StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB TWEE COACHES DIE OP ZOEK ZIJN NAAR ZICHZELF.

Zaterdagavond staat in het Ottenstadion het Oost-Vlaams derby tussen Gent en Waasland-Beveren op het programma en over het resultaat dat bij zo’n streekduel het vaakst wordt voorspeld (een draw), willen zowel Glen De Boeck als Bob Peeters niets horen.
Hun respectievelijke teams hebben weliswaar totaal uiteenlopende doelen die zij beogen en precies daarom zou een puntendeling uit den boze zijn.

Met Glen De Boeck en Bob Peeters staan 2 coaches tegenover mekaar die leken af te stevenen op een schitterende trainerscarrière wiens wieg, wellicht toevallig, in de kleedkamer bij Cercle stond. Glen krabbelde bij datzelfde Cercle ongeschonden uit die wieg om zijn geluk op het Kiel te gaan zoeken, maar dat werd geen onverdeeld succes, evenals zijn kortstondig Nederlands avontuur bij VVV. Bob Peeters speelde het klaar in Glens wiegje wederom rust en resultaten te brengen, maar ook zijn wiegeliedje raakte een paar weken geleden uitgezongen.
Hij kon amper een week later opnieuw aan de slag, maar zijn debuut/balans de eerste weken in Gent was, in acht genomen de ambitie en het budget van de club, zeer mager.
Maar er schijnt voor de sympathieke Bob weer wat licht aan het einde van de tunnel, want na verlengingen en strafschoppen schakelden de Buffalo’s het ijzersterke Lokeren uit en een puntje halen aan Den Dreef in Leuven is tegenwoordig synoniem met een degelijk resultaat.
Twee hoopgevende uitslagen dus, maar het enige wat nog ontbreekt is de bevestiging in de vorm van een overwinning in competitieverband. Overigens, in Extra Time maandagavond gaf manager Louwagi van Gent wat meer toelichting bij het waarom van het moeilijk seizoen. Afbouwen van vroegere schulden en investeren in het nieuwe stadion, hebben de club gedwongen de betere spelers te laten vertrekken en de kaart van de jongeren te trekken.
Wanneer dan de nieuwkomers ofwel niet brengen waarvan wordt gehoopt dat zij het in hun mars hebben, ofwel onvoldoende tijd krijgen van de entourage om zich aan te passen, is een seizoen zoals Gent thans doormaakt, het gevolg. Kwestie van keuzes maken met het oog op de toekomst. En een toekomst voor Gent is er zeker nu vanaf volgend seizoen het gloednieuwe stadion wordt betrokken en dat wil men uiteraard bijzonder graag extra glans geven met Europees voetbal.

Europees voetbal wordt in het takenpakket van Glen De Boeck gewoon vervangen door verzekeren van het behoud in de Jupiler Pro League. Een minstens even lastige opdracht voor Glen als die van Bob, maar dat schrikt de Boeck niet af en daar zit ongetwijfeld meer achter dan gewoon werk hebben als trainer en opnieuw tussen de jongens staan op het oefenveld. Glen gelooft rotsvast in de mogelijkheden van Waasland-Beveren om in eerste instantie degradatie (maakt niet uit hoe) te ontlopen om vervolgens en in overleg met de clubleiding de lessen te trekken uit het voorbije leerjaar op het hoogste niveau. En daar valt wel degelijk iets voor te zeggen, want persoonlijk twijfel ik meer aan het realiseren van een verlengd verblijf in de JPL, dan aan de afloop van een eventueel tweede jaar in eerste klasse. Deze bestuursploeg is zich echt wel bewust van het feit dat bepaalde zaken beter konden, maar gebrek aan ervaring en centen en het moeten spelen van de eindronde, was een niet te onderschatten handicap voor deze mensen.

De wedstrijd in Gent is er volgens mij eentje zoals die op het Kiel en Achter de Kazerne die ik als volgt voorvoel : meeste balbezit en kansen voor de thuisploeg en gegarandeerd de mogelijkheid voor de bezoekers om een paar keer gevat te counteren. In zulke wedstrijden “kan” b.v. een geweldige redding van de keeper het verschil maken om een moeilijk moment door te spartelen. Ik ben vooral benieuwd of de spelers in staat zijn hun goeie tweede helft van tegen Standard door te trekken en durven voetballen zoals de coach het hen had opgedragen. Uitkijken is het eveneens naar de prestatie van Christof Lepoint die bij de Buffalo’s op een dood spoor leek te zitten, maar op de Freethiel weer belangstelling vanuit Gent heeft opgewekt. Lepoint is goed op weg om weer de nuttige speler van voor zijn blessure te worden, maar hij is nog niet in staat de dragende speler te zijn zoals veel ploegen een exemplaar zoeken.

Als we geen rekening houden met de bekeruitschakeling tegen Oostende (en waarom zouden we dat doen, want terugblikken is zinloos), kan Glen De Boeck een 3 op 6 voorleggen en dat met een uitwedstrijd in Mechelen en een thuismatch tegen Standard. Met dat gemiddelde is er volgens mij over 12 speeldagen geen vuiltje aan de lucht ! Positief denken is een prioritair gegeven om uit het dal te klimmen. En dat we daar nog alle redenen toe hebben bewijst ons klassement. We staan op minder dan één overwinning van een plaats die recht geeft op een jaartje langer eersteklassevoetbal en dat klinkt toch stukken beter dan te stellen dat we maar 3 punten verwijderd zijn van de rode lantaarn. Tot slot : in de heenwedstrijd was er maar één ploeg die de overwinning verdiende en gezien het spelbeeld geloofden de supporters van WB daar tot de 86ste minuut ook in, maar toen sloeg het noodlot via Van der Bruggen en Bruls alsnog toe. Er waren amper 4 wedstrijden gespeeld op dat moment, maar toen al was het duidelijk dat (vergelijkbaar bv. met de ervaringen van Anderlecht in de CL) efficiënt omspringen met de geboden kansen van het allergrootste belang is.

Patrick Van Wesemael.