Zaterdag stond in Charleroi de 30ste en laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma en in tegenstelling tot wat het eindresultaat laat vermoeden, is de 3-0 nederlaag geen betrouwbare waardemeter om af te toetsen wat er tussen de lijnen gebeurde.

Ondanks het feit dat deze wedstrijd geen enkel belang meer had, tenzij mits winst WB over de Zebra’s in het klassement had gesprongen wat snel goed is voor een paar duizend Euro extra televisiegelden, startten vooral de bezoekers met de overtuiging dat extraatje aan de Beverse clubkas te bezorgen als dank voor het bestuur dat de contractverlenging van De Boeck tijdig in orde was geraakt. Waasland-Beveren liet het balletje goed rond gaan, zette de Griekse doelman Sifakis van Charleroi regelmatig aan het werk, maar het waren stuk voor stuk balletjes zonder power, net iets meer dan oprapertjes en zo heeft de keeper het graag natuurlijk. En zoals zo vaak in dit soort wedstrijden zijn de kansen voor de ene ploeg en valt er bij de eerste de beste tegenaanval een goal aan de andere kant. De Zwitser Milicevic was na 20 minuten de auteur van dienst . Gedurende een tiental minuten was WB even van slag door dit onrecht, maar net voor rust hadden de bordjes op 1-1 moeten staan. De dubbele poging van Remacle en De Smet werd echter schitterend gepareerd door de thuiskeeper waardoor de ruststand tegen de gang van het spel in op 1-0 behouden bleef. Nog te vermelden was in de 39ste minuut de domme rode kaart voor Rossini na een duel met Doumbia.

Het spelbeeld in de tweede helft bracht geen verandering. WB was het vaakst bij de bal, voetbalde met de regelmaat van de klok halve kansen bijeen, maar Sifakis werd te zelden in hoge nood gebracht. Gustje Da Silva kwam nog in de ploeg en deed dat zoals gewoonlijk door zich te laten opmerken met enkele bevliegingen waaruit een aantal hete standjes ontstonden. In de 81ste en 87ste minuut gooide Pollet met 2 goals de match definitief op slot.

Waasland-Beveren speelde ondanks het zwaar verlies en een uur lang in een numerieke meerderheid toch een zeer verdienstelijke wedstrijd, maar het vergat zijn overwicht uit te drukken in meer doelrijpe kansen. Dat de score hoog kon oplopen heeft uiteraard te maken met het feit dat onze jongens bij een 1-0 achterstand op zoek moesten naar de gelijkmaker met de daaraan verbonden risico’s. Onthouden we verder dat de 17-jarige Arne Van Den Eynde voor het eerst dit seizoen op de bank zat en da’s mooi en vooral hoopgevend. Ook Cruz maakte zijn wederoptrede en is hopelijk fit en inzetbaar in play-off II.

Zaterdagavond viel de beslissing wat betreft de samenstelling van de beide play-off II-groepen. Persoonlijk vind ik dat WB met Charleroi, Mechelen en OHL niet slecht zit. Niet de meest aantrekkelijke affiches op KV Mechelen na, maar het worden wel 6 wedstrijden waarin we bij voorbaat niet kansloos hoeven te zijn. Mechelen is wellicht de meest uitgesproken favoriet, maar de dubbele confrontatie met de Maneblussers leverde ons in de reguliere competitie toch 4 punten op. Niets garandeert een vergelijkbaar resultaat in de 2 volgende matchen, maar tegen ons zwart beest Charleroi is dan weer beter doen dan 1 op 6 de niet onmogelijke uitdaging. Kortom, het zouden wel eens 6 interessante wedstrijden kunnen worden in deze groep waaruit De Boeck hopelijk de nodige lessen kan trekken met het oog op volgend seizoen.

Tot slot : ik hou er aan de hele entourage van Waasland-Beveren (technische staf, spelers, bestuur, medewerkers en supporters) van harte te feliciteren met de bereikte doelstellingen die al bij al vlot werden gehaald. De Freethiel blijft minstens een seizoen verzekerd van voetbal op het hoogste niveau en het langer aanstellen van Glen De Boeck als coach is een signaal van het bestuur dat ambitie uitstraalt.