StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

WIE ZIJN ZE ?

 yannickcathoir De portrettenreeks van spelers die deel uitmaken van de beloftenploeg loopt zo stilaan ten einde, maar in dit magazine laten we jullie toch nog kennis maken met Yannick Cathoir. Cathoir, een naam die klinkt als een bel in groot-Beveren. Indien Julien Bal tijdens een thuiswedstrijd van Waasland-Beveren zou omroepen : “alle aanwezigen met de familienaam Cathoir worden in de spelersbus van de tegenpartij verwacht” (voor de thuisspelers is er immers geen bus voorzien), dan zou die bus volgens mij op korte tijd goed vol lopen. Een beetje tijd is onontbeerlijk, want de meeste Cathoirkes zijn altijd druk doende : hetzij door zelf te spelen, hetzij betrokken in de organisatie, maar bij allen heeft de Freethiel een voornaam plaatsje in hun voetbalhart gekregen.

Yannick Cathoir werd geboren op 17 september 1993 en woont met zijn ouders en broer Mario in de Irisstraat te Beveren. Yannick weegt ongeveer 68 kilo en is 1.75 meter groot.
Vader Eddy doorliep net als Yannick en broer Mario de jeugdreeksen op de Freethiel, maar scheerde daarna nooit hoge toppen in het provinciaal voetbal. Mario voetbalt thans bij Melsele B in de vierde provinciale, reeks waarin ook YB Beveren uitkomt. Moeder Corry draagt de welluidende familienaam Pfaff en Yannicks peter is de broer van Jean-Marie.
Yannick heeft zelfs een neef die volgens mij minstens even bekend is als Jean-Marie en die we natuurlijk allemaal kennen als Jordy Cathoir. Na een half uurtje praten met Yannick heb ik echter de indruk dat Jordy eerder tot het meer kapoenachtige gedeelte van de familie Cathoir behoort, terwijl Yannick volgens mij alvast wat rustiger overkomt (minder kwajongensstreken in zich lijkt te hebben, maar dat ga ik toch eens navragen bij een paar gasten van die toffe en onafscheidelijke bende waarover ik de voorbije magazines uitvoerig heb bericht.
Het laat zich in ieder geval raden welk op familiefeestjes het onderwerp van gesprek is !

Yannick Cathoir is een polyvalente voetballer die in meerdere posities kan worden uitgespeeld, maar zijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de plaats van verdedigende middenvelder. Kopbalsterkte, traptechniek zowel links als rechts en inzicht zijn sterke troeven in die positie, terwijl het loopvermogen en positiespel op bepaalde momenten werkpuntjes blijven. Amper zijn vijfde levensjaar aangevat sloot Yannick aan bij KSK Beveren waar hij alle jeugdreeksen doorliep en dus ook de fusie van nabij meemaakte. Cathoir bewaart niet meteen sportief onvergetelijke hoogtepunten aan zijn verblijf op de Freethiel, maar de jaarlijkse stages met de jeugd in Blankenberge blijft hij top vinden en ze hadden wel degelijk effect, want volgens Yannick waren de resultaten in de competitiewedstrijden die volgde op de stage, steeds verbluffend goed. En natuurlijk behoorde ook Yannick tot het uiverkoren gezelschap dat in 2009 met het KA Beveren deelnam aan het WK interscholen in Turkije waarover Sam Gijsbrechts in het vorige magazine amper uitgepraat raakte.
Alhoewel elke jeugdtrainer een bijdrage levert tot de algehele vorming van een speler, noemt Yannick Stijn De Rudder als de coach van wie hij het meest heeft opgestoken.

In principe is Yannick een zo goed als vaste waarde in de basiself van trainer Tim Bavré, maar het is de voorbije weken wel vaker voorgevallen dat spelers uit de A-kern die dezelfde positie spelen als Yannick, in de beloften matchritme moeten opdoen waardoor hij in die wedstrijden op de bank is aangewezen. Voor de voetballer Cristiano Ronaldo heeft Yannick wel een boontje, maar als hij in het internationaal voetbal naar spelers op zijn positie kijkt, kan hij wel genieten van Alonso (Real) en Xavi (Barca).

Na dat Yannick was afgestudeerd aan het KA Beveren, volgde hij aan St.-Lieven te Sint-Niklaas een jaartje lichamelijke opvoeding met bewegingsrecreatie, maar momenteel is hij ijverig werkzoekende. Een job als magazijnier ziet hij zeker zitten.
Of zijn toekomst nog langer op de Freethiel ligt, daarop hoopt Cathoir omstreeks deze periode meer zicht te krijgen. Nu hij vernam dat de beloften eerste klasse vanaf volgend seizoen zeer waarschijnlijk in bevordering zullen uitkomen, zou hij het als een enorme stap voorwaarts beschouwen regelmatig in vierde klasse te kunnen spelen.

Patrick Van Wesemael.