StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

nabeschouwing.jpg FREETHIELSPROKKELS.

* Eendracht Zele heeft reputatie als leverancier van goeie voetballers.
Woensdagavond speelt Waasland-Beveren zijn vierde vriendenmatch in de oefencampagne 2013-2014 en Eendracht Zele is dan de tegenstander. Zele heeft in het verleden altijd de reputatie gehad leverancier te zijn van voetballers die het na hun vertrek probleemloos schopten tot het hoogste niveau. Niet verwonderlijk dat SK Beveren zijn scoutszonen destijds met de regelmaat van de klok uitzond richting Zele en niet zelden met succes. Een indrukwekkend lijstje opsommen zou niet eens een zware opgave zijn, maar ik beperk mij even tot 2 Zelenaars die ik zeer goed heb gekend en waarvan ik zeker ben dat de Freethiel een prominent plaatsje in hun voetbalhart heeft gekregen.

Filip De Wilde is er zo eentje. Schitterende carrière gemaakt via SK Beveren, vervolgens Anderlecht en Lissabon. Ik herinner mij alsof het gisteren was dat André De Wilde, vader van Filip samen met zijn vrouw die na een zware hersenbloeding aan een rolstoel was gekluisterd, regelmatig naar SK Beveren kwamen in de periode dat Filip bij Anderlecht onder de lat stond. Gewoon omdat ze zich beter thuis voelden op de Freethiel, meer moest men daar volgens André niet achter zoeken. Maar wat ik mij blijven herinneren ben van Filip is zijn eenvoud en correct zijn, want daarin straalde hij minstens even veel klasse uit als tussen zijn doelpalen. Als je iets aan Filip vroeg wist je meteen of het ja of neen was en als organisator zijn dat dankbare sportfiguren die helaas een steeds meer uitstervend ras vormen. Een voetbalbeest ook, want toen we in 2000 in Bornem een bijeenkomst voor oud-spelers van SK Beveren organiseerden, begon het al klaar licht te worden buiten toen de Fluppe, Erwin Lemmens, Peter Maes, Geert De Vlieger en René Cool nog hevig discussiërend de toog bevolkten. Speciaal ras die keepers hoor ! en waar zat Jean-Marie vragen jullie zich terecht af ? Die was er wel degelijk, maar hij moest wat vroeger weg om 's morgens fris naar de Duitse les te kunne vertrekken.

Een ander Zeels talent was Hans Christiaens. Om het gezin Christiaens rond de tafel te krijgen waren er minstens een stoel of 14 nodig. Maar stuk voor stuk beleefde gasten waarvan de helft denk ik bezeten waren door het spelletje dat voetbal heet en niet in het minst vader Emiel. De zonen Louis, Guido en Hans waren uiterst begaafde voetballers die indien ze wat blessurebestandiger hadden geweest, het NOG verder hadden geschopt. Toch mag de carrière van de kleine dribbelkont Hans worden gezien, want wie SK Beveren, Club Brugge, Waregem en Bröndby op zijn palmares heeft staan, heeft niet slecht geboerd. Aan zijn Waregem-periode heeft Hans ook zijn vrouw over gehouden en dat is bij mijn weten nog altijd de dochter van een andere voetbalster, nl. Prudent Bettens. Hans heeft ook een zoon die op een gegeven moment uitblinker was in een nationaal jeugdelftal, maar geen idee wat daar verder van gekomen is. Hans werd destijds altijd in één adem genoemd met Frank Peeraer toen werd gevraagd wie de grootste talenten waren die op de Freethiel rond liepen, maar Frank heeft omwille van zijn studies rechten nooit het niveau van Christiaens gehaald, maar was minstens een even toffe gast.

PVW.