StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB STERK SIGNAAL GEVEN VOOR HOOPVOLLE TERUGRONDE.

De laatavondeuforie van afgelopen zaterdag na de zeer fortuinlijke winst op het Kiel, heeft heel snel plaats gemaakt voor de harde realiteit en die bestaat eruit dat er maar één keuze is zaterdag en dat is zonder excuus de 3 punten pakken tegen Sporting Charleroi.
Enkel wanneer aan die voorwaarde wordt voldaan, heeft de uiterst moeizaam bevochten en haast miraculeus tot stand gekomen overwinning tegen Beerschot, zin gehad.

Ik mag hopen dat zij die de thriller op het Kiel live hebben meegemaakt, geen blijvend letsel hebben over gehouden aan deze verplaatsing. Helaas was ik zelf verhinderd om aanwezig te zijn, maar wat ik mij afvraag is of men als supporter van zo’n wedstrijd kan genieten ? Dat de neutrale toeschouwer met volle teugen heeft genoten, daar kan ik mij iets bij voorstellen en die van Beerschot zullen ook wel met alles (behalve het resultaat) tevreden zijn geweest, maar als supporter van Waasland-Beveren moet men die wedstrijd zowat hebben ervaren als ongeveer 810 minuten lang. Of waren onze fans juist compleet ontspannen vanwege de overtuiging die wedstrijd onmogelijk met een positief resultaat te kunnen afsluiten ?
Na een dergelijke match wordt wel eens gezegd : binnen een paar weken spreekt men daar niet meer over, maar in dit geval kan ik mij dat nauwelijks voorstellen.

Alle komende wedstrijden zullen in de positie van Waasland-Beveren van groot belang zijn, maar die van nu zaterdag 10 november tegen Charleroi is misschien wel de meest cruciale.
Winst zou ons op gelijke hoogte brengen van de Walen en gezien het duel Lierse-Beerschot, kunnen er in dat geval ook ten opzichte van die ploegen goede zaken worden gedaan.
Maar dan moet WB wel voorbij de ploeg van Yannick Ferrera zien te komen en dat is allerminst evident. Op de vorige speeldag boekte Lokeren een op het eerste zicht logische overwinning in Charleroi (0-2), maar de Waaslanders moesten in de tweede helft het overwicht aan de thuisploeg laten en konden enkele keren beroep doen op een prima Copa.
Op verplaatsing heeft het een vergelijkbare stuntzege als WB achter zijn naam staan, nl. in Kortrijk. De Zebra’s hebben inmiddels ook bewezen dat zij de terechte kampioen van vorig seizoen in de tweede klasse waren, want ondanks alle turbulenties op en rond Le Stade du Pays van de voorbije maanden, heeft het geen onaardig parcours afgelegd tot nu toe in de Jupiler Pro League met als kers op de taart een knappe overwinning tegen Anderlecht. Wb is dus gewaarschuwd, dit Charleroi heeft met o.a. Gnohéré, Kage, Kumedor en een aantal van Anderlecht gehuurde beloften, meerdere spelers in zijn rangen die met een flits het verschil kunnen maken. Trouwens, hebben jullie in een van de voorbije Gele Ditjes, Blauwe Datjes, gelezen dat de Charleroi-coach Yannick Ferrera een verleden op de Freethiel heeft ?

Voor Waasland-Beveren is de opdracht dubbel. Winnen om te blijven meedoen in de strijd om het behoud en minstens zo belangrijk, een sterk signaal geven naar de entourage dat het een veelbelovende terugronde in petto heeft. Overal werd uitvoerig belicht hoeveel geluk WB zaterdag in Beerschot heeft gehad, maar dat we thuis tegen Gent, op Standard en Kortrijk niet kregen waar we aanspraak op konden maken, zit nog fris in mijn compensatiegeheugen.

Er zijn echt wel een aantal zaken waar hoopgevend mag naar uitgekeken worden.
De flanken zijn met Shish en Badash sterk bezet met nog wat progressiemarge voor beide spelers die uit blessure terugkeren, Sonck en Lepoint komen zonder twijfel per wedstrijd beter in hun ritme en de tandem Sonck-Badash is eveneens iets om naar uit te kijken, helaas wellicht nog niet voor dit weekend. En er is, en daar mogen we toch van uitgaan, het thuisdebuut van goalie Colin Coosemans. De laatste minuten op Lokeren niet meegerekend, speelde die het bijna klaar om op zijn eentje een 4 op 6 uit de brand te slepen.
Trainer Geeraerd dacht met Wesley Sonck het ultieme puzzelstukje in de operatie-redding te hebben gevonden, maar misschien zat het al in de eigen Freethiel-trukkendoos. Het zou van geen respect getuigen om hier Michaël Clepkens voor de afgelopen 2,5 fantastische seizoenen af te vallen, maar het moet voor een doelman bijzonder frustrerend zijn bijna wekelijks een zeer degelijke match te spelen, maar dit zelden met puntenwinst te bekronen.
Anderzijds werden veel vraagtekens geplaatst bij heel wat aangetrokken spelers en Coosemans was er daar eentje van. Wat Colin op Lokeren en Beerschot liet zien, bewijst het gelijk van het bestuur om hem naar de Freethiell te halen en ook wel dat van Coosemans zelf om elders op zoek te gaan naar ereherstel nadat hij als jonge gast in Brugge onterecht als enige zondebok werd aangewezen voor de mindere resultaten van Blauw-Zwart.
Kortom, Dirk Geeraerd heeft zijn schaapjes nog lang niet op het droge in de strijd tegen de degradatie, maar een driepunter tegen de Karolingers zorgt ongetwijfeld voor wat meer vaste grond onder de voeten voor zijn manschappen.

Patrick Van Wesemael.