StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB HOPEN OP SPEKTAKELMATCH.

Het komt misschien over alsof de punten plots niet meer van tel zijn, maar niets is minder waar natuurlijk. Gezien het programma van de concurrenten in de strijd om het behoud, zou Waasland-Beveren opnieuw fantastische zaken kunnen doen indien het woensdag een puntje uit de brand sleept tegen het team van Mario Been, maar hoe deugddoend de puntenoogst van de afgelopen weken ook deed, vooraf ontgoocheld zijn indien de confrontatie met Genk geen punten oplevert, zou van weinig realisme getuigen.

Anderlecht en KRc Genk hebben de voorbije maanden bewezen de best voetballende ploegen van de JPL te zijn en genieten in die onderscheiding af en toe het gezelschap van Club Brugge, Standard, Zulte-Waregem en Lokeren. Zondag jl. bewezen Anderlecht en Genk nog over de grootste spektakeldoos te beschikken toen hun onderlinge confrontatie met 6 goals werd gekruid en het hadden er best een dozijn vol kunnen worden indien vooral de Limburgers wat nauwkeuriger met de kansen waren omgesprongen. Genk draait op een bijzonder hoog niveau momenteel en heeft een ruime kern zodat het als tegenstander weinig zin heeft om te kijken wie eventueel ontbreekt, want zij die er wel bijzijn halen met gemak hetzelfde niveau als de afwezigen. Maar ondanks het feit dat het sympathieke Genk de enige Belgische ploeg is die nog op 3 fronten strijdt voor de prijzen, heeft het in de JPL een 0 op 6 achter de rug en ook al waren de tegenstanders Zulte-Waregem uit en Anderlecht thuis, verliezen staat in heel kleine lettertjes in het woordenboek van trainer Been en omdat in het klassement de plaatsen 3 en 6 door een zakdoek gescheiden zijn van mekaar, kan verlies voor een ferme tuimeling zorgen zoals Genk dit weekend mocht ondervinden. Nu is de kans bijzonder gering dat Kortrijk zich nog mengt in de strijd voor een plaatsje in play-off I waardoor de spanning er op dat vlak een beetje af is, door het absurde systeem van het halveren van de punten na 30 speeldagen, ontstaat van de ene op de andere dag een nieuwe rangschikking en dat is volgens mijn bescheiden mening toch altijd in het voordeel van de ploegen die in de achtervolging zitten. Of zouden de Limburgers omwille van hun zware programma snakken naar wat rust ? Best mogelijk, maar met zo’n ruime kern zijn er meestal voldoende wisselmogelijkheden, alhoewel van Been geweten is dat hij geen liefhebber is van regelmatig roteren.

Het wordt dus woensdag een zware dobber voor WB, maar misschien speelt het in ons voordeel dat de Waaslanders toch relaxt aan deze partij kunnen beginnen. De druk ligt normaal gezien bij de bezoekers, want ondanks alle terechte lof voor de schitterende resultaten die onder leiding van De Boeck werden behaald, indien de sportieve waarden worden gerespecteerd, is WB woensdag minstens één maatje te klein. Nu moeten we niet zo lief zijn die waarden per se te willen respecteren, het zou al bijzonder knap zijn wanneer Waasland-Beveren vanuit een degelijke organisatie, voldoende lang weerstand mag bieden en zijn deel in het spektakel kan opeisen. Na de zeer matige eerste helft tegen de toppers Club Brugge en Standard voor een goed gevulde Freethiel, moeten we nu hopen op beter weerwerk en misschien is een gelijkwaardig aandeel in een galamatch tegen Genk nog wat hoog gegrepen voor WB, doelen stellen is niet verboden zolang ze realistisch blijven. Het klinkt mogelijks wat bescheiden, maar moeten we woensdag niet proberen (en ik besef dat zoiets als supporter van WB niet gemakkelijk is) om gewoon te genieten van zoveel kwaliteit die Genk meebrengt met kanjers als De Ceulaer, Vossen, Buffel Barda die week na week het voetbal promoten en dan heb ik het nog maar uitsluitend over het aanvallend compartiment. En natuurlijk, als er een laat kerstgeschenk uit de boom valt, waarom zouden we weigeren het in dank te aanvaarden ?

Zou de uit schorsing terugkerende Sibum zijn plaats weer innemen ten nadele van Doumbia ? Komt Farssi al in aanmerking voor een selectie of is voor hem de winterstop al begonnen ? Zou De Boeck tegen alle verwachtingen in Lardenoit nog eens van stal durven halen ? Of mag Da Silva voor het eerst starten onder De Boeck ? Scoort Sonck misschien voor het eerst bij WB vanuit een normale spelsituatie (dus geen strafschop) ? Op al deze vragen komt woensdag omstreeks 16.30 uur een antwoord en of dat er eentje is dat voldoet, moet ieder van ons voor zichzelf uitmaken. De heenwedstrijd in Genk eindigde alvast op een hoopgevend 1-1 gelijkspel en werd bij de supporters gevierd als een overwinning., maar ik vrees dat het Genk van toen en dat van nu nog moeilijk te vergelijken is.
Nog meegeven dat na de wedstrijd in het stadion heel wat Kerstsfeer zal worden gecreëerd door een aantal supportersclubs en de club zelf.

Patrick Van Wesemael.