StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB HOE ERNSTIG NEEMT WB ZIJN VERANTWOORDELIJKHEID IN DE DEGRADATIESTRIJD.

Ik zal de heenwedstrijd op het Kiel tussen Beerschot en WB niet zo vlug vergeten.
Het moet 3 november zijn geweest en ik zat in bijzonder goed gezelschap in restaurant de Provence in Temse toen Beerschot en Waasland-Beveren het tegen mekaar opnamen. De Mannekes hadden op dat moment (speeldag 14) dubbel zoveel punten als WB nl 7 en 14 en niets liet vermoeden dat de ploeg van Adri Koster nog in de degradatiestrijd verwikkeld zou raken. Overigens, WB deelde op dat moment de rode lantaarn met Cercle met 7 op 42.

Geen enkele ploeg tot nu toe slaagde er in de Waaslanders die toen nog onder leiding van Dirk Geeraerd stonden, dit seizoen zo van de mat te spelen, maar een onwaarschijnlijk grote dosis geluk, een onklopbare Coosemans en het onbegrijpelijk falen van de Ratten in de afwerking, maakten dat WB na een vroege goal van Cavens en een heel late van lepoint (beiden pareltjes) onze jongens met 1-2 winst aan de haal zouden gaan. De Wase supporters die getuige waren van deze uitoverwinning, hadden naar eigen zeggen veel meer geleden dan genoten van deze wedstrijd.

Het mag een groot wonder heten dat dit Waasland-Beveren 2 wedstrijden voor het einde van de competitie ontspannen aan deze confrontatie mag beginnen met een flinke bonus van 6 punten op de ploeg die ons in de heenronde voetballend vernederde. Hoe is het mogelijk dat een ploeg die bij de competitiestart enkele weken in de subtop meedraaide en waarbij ontegensprekelijk ruim voldoende kwaliteit zit om moeiteloos in play-off II thuis te horen, thans als los zand aan mekaar hangt en de grootste moeite van de wereld heeft om play-off III te ontlopen. Op de vorige speeldag deelde de grootste concurrent Lierse daarenboven een verschrikkelijke dreun uit door in het duel van het jaar voor beide ploegen, met 1-3 op het Kiel te gaan winnen. Misschien kwam het weekje rust voor de Ratten wel bijzonder goed gelegen om te bekomen van die mokerslag. Toch waren er de voorbije weken, ondanks zoveel kommer en kwel, een aantal lichtpuntjes voor Wim De Decker en co. Losada is na een lange blessure weer stilaan de oude aan het worden en de van Gent gehuurde grote belofte Benito Raman, schijnt geen last te hebben van de hoge verwachtingen die in hem worden gesteld.
Waar het schoentje onverwachts wel wat knelt is de positie van de Beerschot-keeper. Door blessures en schorsingen kan Stijnen onvoldoende zijn rijke ervaring uitspelen, terwijl de jonge Koen Van Langendonk de overstap van derdeklasser Bocholt nog niet ten volle heeft verwerkt. Heel even was er deze week sprake van dat Glenn Verbauwhede in beeld was bij de Mannekes, maar wellicht krijgt Klein-Brabander Stefan Deloose (voordien bij Lokeren aan de slag) voor het eerst dit seizoen zijn kans.

En terwijl er bij Beerschot ongelooflijk veel druk op de ketel zal staan en de ogen van de Beerschotfans met meer dan een schuin oog op het scorebord gericht zullen zijn om te zien hoe het er in Lierse-Kortrijk aan toegaat, kunnen de mannen van Glen De Boeck lekker ontspannen naar deze wedstrijd toeleven met als voornaamste betrachting het thuispubliek te amuseren, zijn sportieve plicht te vervullen, de winstpremie opstrijken en hopelijk ook revanche pakken voor de weliswaar gewonnen wanvertoning op het Kiel. Wat spijtig toch dat Aoulad en Sterckx net nu noodgedwongen langs de kant moeten blijven. Misschien is het aan Farssi, Plut, Shish, Ladrière en Da Silva om De Boeck te overtuigen dat hij (als Glen zijn contract verlengt) volgend seizoen op hun kan rekenen. En hoe zou het gaan met Dugary en Didier ? Wat De Boeck betreft, zou hij uit zijn op revanche ten opzichte van de ploeg die hem durfde doorsturen ? Feit is dat de clubleiding niets aan het toeval wil overlaten om het degradatiespel eerlijk te spelen. Voor de Beverse supporters moet het een wat vreemd gevoel zijn nu heel ontspannen mee de rol van scherprechter te mogen uitoefenen, terwijl zij in het verleden zo vaak in het andere kamp vertoefden.

Patrick Van Wesemael.