StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

WIE ZIJN ZE ?

Vandaag maken we kennis met belofte-speler Filipe Moutinho Da Silva Joao.


filipe moutinho Een naam die klinkt als een bel !
Het zal je maar gebeuren : een Portugese moeder hebben en een vader met Spaans-Portugese roots, graag voetballen en de naam Moutinho Da Silva Joao Filipe krijgen. Met zo’n naam koesteren de mensen al meteen een pak verwachtingen, maar Filipe neemt het allemaal met de glimlach op en heeft voldoende levenswijsheid om dit lolletje te relativeren. Hij noemt overigens Filip met zijn voornaam, maar gezien zijn zuiderse herkomst werd dat tijdens zijn verblijf bij KAA Gent liefkozend uitgebreid tot Filipe en daar zal ik mij tijdens deze kennismaking ook aan houden.

Filipe werd in Porto geboren en belandde met zijn ouders in Sint-Niklaas toen hij amper 6 maanden jong was. Hij groeide op in de buurt van de Mercatorstraat en wou zoals veel jonge snaken op de leeftijd van 7 à 8 jaar graag in clubverband tegen een balletje trappen. Hij was een weekje op proef bij Lokeren, maar daar voelde hij zich niet echt thuis en zo kwam Filipe op de Freethiel terecht. Ondertussen was het gezin uitgebreid met een broertje dat naar de naam Pedro-Diogo luistert, maar die ziet het voetbal (hij is er thans 14) minder zitten.
Het moet zijn dat Filipe in Beveren zich goed amuseerde, want als u13 trok hij de aandacht van KAA Gent en maakte hij ook de overstap. Filipe telt in maart 2013 20 lentes, meet 1.73 meter en weegt +- 68 kilo. Hij speelde het liefst en het vaakst als linkerspits, maar zakte bij KAA Gent soms wel eens een linie terug en heeft wel eens als 3 of 4 zijn maats uit de nood geholpen.

Filipe voetbalde van de u14 tot u19 bij de Buffalo’s en werd af en toe opgevist voor matchen met de B-kern. De Portugese Waaslander mocht zijn verblijf verlengen in het Ottenstadion, maar omdat de club er weinig voor voelde een verplaatsingsvergoeding uit te keren, koos hij voor een tweede verblijf op de Freethiel. Zijn huidige trainer Tim Bavré heeft niets met die overgang te maken, want Filipe was reeds aangesloten bij WB op het moment dat Tim er als coach van de beloften werd aangesteld.

Gevraagd naar zijn pluspunten als voetballer, citeert Filipe zijn snelheid en techniek. Het verbeteren van het kopspel en verhogen van de productiviteit, blijven doelstellingen voor de nabije toekomst. Leeftijdsgenoot uit zijn eerste Freethielperiode die in zijn ploeg zat en het niet onaardig doet, is doelman Jordy Maes die via een Brugs ommetje thans in de A-kern zit van Sportkring Sint-Niklaas.

Filipe volgde vorig jaar hogeschool, meer bepaald de lerarenopleiding lichamelijke opvoeding, maar omdat lenigheid niet zijn sterkste kant is en veel gymnastiek in de opleiding zat, hield hij het voor bekeken. Dit jaar studeert hij aan het St.-Carolusinstituut in Sint-Niklaas waar hij in juni de richting “Integrale Veiligheid” met succes hoopt te voltooien. Met dit diploma op zak kan hij bv. een job ambiëren bij de douane, het gevangeniswezen of de politie. In deze eenjarige opleiding zit ook heel wat lichamelijke opvoeding, maar vooral gebaseerd op fysiek zoals lopen en dat ligt hem duidelijk beter.

Ondanks de verschillende nationaliteiten, lees diverse voetbalculturen waaruit het beloftenteam van WB is samengesteld, spreekt Filipe over een hecht blok/vriendengroep. “Een leuke groep die de ambitie mag koesteren bovenaan de rechterkolom te eindigen en dat zou heel mooi zijn”, dixit de sympathieke Filipe. Ooit deel uitmaken van de A-kern bij een eersteklasser, is een jongensdroom van Filipe, maar hij realiseert zich als geen ander dat de af te leggen weg nog lang is en bezaaid met de nodige hindernissen.
Tot slot : Porto is de favoriete voetbalclub van Filipe en Ricardo Quaresma zijn favoriete speler. Veel succes met de studies en in het voetbal Filipe !

Patrick Van Wesemael.