StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB HAASJE-OVER SPELEN MET CHARLEROI ?

Zaterdag staat in Charleroi voor Waasland-Beveren de 30ste en laatste speeldag op het programma van de met een mooi woord uitgedrukt “reguliere” competitie. Beide ploegen worden door slechts één schamel puntje van mekaar gescheiden, maar Sporting heeft de beste papieren vanwege in pole position en thuisvoordeel.

Bij de competitiestart was ik er van overtuigd dat Waasland-Beveren haast zeker tot de laatste speeldag zou moeten strijden om het behoud te verzekeren, maar ook dat het aan Charleroi en Lierse bondgenoten zou hebben in die onderling weinig te benijden uitdaging. Tof van Beerschot dat het zich per se en onverwachts wilde mengen in dit debat, maar in die periode heb ik mij wel eens vaker laten ontvallen dat, wanneer Charleroi in de eindafrekening meer punten zou verzamelen dan WB, er niet goed gewerkt was op de Freethiel. Zaterdag krijgt Waasland-Beveren dus een laatste kans om mijn voorspelling kracht bij te zetten, maar dan moet er wel gewonnen worden in het Stade du Pays de Charleroi en afgaande op wat de Walen dit seizoen daar zoal hebben gepresteerd, is dat een stuk lastiger dan ik in augustus had verwacht.

Wanneer ik bij de competitiestart de Zebra’s beschouwde als lotgenoten van WB, was dat uitsluitend gebaseerd op de chaos op en rond Mambour met in de hoofdrol de Bayats. Dat Sporting Charleroi dit seizoen nooit echt in acuut degradatiegevaar belandde, dicht ik vooral toe aan het schitterende werk in moeilijke omstandigheden van trainer Yannick Ferrera, maar ook nu die een paar weken geleden onverwachts opstapte, blijven de Carolo’s sterk presteren (zie de 1-1 van vorige speeldag in Lokeren). De mannen van Glen De Boeck zullen zaterdag dus hun beste beentje moeten voorzetten om hun collega’s van Luca Peruzovic af te troeven en haasje-over te spelen in de rangschikking met de Walen. Er staat dus toch nog iets op het spel morgen, want Charleroi passeren in het klassement levert weer wat extra tv-gelden op en die centjes komen zeker goed van pas om inkopen te doen met het oog op volgend seizoen.
Zou er overigens wel gespeeld worden zaterdag in Charleroi ? De thuisploeg heeft op het vlak van het bespeelbaar maken van hun terrein een kwalijke reputatie. Nu ja, van mij mag een 0-5 forfait ook hoor en als Gent dan met een paar goals verschil verliest tegen Anderlecht, kunnen we misschien nog 2 plaatsjes opschuiven in het klassement.

Waasland-Beveren heeft afgelopen zaterdag tegen Beerschot een einde gemaakt aan alle gissingen over wie play-off III zou bevolken. Het spel correct gespeeld en zo zien we het graag, want ik herinner mij bv. een Lokeren-Lierse op de laatste speeldag van een aantal jaar geleden toen onze buren het niet zo nauw namen met het vervullen van hun sportieve plicht
Tegen Beerschot heeft WB ondervonden dat het bereiken van een doel van details afhangt en die kleine dingen die soms grote gevolgen hebben, zitten meestal tegen als men in de spreekwoordelijke hoek vertoeft waar de klappen vallen. Van die befaamde hoek kennen de Beverse supporters elke steen en voeg en inderdaad, nu we sinds enkele weken in rustiger vaarwater vertoeven, kantelen de twijfelgevalletjes stuk voor stuk in ons voordeel. De strafschop op Badash was licht en de fantastisch uitgevoerde counter op weg naar de 3-1, werd ingeluid door een bal van Losada op de scheidsrechter. Tussendoor combineerde Waasland-Beveren echter bij momenten niet onaardig, bewaarde het in moeilijke ogenblikken de rust en het overzicht en dat alles is toch iets wat Glen De Boeck in de ploeg heeft gebracht. Dat Glen sterk overweegt om zijn lot langer te verbinden aan WB, is waarschijnlijk mee ingegeven door het feit dat hij zijn arbeid terugvindt in die progressiemarge van de spelersgroep en die ervaring spreekt een trainer wel aan.

In Charleroi kan WB zijn gemiddelde van 1 punt per wedstrijd nog een tikkeltje meer glans geven waardoor een als bijzonder lastig aangekondigd seizoen, alle omstandigheden in acht genomen, op positieve wijze wordt afgesloten. Ik denk niet dat er velen nieuwsgierig zitten uit te kijken naar dinsdag 19 maart wanneer naar verluidt de loting van de beide poules II zal plaatsvinden, want de interesse hiervoor zal pas echt groeien indien de eerste resultaten hoopgevend zijn. Laat ons ondertussen maar proberen te genieten van hetgeen weinigen half november voor mogelijk hadden gehouden, nl een jaartje langer deel uitmaken van de Jupiler Pro League. En als we dit seizoen een interessante ervaring rijker zijn geworden, dan is het wel diegene die ons leert dat de Freethiel niets van zijn aantrekkingskracht om gezellig vol te lopen heeft verloren en mag ik dat het grote gelijk noemen van de architecten van de fusie ?
Een overwinning voor de voorstanders van een fusie, zover durf ik niet gaan, want daarvoor zijn er alvorens het tot een fusie komt te veel verliezers geweest.

Patrick Van Wesemael.