StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Christof Snelders DE BLIK VAN DE VERDEDIGERS SCHRIK !

Analist Kristof Snelders (zou ik hem een Bellysist mogen noemen) over WB, ons nationaal voetbal en natuurlijk op mijn verzoek, ook een beetje over zichzelf.

Snellie debuteerde een tweetal weken geleden in het provinciaal voetbal bij Antonia Zoersel met een invalsbeurt van een kwartiertje, maar daar blijft het voorlopig bij. Wat is er aan de hand ?
k Kristof : ¨een oude blessure van een tweetal jaar geleden heeft de kop weer opgestoken. In een oefenwedstrijd met Waasland-Beveren op het veld van Rc Mechelen heb ik toen een enkelbreuk opgelopen. Op de plaats van de breuk werd een plaat aangebracht en daar is een ontsteking op gekomen. Ik onderhoud nu mijn conditie door te lopen en hoop vandaag (donderdag) weer aan te pikken bij de groep en zo de inactiviteit te beperken tot een weekje. Als de ontsteking echter niet of onvoldoende geneest kies ik voor de korte pijn en zal de plaat in mijn enkel worden verwijderd met een onbeschikbaarheid van 6 tot 7 weken als gevolg.¨

In onze eerste babbel somde je Bergen, Lierse, Oostende en Cercle op als ploegen die het moeilijk krijgen, maar in é&eacten adem noemde je ook Waasland-Beveren en dat terwijl velen overtuigd waren dat WB op papier beter had ingekocht dan vorig seizoen.
Kristof : ¨Ook ik deelde de mening dat WB een kwaliteitsinjectie had ondergaan, maar het komt er voorlopig niet uit. Het inpassen van nieuwe spelers, zeker als het er zoveel zijn, is een geldig excuus voor de mindere resultaten, maar men kan er zich niet blijvend achter verschuilen. De clubleiding heeft bewust (en waarschijnlijk ook terecht) gekozen om de spelersgroep een metamorfose te laten ondergaan en dan houdt men er rekening mee dat die gedaanteverwisseling gedurende een periode punten kan kosten. Tot daar is er niks apnormaals aan de hand, maar ondertussen wordt die periode steeds verlengd zonder opmerkelijke beterschap te constateren en dat baart mij toch wat zorgen. Er is geen vast/herkenbaar systeem waardoor men de indruk krijg dat De Boeck nog geen definitieve keuzes heeft gemaakt en de experimentele fase nog volop aan de gang is.¨

Het is logisch dat de tactiek van een trainer die 5 op 24 haalt in vraag wordt gesteld.
Kan die voorzichtige aanpak van De Boeck iets te maken hebben met het verleden van Glen als zeer gewaardeerd verdediger ?
Kristof : ¨Ik heb De Boeck bij Cercle gekend als een zeer aanvallende trainer met een uitgesproken offensief spelsysteem en dat heeft ons veel lovende kommentaren opgeleverd. Ik heb aan Glens aanpak nooit zijn verleden als voetballer kunnen afleiden. Thans opteert De Boeck te spelen vanuit een goeie organisatie waardoor de ploeg misschien iets minder frequent en minder dominant in de zestien verschijnt en dat is zijn goed recht. Mogelijks ontbreekt het aan kwaliteit om met de weinige opportuniteiten die zich in de zestien voordoen, efficiënter om te springen.
Resultaat is dat tot op heden de punten, doelpunten en het spelniveau niet in verhouding zijn tot de kwaliteiten die (ook door de buitenwereld) aan deze spelersgroep worden toegedicht. Misschien moet De Boeck overwegen het geweer van schouder te veranderen en de ploeg vrij en vrank laten voetballen. Dat impliceert af en toe tegen een zeeperd aan te lopen, maar voor hetzelfde geld wordener vlotter punten en overwinningen gesprokkeld. Het is een afweging en uiteraard is het achteraf altijd makkelijk praten.¨

