StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

wesleysonck.jpg ZORGT WESLEY SONCK VOOR DE VONK ?

Het was dinsdag groot nieuws op de Freethiel en zowel gisteren als vandaag wordt in de kranten ruim aandacht besteed aan de komst van Wesley Sonck naar Waasland-Beveren. Maandagavond in Extra Time vond Marc Degryse nog dat het niet paste van Biglia dat hij na zijn goal tegen WB iemand in de perstribune viseerde, want het was maar tegen een promovendus en de Argentijn had volgens de Telenet-analist beter zo’n gebaar gemaakt indien hij had gescoord in Milaan. Maar als blijkbaar een “vedette” zijn jawoord geeft aan diezelfde promovendus, dan rukt de Vlaamse pers massaal uit.
Nergens meer dan in Beveren geldt : waar rook is, is vuur. Hoe onwaarschijnlijk de komst van Sonck ook was, de naam van Wesley wordt al een tijdje gelinkt aan Waasland-Beveren, zelfs al in de periode dat Jurgen Cavens en Tomasz Radzinski voor de Freethiel kozen.
Het waren dus geen loze geruchten !

Met Wesley Sonck voegt WB een 20ste speler toe aan zijn kern sinds de promotie naar eerste een feit is. Over de kwestie van kwantiteit en kwaliteit kunnen we misschien op de eerstvolgende supportersavond van 16 november wel eens een boompje opzetten, maar het hoeft geen betoog dat Wesley zonder twijfel in die tweede categorie thuis hoort.
Of de verwachtingen van club en speler die ik vandaag her en der in de kranten lees, stroken met de realiteit, zal vanaf zaterdag moeten blijken, want alle betrokken partijen geven de indruk dat Sonck haast onmiddellijk inzetbaar is. Overdrijven we dan soms als we het hebben over matchritme en collectiviteit ? Ik wil graag geloven dat klassespelers een uitzondering vormen op de regel van cohesie in een elftal, maar of conditie onderhouden bij een vierdeklasser synoniem is met het afleveren van een wedstrijdfitte speler, dat is een ander paar mouwen. Nu wordt verwacht van Wesley dat hij scoort en om optimaal te functioneren in en rond de zestien kan een kleinere actieradius volstaan, maar voor iemand die in hoofdzaak zal worden beoordeeld op zijn productiviteit (of zoals Yves het mij mailde) waarvan wordt gehoopt dat hij met zijn voeten spreekt en niet met de mond, zal de druk toch best hoog zijn.

Maar druk zal er niet enkel bij Wesley Sonck zijn. Het is een publiek geheim dat trainer Dirk Geeraerd een groot voorstander is van de komst van Sonck en aan de hand van een aantal verklaringen die Dirk de afgelopen dagen aflegde over de Ninovieter, lijkt het alsof we er al zijn. Dat we beter gewapend zijn met Wesley om de degradatiestrijd aan te pakken staat als een paal boven water, maar uiteindelijk zal Sonck toch afhankelijk zijn van de toevoer en laat ons daarom hopen dat die toereikend is, want het slagen of mislukken van de gewezen Rode Duivel zal onlosmakelijk worden gelinkt met onze coach.

Wesley Sonck is zonder twijfel één van de betere Belgische voetballers van de laatste jaren. Voetbalverstand, vernuft, mondigheid, techniek, positiespel, kopbalsterkte en een neus voor doelpunten, het zijn kwaliteiten waarin Wesley bovengemiddeld begaafd is. Maar en dat is menselijk, hij heeft ook wel zijn scherpe kantjes. Als het een keertje wat minder draait (en in een elftal dat moet spelen voor het behoud is dat geen wereldvreemd fenomeen), gebruikt hij die mondigheid te pas en te onpas. Ik heb hem ooit na verloren wedstrijden met Lierse krasse uitspraken horen doen over de gehanteerde tactiek (overigens, Tomasz Radzinski bezondigde zich daar ook wel eens aan). Geeraerd en Sonck zijn geboren winnaars en ik zou die gasten niet graag tegen het lijf lopen enkele minuten na een verliespartij.

Laten we het daar alvast over eens zijn : ik ben bijzonder blij met het aantrekken van Wesley en niet in het minst omdat een aantal van zijn nieuwe ploegmaats positief reageren op zijn komst, maar ik wil vooral vermijden om onrealistische verwachtingen te koppelen aan deze transfer. Knap gedaan van de clubleiding, want wachten tot de winterstop om versterking binnen te halen wetende dat de terugronde al op zaterdag 17 november begint, zou twijfels doen ontstaan over hoe zinvol het is om dan nog in de portemonnee te tasten.
Als de impact van Wesley op de resultaten nog maar de helft is van die welke Cavens en Radzinski hebben gehad weliswaar in tweede klasse, ziet het er bijzonder goed uit. Met dat gemeenschappelijk doel voor ogen en met de wetenschap dat WB nog 19 kansen (wedstrijden) heeft om zijn puntenarme competitiestart niet fataal te zien aflopen, gaan we er vanaf zaterdag keihard tegenaan.

PVW.