StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB SPORTIEVE REVANCHE NEMEN VOOR ONRECHT UIT HEENRONDE

Speeldag 20 in de Jupiler Pro League wordt er eentje met bijzondere aandacht voor de ploegen in de kelder van het klassement. Lierse neemt het thuis op tegen Cercle en Beerschot mag proberen in Charleroi de 1-7 bolwassing als een accident de parcours te beschouwen. Twee van de vier ploegen onderaan of misschien wel alle 4, leiden puntverlies dit weekend en dus een uitgelezen kans voor Waasland-Beveren om gouden zaken te doen.

WB heeft wel wat redenen om zaterdag aanstaande het onderste uit de kan te halen om de volle inzet op de Freethiel te houden. Winst tegen Kortrijk zou voor het eerst dit seizoen wat ademruimte verschaffen in het degradatiedebat en vooral voor rust zorgen met het oog op de uiterst lastige verplaatsing naar Jan Breydel de week nadien. Daarenboven hebben de mannen van Glen De Boeck nog iets recht te zetten tegen de West-Vlamingen, want in de heenronde werd tegen een totaal overbodige 2-1 nederlaag opgelopen en die kwam er niet enkel door eigen falen. Het hoofdstukje (nog niet wakker) situeerde zich in de eerste helft tussen de 22ste en 26ste minuut toen Kortrijk met 2 hoekschoppen op identieke wijze en vooral veel te gemakkelijk, naar 2-0 mocht uitlopen. De opgelopen schade was niet groter geworden na 45 minuten en in het tweede bedrijf kregen we een onherkenbaar strijdlustig WB te zien waar de gebeurtenissen mekaar in snel tempo opvolgden. Da Silva lukte de aansluitingstreffer, Lepoint werd met een belachelijke tweede geel karton uitgesloten, Ghadir kopte de 2-2 binnen, maar naar verluidt vanuit buitenspel en een penalty na flagrant handspel van Zukanovic werd onbegrijpelijk geweigerd. Diezelfde Zukanovic werd in blessuretijd uit pure schaamte eveneens met een tweede gele kaart bedacht.

Als er dit seizoen een gunstig moment is om tegen de mannen van Hein Vanhaezebrouck te spelen, “zou” het nu wel eens kunnen zijn. De bewoners van het Guldensporenstadion begonnen sterk aan het seizoen, nestelden zich geruisloos in een gunstige positie voor play-off I, maar zakken naar de Freethiel af met een 0 op 6 na nederlagen in Charleroi (ook dat is een rede om ons te revancheren) en thuis tegen Z.Waregem. Maar het verhaal van het gewonde dier is voldoende aanleiding voor De Boeck-boys om bijzonder alert te zijn. Indien Kortrijk zijn kansen schoon wil houden op play-off I, mag het geen verder puntenverlies oplopen in Beveren en WB doet er goed aan die waarschuwing ernstig te nemen.

Na de hoopgevende 0-2 in Gent, is er echter geen enkele rede om te twijfelen aan de ernst waarmee Glen De Boeck deze razend belangrijke match zal voorbereiden. Glen pakte met zijn nieuw zorgenkind 6 op 6 buitenshuis, maar op de Freethiel tegen Oostende en Standard liep het telkens in de eerste helft grondig fout en kon de opgelopen averij daarna niet meer worden hersteld. Dit moet dus beter kunnen en dan is een thuiswedstrijd tegen Kortrijk een zeer moeilijke, maar niet onmogelijke opdracht. Alhoewel de winst in het Ottenstadion er eentje was op het conto van de collectiviteit, wordt het toch benieuwd uitkijken of een aantal jongens die daar individueel sterk presteerden, tegen Kortrijk zullen bevestigen. Cruz, Badash, Lepoint en Coosemans rekenen ongetwijfeld op de andere ploegmaats om voor een stunt (want dat zou een 6 op 6 zijn) te zorgen. Wat gaat het soms hard in het voetbal : amper een tweetal weken geleden kondigde WB-Kortrijk zich aan als een weinig aansprekende wedstrijd, terwijl komende zaterdag rond 20 uur de meesten op het puntje van hun stoel zullen zitten (tenzij op de staantribune) om niets te missen. En dat onze terugronde (kon ook moeilijk anders) een stuk beter is gestart dan de heenronde bewijzen volgende cijfers : met 1 op 12 begonnen aan het seizoen en thans in diezelfde wedstrijden 6 op 12.

Patrick Van Wesemael.