StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB MATCH VAN DE WAARHEID VOOR CERCLE.

Met Gudjonsson, maar zonder Bas Sibum.
Zaterdag jl. helde de degradatiestrijd in een gunstige richting voor Waasland-Beveren, maar met nog 30 punten te verdienen zijn de dobbelstenen uiteraard niet definitief geworpen. Toch kan men beter met 7 punten voorsprong dan met datzelfde aantal achterstand naar een concurrent afreizen. En wat prettig vaststellen is : Glen De Boeck en zijn spelers zullen er in Jan Breydel niet alleen voor staan, want het Waasland loopt behoorlijk storm voor deze belangrijke maar niet cruciale wedstrijd van WB. Betrouwbare bronnen hebben het over 750 of 800 supporters van Waasland-Beveren die richting Brugge zullen vertrekken zaterdagavond en er zijn meerdere eersteklassers die zich met dit aantal in de handen zouden wrijven, al heeft de kassier van WB uiteraard geen baat bij dit heuglijk cijfer, wel de ploeg.

Amper een maand geleden kondigde deze partij zich nog aan als één van de meerdere wedstrijden van de laatste kans voor Waasland-Beveren, maar door de ontwikkelingen in de kelder van de rangschikking de afgelopen weken, zal verlies in Brugge zaterdag jammer, maar niet fataal zijn. Deze ongekende luxe moet WB vleugels/vertrouwen geven, maar anderzijds is alert zijn een gouden raad, want voor Cercle is dit duel zeer waarschijnlijk wél cruciaal. Indien het ook ditmaal niet de volle inzet in Jan Breydel kan houden, blijft de ten opzichte van Waasland-Beveren lastig te dichten zevenpuntenkloof en geeft het aan de concurrentie de kans om verder weg te sluipen. Er zal dus behoorlijk wat druk staan op de Brugse ketel en dat is een mes dat langs twee kanten snijdt. Enerzijds moet er geen seconde aan getwijfeld worden dat de Cercle-spelers met het mes tussen de tanden in de wei worden gestuurd, maar een mes hanteren onder druk durft wel eens tot ongelukken leiden.

Tot een paar wedstrijden geleden, maar vooral sinds het aantrekken van de Ijslander Gudjonsson, twijfelde geen voetbalkenner er aan dat het sympathieke Cercle in echt degradatiegevaar zou blijven. Bob Peeters moest plaats maken voor Foeke Booy en aanvankelijk leek dat een schot in de roos, maar het inslaan van de weg naar boven werd week na week uitgesteld en hoe verdienstelijk sommige gelijke spelen op zichzelf zijn, als staartploeg schiet men er meestal weinig mee op. Vorig weekend eindigde Cercle de wedstrijd bij concurrent Lierse met slechts 9 spelers en haalde het met die numerieke minderheid zelfs een achterstand op, maar de rode lantaarn bleef in het bezit van de West-Vlamingen. Vreemd, want de transfer van Gudjonsson is nochtans een dikke meevaller en wetende dat ook de bij de buren gehuurde Bakenga het doel weet staan, mag toch worden aangenomen dat er voldoende kwaliteit schuilt in de spelersgroep van de Nederlandse coach Foeke Booy.
Als Cercle zaterdag niet wint van WB zit het zwaar in de problemen en dragen de mannen van Glen De Boeck het weinig te benijden lastenboek misschien wel definitief over aan Groen-Zwart.

En wat met Waasland-Beveren ? Wat een schitterende zaak hebben zij gedaan door de bijzonder ondankbare opdracht tegen het taaie Kortrijk tot een goed eind te brengen. Een onzekere eerste helft werd gevolgd door een overtuigende tweede en die werd op zijn beurt bekroond met een prachtgoal na dito aanval van Badash. Het belang van de 1-0 overwinning werd daarna nog eens extra benadrukt door de puntendeling van Lierse en Cercle en het verlies van Beerschot. Kunnen onze jongens wennen aan de gewoonte de blik altijd naar boven te hebben gericht en zich nu al even de luxe te veroorloven vlug even achterom te mogen kijken ?

Waar Gudjonsson in beroep werd vrijgesproken van de 2 voorgestelde schorsingsdagen, zal in de Wase defensie zaterdag Bas Sibum ontbreken en dat is een mooie gelegenheid voor Kristof Lardenoit om zich nog eens te tonen. Kristof is een te groot sportman om deze verwijzing naar de bank te accepteren, maar hij is wel een vechter van wie mag worden verwacht dat hij zich niet bij deze voor hem ongelukkige situatie neerlegt. En om eerlijk te zijn, persoonlijk blijf ik de mening toegedaan dat hij louter defensief niet moet onderdoen voor Bas, maar Kristof had de pech in een aantal wedstrijden zoals bv. op Lokeren en thuis tegen Club Brugge, onzuiver tussen te komen met een doelpunt tot gevolg. Lardenoit heeft alvast het voordeel in een ploeg te komen die met de week beter staat. En ook vooraan lijkt het trio Sonck-Badash-Lepoint voetballend in staat vijandige defensies pijn te kunnen doen. Hoopvolle vooruitzichten, maar details beslissen er vaak anders over. Een vroege uitsluiting of doelpunt incasseren kan het tactisch plannetje van de trainer op een mum van tijd vernietigen. Zet WB zijn onwaarschijnlijke reeks buitenshuis van de laatste weken verder (9 op 9 uit verplaatsingen naar Beerschot, Mechelen en Gent), of heeft Cercle een oplossing gevonden om deze succesformule te bestrijden ? Het antwoord komt er zaterdag omstreeks 22.50 uur, maar indien WB met winst terugkeert (en dat is toch 1 kans op 3) zou het er wel bijzonder goed uitzien voor de komende weken en is onze mislukte start compleet naar de vergeethoek gespeeld. In de heenronde kon WB slechts één overwinning boeken en dat was uitgerekend tegen Groen-Zwart. Een goed voorteken ?

Patrick Van Wesemael.