StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB VOLGENDE RONDE HALEN IS FINANCIEEL INTERSSANT.

Woensdagavond 28 november om 20.30 uur neemt Waasland-Beveren het in de 8ste finales van de Cofidis Cup op tegen tweedeklasser KV Oostende. Het wordt een wedstrijd die de mannen van Glen De Boeck allerminst mogen onderschatten, want de kustploeg speelde het klaar om in de vorige ronde eersteklasser OH Leuven te elimineren, terwijl WB verlengingen nodig had om voorbij het bescheiden Brussels te geraken.

Na de gevleide 0-1 van zaterdag in Mechelen, is er niet de minste aanleiding om de wedstrijd van woensdag te onderschatten. Top tweede en staart eerste, wellicht liggen beide niveaus niet eens zo ver uit mekaar. Maar een trainerswissel wordt meestal gedaan omdat men een sportief positieve kentering beoogt en die kan alleen maar slagen indien de hele entourage zijn steentje bijdraagt om een gunstig klimaat te creëren rondom de ploeg. In dat opzicht kende de trainerswissel een droomscenario en ondanks de nodige meeval zaterdagavond, kan dit onmogelijk uitsluitend worden toegeschreven aan toeval, want het opzet van de overdracht van de sportieve macht was uitgerekend dit effect te realiseren.

Het is geen toeval dat KV Oostende in de 16de finales OHL een draai om de oren verkocht. Sinds Fred Vanderbiest een paar jaar geleden het sportieve roer overnam in het Albertparkstadion, was de ploeg niet meer weg te denken in de top van het klassement En dat is dit seizoen niet anders. Afgelopen weekend nog bevestigde het zijn ijzersterke thuisreputatie door met 2-1 van de Great Old te winnen en omdat leider Woluwe op eigen terrein tegen Tubeke een kostbare steek liet vallen, zijn zowel Oostende als Westerlo tot op één schamel puntje genaderd. Het kampioenschap ligt daar dus volledig open waardoor een mens geneigd is te denken dat KVO absolute prioriteit geeft aan promotie en minder zal inzetten op een verlengd bekeravontuur. Anderzijds zou dit betekenen dat de West-Vlamingen heel ontspannen naar de Freethiel afzakken en in de wetenschap dat er voetbal in die ploeg zit en niets moet, alles mag, zou Oostende wel eens een zeer taaie kluif kunnen worden. Bij Oostende hebben de van Aalst overgenomen Moreels en Depoitre zich uitstekend aangepast. Wedden dat we ook een bijzonder gemotiveerde Gertjan Martens aan de aftrap mogen verwachten als die fit is ?

Voor Waasland-Beveren is het behoud ongetwijfeld veel belangrijker dan een ronde verder komen in de beker. Toch zijn er voor de vuist weg een aantal goeie redenen op te sommen waarom WB woensdag nog geen Sinterklaas moet spelen. Er lonkt een dubbele confrontatie met Club of Cercle Brugge en dat is financieel en commercieel niet te versmaden.
Bovendien is het een interessante gelegenheid voor Glen De Boeck om een aantal jongens die zaterdag ll. onverwachts uit de boot vielen, met hun voeten te laten spreken en De Boecks ongelijk te bewijzen over die keuze. Leuke uitdaging lijkt mij en vooral eentje waar club en supporters voordeel uit kunnen halen, want gemotiveerde spelers zijn altijd tot wat extra in staat. Of zou Glen zweren bij de mannen die hem in Mechelen een fantastisch debuut hebben bezorgd ? Ook dat zou uiteraard een begrijpelijke beslissing zijn. Kortom, een paar weken geleden kondigde WB-KVO zich aan als een wat sfeerloze en oninteressante midweekse bekerwedstrijd vergelijkbaar met die in Brussels, maar dat somber beeld is door de trainerswissel en het gunstig resultaat in Mechelen, helemaal bijgesteld.
Daarenboven is deze wedstrijd een prima gelegenheid om wat publiciteit te maken voor de komst van de Rouches aanstaande zondag 2 december om 18 uur.
Of hoe een wat doorsnee product mits enkele goed overwogen ingrepen op enkele dagen tijd een hebbeding kan worden ! Voetbal, het zal altijd iets speciaals blijven.

Patrick Van Wesemael.