasland-Beveren gewapend is om mee te strijden voor de plaatsen 10 tot 14.

PVW.