StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

WIE ZIJN ZE ?

simothysmet In dit magazine maken we kennis met beloftenspeler Timothy Smet en meer SK Beverengetint kan een gesprekje niet zijn. Timothy is immers geboren en getogen in alshetware het schijnsel van de Freethiellichtmasten en woont in de Prosper Van Raemdonkstraat te Beveren op nauwelijks 2 minuten fietsen van het stadion.
Het is een verheugende en steeds terugkerende vaststelling in mijn babbels met de spelers van de B-kern : wat een toffe en enthousiaste kerels en daarvan is de 19-jarige Timothy Smet ongetwijfeld medevoortrekker. Timothy (geboren op 17 juli 1993, ongeveer 65 kilo licht en 1.78 meter groot) is de zoon van Luc Smet en Nicole Verstiggel. Timothy heeft nog een tweelingbroer die naar de naam Ritchie luistert en die eveneens in de Beverse jeugd opgroeide, maar momenteel de kleuren van Haasdonk verdedigt in de provinciale reeksen.

Met de Freethiel als achtertuin, is het niet meer dan logisch dat de kleine Timothy zijn eerste voetbalstapjes zette bij KSK Beveren. Met Yannick Cathoir was hij al meteen goede maatjes en kort daarna zouden ook Troy Rensing en Sam Gijsbrechts aanpikken. Samen doorliepen zij de meeste jeugdreeksen op de Freethiel en het moet plezant geweest zijn, want tot op de dag van vandaag voetballen zij nog steeds in dezelfde ploeg en dit bonte gezelschap is met geen stokken uit mekaar te slaan. Timo bewaart vooral mooie herinneringen als jeugdspeler aan het internationale jeugdtornooi van Bierbeek. De hele omkadering van het tornooi en de aanwezigheid van kleppers als Barcelona en Arsenal, zijn een blijvende herinnering aan een schitterende tijd. Vooral de manier waarop de spelertjes van die grote ploegen werden begeleid, vond hij overweldigend. Met KSK Beveren was hij op dat tornooi op een zucht van een confrontatie met Barcelona, maar verlies tegen Brussels gooide roet in het eten. Met Geert Vervaet (destijds bij de U8) en Stijn De Rudder, noemt Timothy 2 trainers uit zijn Beverenverleden die een gunstige invloed op zijn ontwikkeling als voetballer hebben gehad.
Timothy windt er geen doekjes om dat het een teleurstelling zou zijn indien hij vroeg of laat niet kan doorstoten tot de hoofdmacht bij de club waar het voor hem allemaal begon. “We werken daar keihard aan, hebben er alles voor over en beseffen dat de factor geluk meespeelt, maar als lid van de B-kern moet dat de ambitie zijn”, motiveert hij zijn begrijpelijke visie hieromtrent.

De voorbije weken had Timothy te kampen met enkele blessures, maar een fitte Smet is een vaste waarde als rechtsachter in het beloftenelftal van coach Tim Bavré. Smet is een aanvallende rechtsachter die over en prima fysiek beschikt en graag zijn flank afloopt om met een voorzet de spitsen te bedienen. Vaardiger worden met zijn linkervoet blijft een belangrijk werkpunt. Omdat Timo een rasecht jeugdproduct van KSK Beveren is, is hij perfect geplaatst om zijn mening te geven over de vaak en overal gehoorde verzuchting dat de eigen jeugd dikwijls het onderspit moet delven. Hij heeft er zo zijn eigen te waardering mening over : “Ik heb altijd ontzettend graag voor deze club gespeeld. Er valt iets voor te zeggen dat de eigen jeugd al eens gemakkelijker over het hoofd wordt gezien, maar ik heb daar een mening over. Misschien komt het wel omdat KSK Beveren de voorbije jaren nooit in een comfortabele positie heeft gestaan in de rangschikking om jongeren hun kans te geven. In zulke moeilijke momenten kiest een trainer sneller voor een speler met ervaring en anderzijds is het voor een jeugdproduct niet altijd dankbaar om in een zwalpend elftal te moeten debuteren”.

Timothy’s droomclub is Liverpool FC en Steven Gerrard zijn grote idool. Hij was al een keertje live op Anfield om zijn idool aan het werk te zien en die passage heeft indruk op hem gemaakt. Timothy volgt thans zijn zevende en laatste jaar Integrale Veiligheid aan het St.-Carolusinstituut te Sint-Niklaas en is klasgenoot van ploegmaat Filipe Moutinho Da Silva Joao die eerder in deze portrettenreeks al aan bod kwam. Timo omschrijft Filipe als “een bangelijke kerel”, wat voldoende zegt over de sfeer op training en in de wedstrijden en misschien ook wel op de schoolbanken. Waardetransport, vervoer van geld van de banken naar bv. de grootwarenhuizen, ziet Timothy later best zitten als job om aan de kost te komen. “Er zijn wel wat risico’s aan verbonden, maar dat maakt de job een beetje spannend”, klinkt hij zelfverzekerd.

De beloften spelen tot eind januari geen competitiewedstrijden meer, maar er wordt tussendoor voldoende getraind om zonder conditieverlies deze lange winterstop door te komen.
Timothy loopt ontzettend hoog op met Kristof Snelders. “Toen die uit blessure terugkeerde heeft hij meerdere wedstrijden met de beloften gespeeld en Kristof is een van de meest fantastische mensen die ik tot nu toe heb ontmoet. Zijn sympathiek overkomen en goeie coaching hebben bij mij tot veel respect geleid”, klinkt Smet nog steeds enthousiast.

Heeft Timothy in deze periode waar mensen mekaar overladen met wensen, nog een boodschap voor zijn omgeving ? “Dat we met de kameraden nog lang mogen samen spelen, er een fantastische tijd van kunnen maken en op het veld voor mekaar door een vuur blijven gaan. Ik geniet van elke wedstrijd en ook al is verlies regelmatig ons deel, van elke partij steekt men iets op en spelen tegen ploegen als Anderlecht, Standard enz. blijft toch een unieke ervaring”. Na schooltijd weet Timo een drietal keer per week de moed op te brengen om in functie van het voetbal te gaan fitnessen (krachttraining) en soms staat zelfs een weekendje Center Parks op het programma om de vriendschapsbanden op tijd en stond te onderhouden.

Een viertal maanden geleden leerde Timothy zijn vriendinnetje Aurelie kennen en ik hou er aan dit jonge stel veel geluk en liefde toe te wensen en als het effe kan ook een mooie sportieve toekomst voor Timothy.

Patrick Van Wesemael.