StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB ALLEEN MET WINST VREDE NEMEN.

Met nog amper 2 wedstrijden te gaan in de heenronde (uit Beerschot en thuis Charleroi) en de povere balans van 7 op 39, is er zelfs geen sprake meer van een moeilijke start, maar van een mislukte heenronde. Dat men bij de tegenstander van zaterdagavond die dubbel zoveel punten heeft als WB, ook al in crisisstemming verkeert, zegt voldoende over de penibele situatie waarin de Waaslanders zich bevinden.

Als Waasland-Beveren nog iets van zijn seizoen wil maken (en laten we eerlijk zijn, we wisten maar al te goed dat het lastig zou worden in de JPL), dan moet het zaterdag voor de 3 punten gaan en ze ook meebrengen naar Beveren en tevens de week daarna tegen Charleroi de volle pot op de Freethiel houden. Op papier niet eens een onmogelijke dubbele opdracht, maar voor een ploeg die in 13 wedstrijden slechts één schamele driepunter liet optekenen, evenmin evident.

Voor zowel Adri Koster als Dirk Geeraerd staat het water tot aan de lippen, met dat verschil echter dat men bij Beerschot had verwacht een rol van betekenis te kunnen spelen en mee te doen voor een plaatsje in play-off 1. Na een twijfelachtige start vonden de Ratten hun draai en werd een mooie reeks neergezet. Maar de voorbije weken ging de Antwerpse motor aan het sputteren met een aantal opeenvolgende nederlagen en zelfs een handgemeen tussen spelers onderling met als resultaat het ontslag van spits Coulibaly. Als daarenboven de woordvoerder van de club deze week in de media doodleuk vertelt dat zijn ploeg met wedstrijden tegen Cercle, WB en Charleroi in het verschiet wel een 9 op 9 zal pakken en men daarmee het vooropgestelde schema haalt, is men volgens mij een perfecte motivator voor de aanstaande tegenstander en wordt tevens onnodig druk gelegd op de eigen spelers en technische staf die met zulke uitspraken allesbehalve happy zullen zijn.
Het is dan ook geen echte verrassing dat Cercle woensdagavond even de puntjes op de i heeft gezet en Beerschot met lege handen naar het Kiel terugstuurde. Toch is er bij Beerschot voldoende kwaliteit aanwezig om er voor te zorgen dat met een 6 op 6 de wereld er heel anders kan uitzien. Hopelijk voor de minzame Koster die altijd al synoniem heeft gestaan voor keurig en aanvallend voetbal (echter niet even vaak aan resultaat gekoppeld) krijgt hij de locomotief weer op het juiste spoor, maar dan liefst vanaf volgende week.

Op de Freethiel staan volgens mij de zenuwen na de nederlaag in Lokeren, strak gespannen. Iedereen wist dat de opdracht voor dit seizoen in de Jupiler Pro League niet meer of niet minder was dan het behoud te verzekeren, maar de kansen om die doelstelling te halen lijken veel te vroeg op het seizoen zwaar gehypothekeerd. Nochtans kan het bestuur weinig worden verweten, want er werden liefst 20 spelers aangetrokken om de ambitie van bestuur en supporters hard te maken. Uiteraard moeten ernstige vraagtekens worden geplaatst bij het niveau van het merendeel van de nieuwkomers, maar anderzijds wordt van een goeie clubleiding verwacht dat zij de tering naar de nering zet en geen gekke dingen doet. Anderzijds zie ik het niet in waarom een bestuursploeg opzettelijk slecht zou inkopen, want wie vaart daar wel bij ?
Het enige wat de huidige clubleiding nu nog kan doen om een schokeffect te bewerkstelligen is een andere coach aanstellen, maar of zo’n paniekreactie betere tijden zal inluiden moet worden gehoopt, maar blijft een groot vraagteken. Feit is dat, indien de beleidsmensen van Waasland-Beveren een ontslag van Dirk Geeraerd zouden overwegen, dit best kan gebeuren nog voor de 2 komende cruciale wedstrijden tegen Beerschot en Charleroi worden gespeeld, maar dan is het dringend tijd om daar werk van te maken. Anderzijds ben ik in het verleden bij mijn voor- en nabeschouwingen vaak een pleitbezorger geweest van Geeraerd. Dirk kreeg de gloednieuwe fusieploeg onder zijn leiding en dat was meer een uitdaging dan een dankbaar geschenk. Ondanks enkele dipjes tussendoor, heeft Geeraerd ons 2 schitterende seizoenen bezorgd en op 2 jaar gerealiseerd waar hij 3 seizoenen tijd voor kreeg. In die 2 prachtige seizoenen zaten dus ook een paar periodes waarin het niet naar wens verliep, maar het bestuur heeft hem in die moeilijke tijden altijd gesteund met het gekende resultaat als beloning. Ik ga er van uit dat de clubleiding rekent/hoopt op een herhaling van die gunstige ontwikkelingen uit het verleden en dat is hun volste recht. Achteraf praten is altijd gemakkelijk, maar laat ons hopen dat zij de juiste, welke die ook is, beslissing zullen nemen. Feit is dat Dirk Geeraerd tot nu toe niet door het geluk werd gediend, want de ziekenboeg werd vooral gevormd door bepalende spelers. Anderzijds lijkt het alsof onze coach het soms niet goed meer weet, want ondanks de vele blessures, wordt zelden tweemaal na mekaar met dezelfde ploeg gespeeld en als dat al een keertje gebeurt, zijn er de nodige positiewissels zoals in Lokeren afgelopen woensdag waar met 2 verdedigende middenvelders werd gespeeld en een creatieve speler als Farssi op het middenveld werd geslachtofferd om linksachter te spelen.

We bevinden ons echter in een kritieke fase van het kampioenschap waarin het uit den boze is om openlijk de technische staf of het beleid in vraag te stellen. De eerste vereiste is dat de supporters het goede voorbeeld geven door, waarom zou dat niet mogen, de huidige gang van zaken te betreuren, maar anderzijds en ondanks die terechte bedenkingen, achter de ploeg en de technische staf te blijven staan tot de clubleiding oordeelt dat die er anders moet uitzien.
Ik kan mij niet voorstellen dat het bestuur van WB spelers zoals vorig seizoen Cavens en Radzinski en recentelijk Sonck, naar de Freethiel haalt om vervolgens de boel lekker te laten verzieken.

Zullen we het nog even hebben over die superbelangrijke match van zaterdag op het Kiel ? D’Ulivo was er op Lokeren al bij en ik veronderstel/hoop dat die geen last meer heeft gekregen na de wedstrijd. Denk ook wel dat Shish opnieuw van de partij zal zijn en dan krijgt ons “type-elftal” weer wat gestalte. Voor een correct ziektebulletin verwijs ik jullie graag naar de officiële website van Waasland-Beveren, want wat ik hierover weet is gebaseerd op mijn buikgevoel en dat vertelt mij verder dat het wellicht nog een weekje te vroeg is voor Badash.

Beste supporters, het is nog te vroeg om de handdoek te werpen. Een, hopelijk 2 opeenvolgende overwinningen kunnen voldoende zijn om de vonk te doen overslaan.
Ik reken op de supporters als lucifer, op de spelers als knetterend vuurtje en op de technische staf en bestuur om onophoudelijk hout aan te voeren zodat het vuurtje niet aan de fase van smeulen toekomt.

Patrick Van Wesemael.