StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Aan de bezoekers van het WB-forum.
Met mijn aangepast leessysteem met spraakweergave en braille, kan ik helaas het forum niet gebruiken. Toch bereiken mij af en toe echo’s over wat er daar wordt besproken en het is fijn te merken dat de bijdragen die ik vanuit mijn supportershart probeer te brengen, worden geapprecieerd. Dat daarbij soms de medewerkers van de eigen clubwebsite wel eens op de korrel worden genomen, hoeft voor mij niet. Het is voor die mensen moeilijk werken omdat zij zich strikt moeten houden aan de officiële informatie en niet de mogelijkheid hebben zoals ik om hun persoonlijke bedenkingen toe te voegen.

* Dirk Poppe over het gelach bij de vele aankopen.
Dinsdag las ik op de VRT-teletekst de mening van algemeen manager Dirk Poppe bij de stormloop aan nieuwkomers op de Freethiel. Ik vind het interessant hierbij even te blijven stilstaan, omdat ik de kritiek van heel wat mensen in deze niet deel.
Dat het bestuur van Waasland-Beveren tegen zijn in het verleden vaak geprezen transferpolitiek de voorbije weken behoorlijk heeft gezondigd, is onmiskenbaar. Dat hierdoor kwantiteit de bovenhand nam op kwaliteit, is even onmiskenbaar, maar was zeker geen bewuste keuze. Ik kan mij volledig vinden (en eigenlijk hoeft men daarvoor geen expert te zijn) in de pure feiten die Dirk Poppe op teletekst aanhaalt.
Het verlanglijstje met spelers die prioriteit genoten zag er zeer aantrekkelijk uit, maar ofwel waren deze spelers totaal niet geïnteresseerd om hun reputatie op het spel te zetten bij een promovendus, ofwel waren de financiële eisen onoverkomelijk. Hoe anticipeert men hierop als club ? Aanvankelijk even afwachten of zo’n speler zich bedenkt of water bij zijn wijn doet, maar de klok tikt verder en telkens een speler van het lijstje afvalt omdat hij elders onderdak vindt, neemt de nervositeit beetje bij beetje toe. Logisch, want trainingen en later competitiestart naderen, de trainer smijt af en toe een steentje richting bestuurskamer, de profliga stelt zijn eisen op het vlak van het aantal contractspelers en de supporters worden ongeduldig en willen namen lezen in de krant, liefst van spelers die komen dan van vertrekkers. Spelersmakelaars kennen die gevoeligheden binnen zo’n club en spelen daar wat graag op in. In die omstandigheden bestaat het risico dat clubleiders hun vaste principes voor even naast zich neer leggen en zwichten onder de druk.

Toen WB zich had geplaatst voor de eindronde, maar de eerste bal in de eindronde nog moest rollen, heb ik mij vaak verbaasd over de hardheid waarmee supporters over de spelers spraken die de promotie voor mekaar hadden gebracht. Clepkens en Paulussen moesten alles nog bewijzen in eerste, Lardenoit en Snelders waren vraagtekens na zolang in tweede te hebben gespeeld, Cavens te traag, Seoudi geen hele match in de benen, Da Silva maar een invaller in tweede en dan spaar ik de commentaren op Van Hoey, Verbiest, Masureel enz
Er moest een totaal nieuwe ploeg worden aangekocht en aan die lokroep heeft het bestuur niet kunnen weerstaan. Ik heb toen dikwijls gedacht dat ik het spelletje niet zo goed begreep. Een promotie realiseren is immers geen evidentie (zie een aantal voorgaande seizoenen) en niet het minste vertrouwen hebben in de selectie die dit huzarenstukje dan toch voor mekaar brengt, ik heb het altijd vreemd gevonden. Dat er in elke linie 1 of 2 sterkhouders moesten bijkomen, dat was de logica zelve, maar dat niets bruikbaar zou zijn voor de Jupiler Pro League, raar ! Uiteindelijk hebben we vorig seizoen toch tegen de onbetwiste kampioen Charleroi 3 op 6 gehaald met daarbij de wetenschap dat het verlies op Mambour niet nodig was geweest. Neem het voorbeeld van die invaller in tweede Gustje Da Silva. Zijn acties blijken toch op het hoogste niveau doeltreffend te kunnen zijn.
Enfin, het hele transfergebeuren in een club lijkt voor wie er niet bij betrokken is wel een plezante bezigheid, maar toch zou ik liever niet in de schoenen staan van de mensen die op dat vlak verantwoordelijkheid dragen. Kortom, iets wat beter kan mag/moet gezegd worden, maar we kunnen maar beter niet al te snel de hakbijl boven halen omdat we als supporters onvoldoende op de hoogte zijn van dingen die zich in de rand voordoen.
En voor wie er mocht aan twijfelen : het bestuur van WB heeft mij niet gevraagd dit pleidooi te houden ! Overigens, van gefundeerde kritiek kan een mens of vereniging altijd leren.
Ik heb alle begrip/respect voor supporters met een mening (zo ben ik er zelf ook eentje) en ik ben de mening toegedaan dat er in de burelen van het Stadionplein 1 net zo wordt over gedacht.

PVW.