StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

WIE ZIJN ZE ?

In de reeks van beloftenportretten in ons clubblad, maken we in dit nummer kennis met Nathan Volckerick. Volckerick ? Ademt die naam niet een stukje KSK Beverengeschiedenis uit, of is er helemaal geen familieverband ? Toch wel, Nathan moet nonkel Dirk zeggen tegen de man die 8 seizoenen (goed voor 118 caps) een vertrouwd gezicht was in de defensie van KSK Beveren, zowel militair als belofte-international was en die mits hij wat meer gespaard was gebleven van blessures, misschien nog wel wat meer uit zijn carričre had kunnen halen.
Overigens, de geboren Temsenaar Dirk Volckerick (hij baatte er kortstondig een sportwinkel uit met broer Luc en is thans treinbestuurder van beroep), verblijft nu al meerdere jaren in de Stille Kempen in het dorpje Zoerle-Parwijs op fietsafstand van het Westelse Kuipke waar Dirk tot vorig seizoen een trouw bezoeker was van de thuiswedstrijden van Westerlo. Alleen op familiefeestjes ziet Nathan nonkel Dirk wel eens en laat het onderwerp van gesprek zich raden. Hij heeft zijn nonkel nooit live aan het werk gezien als voetballer, maar videobeelden uit de oude doos helpen hem hierbij een handje. Toen Nathan nog bij Haasdonk en later Waasland in de jeugdreeksen voetbalde, kwam nonkel Dirk wel eens kijken.

Het gezin Volckerick-Six is woonachtig in de Vossekotstraat 49 te Sint-Niklaas. Vader Dany voetbalde enkel wat voor het plezier in zaal en heeft een verantwoordelijke functie bij de NMBS te Antwerpen. Zijn echtgenote Natascha is op vermeld adres uitbaatster van een kapsalon. Nathan werd geboren op 12 augustus 1994 en heeft nog een zus van 14 die naar de naam Axelle luistert.

Nathan was er amper 5 toen hij achter de hoek bij Haasdonk aansloot. Hij doorliep er alle jeugdreeksen provinciaal en nationaal en maakte er al een eerste fusie mee tussen Haasdonk en Waasland. Na de tweede samensmelting, die tussen RS Waasland en KSK Beveren, werden aan de hand van zogenaamde try-outs waarbij behoorlijk strenge selectiecriteria werden gehanteerd, op training elftallen van Waasland en Beveren gemengd. Onafhankelijke scouts moesten dan beslissen wie in aanmerking kwam om de kleuren van Waasland-Beveren nationaal te verdedigen. Geen dankbare taak voor de mensen die de keuzes moesten maken en evenmin sfeerbevorderend voor de spelertjes onderling (concurrentie) aangezien er jongens dienden af te vallen, maar wel met de bedoeling om het niveau op te trekken. Zo is Nathan momenteel de enig overgebleven speler van RS Waasland die bij de beloften van WB speelt, maar desondanks heeft hij altijd de indruk gehad dat die keuzes op een correcte wijze werden gemaakt. De realiteit is nu eenmaal dat het op een gegeven leeftijd minder om de sfeer in een ploeg gaat, maar puur om de kwaliteit.

Nathan Volckerick is aanvaller en afhankelijk van het systeem waarvoor de trainer kiest (4-4-2 of 4-3-3), wordt hij als diepe spits of op de flank uitgespeeld. Na samenspraak met coach Tim Bavré werd de voorbije weken, en met succes overigens, gekozen voor de 4-3-3 en dat systeem ligt Nathan het best. Omdat de beloftenploeg niet over een echte nummer 9 (grote centrumspits) beschikt, houdt de trainer meerdere pistes open en zijn maar weinig speler zeker van hun plaats. Tegen Club Brugge speelde Vito Plut als diepe spits en omdat die balvast is, kon de ploeg meer opschuiven, maar dat type aanvaller zit er bij de beloften niet. Met de snelheid, technische bagage en overzicht zit het bij Nathan behoorlijk goed, maar met zijn 63 kilo en 1.73 meter, behoort hij tot de lichtgewichten van de ploeg waardoor Volckerick nog wat aan zijn duelkracht moet werken. Daarom is het volgens hem een goeie zaak dat sinds kort een fitness op de club werd geďnstalleerd en in elke recuperatietraining voortaan een stukje fitness wordt gestoken. Daarenboven raadt de coach aan voor aanvang van de training een kwartiertje te fitnessen en Nathan is er van overtuigd dat die aanpak op termijn zal lonen.

Nathan Volckerick is een bijzonder vlotte kerel in de omgang die aan de Karel De Grote-Hogeschool in Antwerpen studeert. Hij volgt er het eerste van 3 jaar bedrijfsmanagement, financie- en verzekeringswezen en sluit niet uit daaraan nog 2 jaar handelswetenschappen toe te voegen. Het voetbal, de studies en het vriendinnetje gaan met de meeste tijd lopen, maar af en toe schiet er wel eens wat tijd over voor een partijtje tennis. Vanwege klein en tenger, behoren Dries Mertens (PSV), özil (Real Madrid) en Mario Götze van Dortmund tot de favoriete voetballers van Nathan.

Omdat bij het begin van het seizoen heel wat testers en nieuwkomers de revue passeerden op de Freethiel, vreesde Nathan als 18-jarige regelmatig aan spelen toe te komen bij de beloften, maar dat valt tot nu toe reuze mee. Over zijn slaagkansen op het hoogste voetbal niveau predikt Nathan realisme van het zuiverste gehalte : “het kan in beide richtingen snel gaan in het voetbal. Twee jaar geleden speelde ik nog bij de u17 van een tweedeklasser en moest provinciaal afzakken. Nu doe ik geregeld mee met de beloften van een eersteklasser. Er zijn zoveel factoren die meespelen om als voetballer op het hoogste niveau te geraken en te slagen, dat men beter het zekere voor het onzekere neemt en dat is wat mij betreft alles zetten op de studies. Een goeie job combineren met voetballen bv. in vierde of derde klasse, is toch ook mooi meegenomen”, aldus nog een bijzonder nuchtere Nathan Volckerick die we op de beide fronten het allerbeste toewensen.

Patrick Van Wesemael.