StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB TONEN DAT HET ANDERS KAN DAN TEGEN CLUB EN OOSTENDE.

Met WB en Standard staan 2 verliezend 8ste finalisten van de Cofidis Cup tegenover mekaar en dus twee ploegen die, weliswaar met verschillende doelen, verplicht zijn alles op de competitie te zetten. Bij Standard is de inzet een plaatsje in play-off I, voor Waasland-Beveren zou het leuk zijn het inhaalmanoeuvre dat vorig weekend in Mechelen werd ingezet, met puntgewin te verlengen. Alhoewel in beide kampen teleurstelling zal heersen over de uitschakeling in de beker, moet die normaal gezien in Wase gelederen een pak groter zijn dan bij de Luikenaars, want met een verplaatsing naar Genk voor de boeg houdt men toch rekening met verlies.

Waasland-Beveren en Standard beginnen zondag in de vooravond aan hun onderlinge confrontatie met elk een andere coach in vergelijking met de heenwedstrijd op Sclessin toen WB, volgens mijn bescheiden mening, een onnodige 3-1 nederlaag leed.
Een onterechte strafschop tegen, een discutabele niet gekregen en een wel zeer ongelukkig eigen doelpunt incasseren, is voldoende aanleiding om te geloven dat die eerste overwinning van het seizoen van Standard gerust nog wat uitgesteld had kunnen worden.

Ron Jans en Dirk Geeraerd hebben recent plaats geruimd voor Rednic en De Boeck en deze ingrepen werpen een andere blik op het duel van zondag.
In competitieverband lijkt Standard onder leiding van Rednic wat stabieler geworden. Met Ron Jans voetbalde het dikwijls niet onaardig, kwam regelmatig op voorsprong, maar gaf al te gemakkelijk en soms onbegrijpelijk die gunstige situatie uit handen. Minder kwaliteit dan een paar jaar geleden en weinig ervaring in de ploeg, het zijn excuses met een redelijke grond van waarheid, maar hoe valt te rijmen dat Rednic op amper een paar weken tijd met een goeie organisatie het tij ogenschijnlijk aan het keren is ? Een 0-0 bij Zulte-Waregem en een droge 3-0 tegen Lierse die al aan de rust was bereikt, zijn resultaten die tot de verbeelding spreken. En laat de jeugdige Ezekiel in bloedvorm steken, het is toch weinig geloofwaardig dat een speler die bij het begin van het seizoen niet eens een basisplaats had, nu al in staat is een elftal op sleeptouw te nemen. Een te duchten tegenstander, maar bij voorbaat geen verloren zaak, zo benader ik de komst van de Rouches naar de Freethiel.

Op het Kiel pakte WB op 3 november de volle inzet, maar het was met meer geluk dan kunde (alhoewel de doelpunten van Cavens en Lepoint van een ongekende schoonheid waren). De wedstrijd op Mechelen was een lichte afdruk van de match in Beerschot, want ook nu kwam WB goed weg. Toch schept de winst in Mechelen andere verwachtingen omdat die minder toevallig lijkt vanwege net een andere coach en zo’n ingreep heeft uitsluitend tot doel hetgeen Achter de Kazerne is gebeurd : winnen, alleen maar winnen en de manier waarop kan ons voorlopig gestolen worden. Het moet overigens zo zijn dat De Boeck grote honger had naar de zoete smaak van een overwinning, want hoe anders valt uit te leggen dat hij in een interview op de clubwebsite verklaart dat de overwinning verdiend was omdat WB scoorde en Mechelen niet. Dat soort uitspraken baart mij altijd wat zorgen omdat Glen één van de weinigen in het stadion moet geweest zijn die het zo zag en omdat ik vrees dat andere coaches ons later een koekje van hetzelfde deeg zullen verkopen. Een beetje snap ik het wel natuurlijk, want De Boeck was bijzonder blij voor zijn spelers en wou liever niet de minste afbreuk doen aan de manier waarop de zege tot stand was gekomen om zijn spelers niet af te vallen.
Ik kan mij compleet vergissen en zal dat ook grif toegeven zondagavond, maar ik schat onze kansen op puntgewin hoger in dan tegen de kwalitatief sterkere en meer ervaringrijke spelerskern van Club Brugge. Akkoord, de wanvertoning tegen Oostende laat slechts een beperkt optimistische voorbeschouwing toe, maar tegen ploegen van het niveau Standard kan zelfs één puntje van goudwaarde zijn in de eindafrekening. En laat de kern van Standard jong en onervaren zijn, talent is er genoeg voor handen. Zo debuteerde tegen Genk centraal achterin een 19-jarige met de roepnaam Dino en die zal niet voor het laatst aan de aftrap hebben gestaan. Trouwens, als men zich de luxe kan veroorloven met Ogunjimi (weliswaar nog op de weg terug) op de bank te starten in Genk, zit men nog niet zo dun in de spitsen.

Patrick Van Wesemael.