StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

nabeschouwing.jpg MET DANK AAN JURGEN CAVENS.

Met de hakken over de sloot.
Dat Waasland-Beveren op woensdag 27 november op de Freethiel KV Oostende partij mag geven in de 1/8ste finales van de Beker van België, heeft het in ruime mate te danken aan een bijzonder sterke invalsbeurt van Jurgen Cavens. Jurgen had een voet in de 3 goals van WB en camoufleerde daarmee enigszins de ontzettend zwakke prestatie van WB in het Edmond Machtenstadion van Molenbeek.

Het moet gezegd : het decor woensdagavond was er een dat zelfs de bestuurslui van een doorsnee tweedeprovincialer tot nadenken had aangezet voor wat betreft de publieke belangstelling. Een dikke 150 thuissupporters en iets meer bezoekende, ik denk dat er tijdens sommige trainingen van WB (vooral dan in de voorbereiding) een grotere belangstelling is. Omdat ik nog net op tijd thuis was om de samenvattingen van de andere wedstrijden te volgen, viel het mij op dat Brussels-WB geen uitzondering vormde wat er zou kunnen op wijzen dat men in de Houba de Strooperlaan er goed aan doet eens ernstig na te denken over de huidige formule. Waarom moeten de eersteklassers in de 16de finales per se beschermd worden ? Waarom moet worden vermeden dat ploegen uit de Jupiler Pro League in de eerste ronde niet tegenover mekaar kunnen staan ? Vanaf de volgende ronde kan dat wel en ga er maar van uit dat de stadions eind november een stuk voller zullen zitten. En had ik het deze week nog over het beschamende gedoe in Brugge en het ergerlijke feit dat de nationale media onverantwoord veel aandacht schonk aan het inleveren van de aanvoerdersband door Carl Hoefkens, wat dachten jullie van de volgende vaststelling. Van de in totaal 16 wedstrijden die werden gespeeld dinsdagavond en woensdagavond, werd alleen de match Brussels-WB niet in beeld gebracht door de VRT. Volgens Ronny Vertenten een goed voorteken, want vorig seizoen vergat de VRT ook camera’s te plaatsen in het stadion van Woluwe waar Lokeren de gast was, maar op het einde van de rit stond Lokeren in de finale tegen Kortrijk.

Waarom dit lang voorspel ? Eenvoudig omdat de wedstrijd Brussels-WB bijzonder weinig om het lijf had en WB zich al bij al gelukkig mag prijzen dat het een rondje verder mag bekeren.
Het gemis van Shish op de linksachter en Badash in de spits, was een hele aderlating. Voeg daarbij het ontbreken van de uitblinker van de voorbije weken Cedric D’Ulivo en het zal niemand verbazen dat het elftal van Dirk Geeraerd gisterenavond een pak aan kwaliteit had ingeboet. Verbazend genoeg stond Rowell (met de nadruk op staan, want in de eerste helft werd Jonathan meer dan eens uitgespeeld door zijn rechtstreekse opponent) op de rechtsachter en kreeg Doumbia centraal een kans om zijn geschonden blazoen van afgelopen zaterdag tegen Lierse, weer wat op te poetsen. Waasland-Beveren kwam in de eerste helft nauwelijks aan uitgespeelde kansen. Het was de thuisploeg daarentegen die regelmatig de neus aan het venster stak en gelukkig was er een alerte Clepkens bij WB om de nul op de bordjes te houden. Maar diezelfde Clepkens zou in die periode enkele keren kansloos zijn geweest indien een kundig Brussels aanvalsduo wat efficiënter was omgesprongen met een aantal niet te missen opportuniteiten.

Met de 0-0 mochten onze jongens de vingers kruisen en met dat besef moet Dirk Geeraerd tijdens de pauze zijn mannen hebben geprikkeld, want het openingskwartier zag er een stuk beter uit. Vooral de voor Cruz ingevallen Cavens was bijzonder gretig en het zou geen toeval zijn dat Jurgen een voet had in de 3 goals van WB. Bij de 0-1 creëerde hij een zee van ruimte voor zichzelf en de eveneens ingevallen Dugary die de klus fijntjes klaarde. WB was los en geen mens die de 1-1 met een kwartier te spelen nog voor mogelijk hield. Toen beging Belhocine een duidelijke fout, maar waar iedereen had gezien dat de fout buiten de zestien gebeurde, floot de scheidsrechter toch voor penalty. In de slotminuten was WB nog enkele keren dichtbij de winninggoal, maar op basis van de 90 minuten zou dat een veel te hard verdict zijn geweest voor het arme Brussels.

Verlengingen moesten uitsluitsel brengen, want strafschoppen trappen hebben onze spelers al in geen maanden gedaan en dat risico was onverantwoord. Na 105 minuten hielden beide ploegen mekaar nog steeds in evenwicht, maar de beslissing viel in de tweede verlenging. Een onstuitbare Cavens vond aanvankelijk de paal op zijn weg naar de kwalificatie, maar de goed gevolgde Plut zorgde voor gejuich in het vak van de supporters van WB. Tof dat Vito dit doelpunt maakte, want zijn wekenlange noeste arbeid werd tot nu toe niet bekroond met een doelpunt en dat gaat op den duur onvermijdelijk knagen aan een spits. De bevrijdende 1-3 liet niet lang op zich wachten. Augusto Da Silva werd foutief gestuit en Jurgen Cavens mocht zijn schitterende invalsbeurt verzilveren vanop de stip. Opluchting bij de supporters, maar het was een bedenkelijke opluchting. Toch is er in een bekerwedstrijd maar één ding dat telt en dat is kwalificatie. In dat opzicht heeft WB zijn taak volbracht, maar van het gehoopte tanken van vertrouwen is maar weinig in huis gekomen. Vraag is natuurlijk of dit elftal veel beter kon, want de geciteerde afwezigheden waren overduidelijk van invloed op het vertoonde spelniveau. En wie zal er op 27 november nog praten over het slechte spel in Brussels wanneer KV Oostende naar de Freethiel komt in de 1/8ste finales. Opstekers waren dus de knappe prestatie van Cavens en het hopelijk vertrouwen schenkend doelpunt van Plut, maar met 120 minuten bekervoetbal naar OHL afreizen, lijkt mij daarentegen geen ideale voorbereiding.

Patrick Van Wesemael.