StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

nabeschouwing.jpg HET BELANG VAN EEN VROEGE GOAL.

Waasland-Beveren met de vingers in de neus voorbij Roeselare en naar droomaffiche.
Bekervoetbal, het maakt toch iets los in een mens. Vooral de wedstrijden zoals die van woensdagavond in Roeselare waarvan sowieso geweten is dat er na 90 of 120 minuten een winnaar en een verliezer is, hebben wat mij betreft een speciale aantrekkingskracht. Overigens, in de auto op weg naar Schiervelde was ons gezelschap het er roerend over eens dat de formule van geleide loting zeer verwerpelijk is en dat alle teams vanaf de 16de finales meteen in de trommel zouden moeten zitten zodat er reeds in de eerste ronde confrontaties tussen eersteklassers mogelijk zijn en graag ook zolang als het kan wachten met heen- en terugwedstrijden. Pech met de loting, volgend jaar beter ! Dat zou nog eens bekervoetbal op zijn best zijn, maar helaas spelen er te veel commerciĆ«ëe en andere belangen mee. Voor het sportieve relaas van de wedstrijd in Roeselare, gelieve de hiernavolgende alinea over te slaan.

Grappig tafereel kort voor aanvang van de wedstrijd in Roeselare. Voor de bezoekers was er slechts één kraampje voorzien met drank en hamburgers en dat was met één personeelslid behoorlijk onderbezet. ¨Ze hebben gezegd dat er maar 30 supporters van Beveren zouden komen¨, lichtte de brave man zich verontshculdigend toe voor de snel groter wordende rij dorstigen. De ondertussen gearriveerde spotters van WB hadden snel door dat er een communicatiefoutje in het spel zat, want met een nulletje erbij klopte perfect wat er was doorgegeven. Nu ja, niemand die zich druk maakte en het was echt behoorlijk¨druk¨ aan het kraampje met bier en hamburgers, behalve dan zij die een hamburger hadden besteld, want onze nog steeds brave man die wellicht met de minuut zenuwachtiger werd, had niet meteen door dat zijn hamburgers een verdacht donker kleurtje kregen terwijl hij de flesjes bier aan het ontkurken was. Maar ja, die spotters komen natuurlijk niet enkel om voetbal te zien, ze moeten uiteraard ook een oogje in het zeil houden. Tappen en drinken uit flesjes, daar wordt een mens te snel zat van en gelijk hebben ze ! Dus bekertjes laten aanrukken zodat de tapper en bakker met dienst zijn al niet te onderschatten job er niet lichter op werd.
Dat was er een beetje over vonden een drietal begripvolle Beverse zielen die een deal overeenkwamen met de te beklagen cafébaas/hamburgerman : wij tappen, de hamburgers zijn voor onze sympathieke Roeselaarse vriend. Geweldig en de zaak marcheerde alsof het team tweewekelijks samenwerkte. Voetbalwet ! Gescheiden supportersclans ! Lekker ouderwets in het hol van de leeuw pinten drinken, da´s pas genieten. En genieten, dat is de link naar het sportieve gedeelte van dit verhaal.

In de voorbije 8 competitiewedstrijden kwam WB welgeteld 4 keer tot scoren en woensdagavond lukte het in een tijdsbestek van 22 minuten 4 goals. Geen vergelijking mogelijk, daar ben ik het graag mee eens, maar we hebben in het verleden met vergelijkbare ploegen wel eens meer moeite gehad.
De zestiende finales overleven in de beker met de gedroomde affiche tegen Lokeren als beloning en vertrouwen tanken met het oog op de wedstrijd in Kortrijk van aanstaande zaterdag, dat was het hoogst haalbare wat een avondje bekervoetbal voor Waasland-Beveren kon opleveren. En het moet gezegd, er werd op sportief vlak optimaal geoogst en de spitsen Oumarou en Veselinovic hebben allerminst een kater over gehouden aan het treffen met de West-Vlaamse tweedeklasser. Of dat zaterdag in Kortrijk al zal leiden tot een bescheiden herhaling van deze positieve stunt valt moeilijk te zeggen, maar een omgekeerde evolutie van de wedstrijd had zeker tot paniek geleid.

Wat een bizarre match toch : de eerste 5 kansen uit de wedstrijd leverden even zoveel doelpunten op en ze waren, gelukkig voor ons, heel ongelijkmatig verdeeld. Binnen de 22 minuten vertoonde het scorebord een onwaarschijnlijke 1-4 tussenstand op na goals van Veselinovic, Oumarou, Henkens (of was het toch weer Dalibor) en nog een keertje Veselinovic. Van omstaanders hoorde ik dat een aantal sms-jes naar het thuisfront verbaasde reacties veroorzaakte met soms de vraag in wiens voordeel. Ook het tweede gedeelte van de eerste helft waarin geen doelpunten meer vielen was lekker ontspannen en desondanks aangenaam om volgen.

De tweede helft was een maat voor niets waarin enkel nog door Trickovski werd gescoord en de afwerking (maar dat kon ook moeilijk anders) op een iets lager niveau stond. Geen overbodige luxe, want zaterdag wacht een loodzware opdracht in het Guldensporenstadion van Kortrijk en dat is (met alle respect voor de tegenstander van gisterenavond) andere koek.
Opdracht volbracht en het heeft deugd gedaan. Wat moeten we sportief verder nog weten : de eerste officiële minuten van Kenny Steppe zijn een feit, Blondelle vertrok op de plaats van Cale, Godemèche debuteerde eveneens en ten opzichte van zondag jl. tegen Genk begon Oumarou in de plaats van Emond. De gedroomde affiche tegen Lokeren komt eraan op woensdag 4 december, tenzij de wedstrijd op televisie wordt uitgezonden, want dan kan het een dag vroeger of later worden.

Patrick Van Wesemael.