Los van mekaar heb ik de voorbije weken een aantal supporters de opmerking horen maken dat zij ¨de indruk¨ hebben dat de ploeg geen hecht blok vormt, dat de spelers niet voor mekaar door een vuur gaan.
Kristof : ¨van het type spelers dat werd aangekocht mag men niet verwachten dat zij voor elke morzel grond vechten. Zij hebben meer voetballende kwaliteiten dan hun voorgangers op dezelfde positie, maar misschien ontbreekt het aan gasten met de over-mijn-lijkmentaliteit zoals er bv. bij Oostende wel meerdere jongens rondlopen. Meer voetballend vermogen in een ploeg is geen garantie op meer punten. Daarom twijfel ik meer en meer of er wel goed is geshopt, versta of de spelersgroep wel evenwichtig/complimentair is samengesteld. Er is genoeg kwaliteit om een rustig seizoen te spelen, maar het wordt dringend tijd dat De Boeck de ploeg aanhet voetballen krijgt.

Vorige week zorgde Fred Vanderbiest voor de uitspraak van de week door over zijn falende defensie te zeggen dat het ofwel van dommigheid was, ofwel omdat ze geen zin hadden. Hoe worden dergelijke uitspraken in de kleedkamer onthaald vraag ik mij benieuwd af ?
Kristof : ¨Zoiets wordt nooit positief onthaald. Ik weet, er worden vooraf goeie afspraken gemaakt en als daartegen wordt gezondigd en er komt een tegengoal van, is de frustratie van de trainer meteen na de wedstrijd ergens begrijpelijk. Fred heeft zich door die uitlatingen zeker niet sympathiek gemaakt in de groep en daar blijft bij sommige jongens altijd wel iets van hangen. Gewoon wijzen op het niet nakomen van gemaakte afspraken is een minder drastische oplossing die ook werkt en minder schade berokkend, want omhet doel dat Oostende en zijn coach Vanderbiest nastreven te bereiken (het behoud realiseren) hebben ze mekaar wel nodig.¨

Even een oude koe uit de sloot halen. Ik heb bij je in het verleden een groot respect vastgesteld voor de mens en de trainer Dirk Geeraerd en dat is vreemd, want onder zijn leiding lukte het vorig seizoen niet een basisplaats af te dwingen.
Kristof : ¨je moet dat in de juiste context zien. Met Dirk Geeraerd als trainer heb ik de mooiste jaren van mijn carrière beleefd. Steeds goed samengewerkt en sportief fantastische momenten meegemaakt. Ik vind Geeraerd een zwaar onderschat coach en het is frappant dat hij nog altijd thuis op een telefoontje zit te wachten van een club, terwijl hij toch de man is die Waasland-Beveren een dik jaar geleden uit die verdomde tweede klasse heeft geloodst. Na de promotie naar eerste klasse werden heel wat spelers gekocht, want zowel de clubleiding als Dirk Geeraerd waren overtuigd dat het op dat moment beschikbare potentieel ontoereikend was om in eerste klasse te blijven. Het is dan niet onlogisch dat de trainer tijdens de voorbereiding de nieuwkomers aan het werk wil zien omdat hij van de blijvers perfect wist welk vlees hij in de kuip had.
De beslissing om te vertrekken bij WB heb ik zelf genomen en die had alles te maken met de toegenomen drukte in mijn beroepsleven. Ik heb het nooit aangevoeld alsof Dirk Geeraerd mij weg wilde bij de club en ben er van overtuigd dat, als de nieuwkomers hadden gefaald en ik op de Freethiel was gebleven, Geeraerd mij opnieuw in de ploeg had gebracht. Overigens, na het ontslag van Geeraerd heeft De Boeck tijdens de winterstop met Ivens, De Smet en Remacle bijkomende versterking gekregen wat er misschien wel op wijst dat de oorzaak van de mindere prestaties niet uitsluitend bij de coach gezocht dienden te worden. Ik heb alvast nooit een gevoel van rancune tegenover Dirk Geeraerd gehad.¨

Patrick Van Wesemael.