StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB NIKS TE VERLIEZEN.

Zondagavond om 18 uur (persoonlijk vind ik 14.30 uur een veel prettiger aanvangsuur) is het weer eens groot feest op de Freethiel. De komst van Anderlecht is voor veel kassiers en natuurlijk ook supporters, de wedstrijd waar zij het meest naar uitkijken. Zondag betekent deze match voor beide ploegen ook net dat tikkeltje extra, want zowel de Brusselaars als de Waaslanders hebben iets recht te zetten na afgelopen weekend.

Anderlecht zag afgelopen zondag aan een schitterende reeks van 11 opeenvolgende overwinningen, een einde gemaakt door in eigen huis 2-2 te spelen tegen Standard. Het was een tumultueuze wedstrijd waarin Biglia en Jovanovic met rood de trip naar de Freethiel door hun neus geboord zien. Maar personele problemen is een fenomeen waar de rijk gestoffeerde A-kern van Anderlecht zelden of nooit mee geconfronteerd wordt en dat zal dit weekend niet anders zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat Van Den Brom bv. Deschacht noodgedwongen als vervanger voor de geschorste Jovanovic zal uitspelen zoals De Boeck met Plut in Bergen “moest” doen. Zou het kunnen dat de entourage van een ploeg in vorm na één enkele (niet eens dramatisch slechte wedstrijd) al meteen aan het twijfelen gaat ? Persoonlijk reken ik daar niet op en geloof ik eerder dat het voor een topclub als Anderlecht geen voordeel is dat deze week heel wat spelers zullen worden opgeroepen om de kleuren van hun land te verdedigen. Ideaal kan zo’n voorbereiding niet worden genoemd, maar anderzijds zou het toch flauw zijn dit als een excuus voor een mindere prestatie te gebruiken wetende hoe vaak die profploegen trainen en hoeveel wedstrijden die spelers op een seizoen samen op het veld staan.

Waasland-Beveren is in Bergen met de neus op de feiten gedrukt : de serie wedstrijden zonder nederlaag was knap, de spelersgroep van De Boeck heeft voldoende potentie om het behoud te verzekeren, maar dit alles op voorwaarde dat elke speler vanaf de eerste tot de laatste minuut bereid is zijn hoofd er voor te leggen. Er breekt een belangrijk drieluik aan voor WB, want met wedstrijden tegen Anderlecht, Zulte-Waregem en Lokeren in het verschiet, is de kans niet zo groot dat een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League uitgerekend in deze matchen gestalte zal krijgen. Of het moet natuurlijk zijn dat de concurrentie eveneens steken laat vallen, want het is toch weinig waarschijnlijk te denken dat ploegen zoals Cercle, Beerschot en Lierse die dit seizoen zo moeizaam tot winst komen, nu plots wel 3 van hun 5 laatste wedstrijden met een driepunter zouden besluiten. Dan maar het heft in eigen handen nemen, want het voordeel aan matchen tegen de hierboven geciteerde ploegen, is dat Waasland-Beveren in dit soort wedstrijden niks te verliezen heeft. Elk puntje dat wordt gepakt is er eentje dat vooraf niet in de begroting werd opgenomen. Alhoewel, thuis tegen Lokeren is bij voorbaat geen kansloze zaak afgaande op wat Lierse het voorbije weekend presteerde.

Zou Anderlecht in de contracten met Sterckx en Aoulad hebben laten opnemen dat zij in de onderlinge ontmoeting langs de kant moeten blijven ? Nu D’Ulivo en Blondelle weer inzetbaar zijn, worden de plaatsjes wel bijzonder duur. Bij de beloften afgelopen maandag waren de A-kernspelers met dienst bijzonder gretig waardoor er in het fanion zich niemand kan veroorloven op zijn lauweren te rusten.

Patrick Van Wesemael.