“Dit heeft Beveren niet verdiend”, zo luidde de commentaar van Gui Polspoel op Sporting Telenet toen Hannes Van der Bruggen in de 86ste minuut de 0-1 voor de Buffalo’s scoorde. De resterende minuten en de 0-2 van Bruls in de 88ste minuut waren nog slechts een formaliteit.

Dat voetbal bij momenten genadeloos hard kan zijn (en dan bedoel ik geenszins op het vlak van de viriliteit), heeft Waasland-Beveren zaterdagavond nog eens mogen ondervinden. In een tempoloze, maar niet onaardige tweede helft waarin de 1-0 voortdurend in de tropische avondlucht hing, bezorgden Hannes Van der Bruggen en Bruls in de slotminuten de bezoekers een wel zeer gevleide 0-2 overwinning. Nu gun ik anders graag zo’n jong en talentvol Belgisch speler als Van der Bruggen een persoonlijk succesje, maar ik had het hem liever als de aansluitingstreffer zien doen.

Dirk Geeraerd begon wederom met een onuitgegeven elftal. De flankverdedigers Blondelle en Van Hemert stonden niet in de basis. D’Ulivo voor het eerst aan de aftrap op links en Farssi op rechts, waren hun vervangers, terwijl er opnieuw een plaatsje was voor Mendy op het middenveld. Gent begon het best aan de partij en we noteerden enkele pogingen van Bruls, maar Clepkens was alert. Nog binnen het kwartier knokte WB zich langszij en via een zeer bedrijvige Plut was het ook dreigend. Spelers en supporters snakten naar een nakende verfrissing tijdens de pauze en dat had best gekund bij een 1-0 voorsprong. Eerst werd een doelpunt afgekeurd (ik meen begrepen te hebben van de televisiebeelden dat het terecht was), maar op slag van rust werd volgens diezelfde televisiebeelden een duidelijke strafschopfout geweigerd op Benoît Ladrière. Voor een protesterende Dirk Geeraerd werd het allemaal te veel en hij mocht na rust de wedstrijd vanuit de tribune volgen.

De verwijdering van onze coach naar de tribune had geen negatieve invloed op het spel van zijn jongens, want die kozen resoluut voor de aanval en eerste driepunter. Plut, Farssi en een alweer sterk ingevallen Da Silva met een briljant nummertje, waren heel dicht bij de openingstreffer. Die viel echter niet en daardoor kreeg KAA Gent de kans om het voetbalboek met wijsheden open te slaan. Eentje daarvan zegt dat wie zijn kansen onbenut laat, het deksel op de neus krijgt en zo geschiede helaas. Van der Bruggen die midden de tweede helft uit het niets al eens tegen de lat had getrapt, zorgde met de openingsgoal voor een veel te zwaar verdict. De verdubbeling van de score 2 minuten later was enkel voor de statistieken van belang. Om moedeloos van te worden, maar dan heb ik het uitsluitend over het resultaat, niet over de prestatie van onze jongens.

Clepkens was wederom outstanding of kon hij beter doen bij de 0-2 van Bruls ?
D’Ulivo speelde een knappe eerste helft, was wat onzichtbaar na rust, maar liet zich nauwelijks op foutjes betrappen. Het is zonde de kwaliteiten van Farssi achteraan te moeten opofferen, want zijn acties vanop het middenveld kunnen voor meer dreiging zorgen. Mendy en Dugary hebben te veel afval in hun spel. Moet beter. Belhocine en Lardenoit groeien als centraal duo, maar toch jammer dat Doumbia voorlopig uit de boot valt.
Cavens worstelt nog steeds met een weerbarstige vorm en ik weiger dat toe te schrijven aan het Jupiler Pro League-niveau. Sibum en Ladrière zijn nuttige werkpaarden en Plut die doelpunten zou moeten aanbrengen en maken, is een voor onze mogelijkheden uitstekende aanwinst.
Het blijft dus wachten op de eerste driepunter en waar het ons lukte om in Brugge en Standard te scoren, blijven de supporters daarvan voorlopig verstoken op de Freethiel.

Waasland-Beveren heeft zaterdag alvast een hoopgevende prestatie geleverd of zoals stadionomroeper Julien Bal het uitdrukte : “het beste paard heeft de haver niet gekregen”.
In Gent zullen ze er in geen geval wakker van liggen dat er een smaakje zat aan de haver, want het beoogde doel (winst) werd bereikt en dan is het vieze smaakje vlug vergeten.
Tot slot deze bedenking : in de winter worden wel eens wedstrijden afgelast vanwege de barre weersomstandigheden, maar bij temperaturen zoals gisterenavond zou men dat ook wel eens mogen overwegen, want ongezond en niet bevorderend om tribunes te vullen.