StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

nabeschouwing.jpg HENKENS JAAGT KOGEL DOOR DE KERK.

Stilstaande fase effent pad naar verdiende eerste zege.
Waasland-Beveren heeft in de periode tussen de 45ste en 75ste minuut aan 30 minuten goed voetbal voldoende gehad om een zeer bleek Oostende met 2-0 kansloos te laten. Dat de openingsgoal er even voorbij het half uur moest komen uit een stilstaande fase, was geen verrassing. In het eerste bedrijf zat de wedstrijd, op 2 goeie kansen na voor de mannen van De Boeck, volledig op slot. Er was een betwiste strafschopfase en ook de doorgebroken Oumarou lukte er vanuit een moeilijke hoek niet in om de Oostendse portier te passeren. Enkel Robin Henkens slaagde daar in de eerste helft wel in met een schitterend geplaatste vrijschop. De 1-0 voorsprong aan de rust was een ongekende luxe voor de Beverse supporters, maar iedereen was het er over eens dat het spelniveau na rust alleen maar beter kon.

En zo gezegd zo gedaan. Onder impulsen van een sterk ingevallen René Sterckx (hij verving nog voor de pauze de geblesseerde Ivan Trickovski) dicteerde Waasland-Beveren gedurende een half uur de wet tegen een zwaar ontgoochelend Oostende en het deed dat met bij momenten voetbal fris van de lever waar de supporters graag de handen voor op mekaar kregen. De bekroning kwam er omstreeks het uur toen Veselinovic een cadeautje onderschepte van Lukaku en Sterckx een slalom bijzonder knap afrondde. Er was nog een tweede discutabele fase waarbij WB een strafschop claimde na fout op een bij momenten ongrijpbare Sterckx, maar ook ditmaal sloot scheidsrechter Lambrechts de ogen. Rowell en Demjan mochten in het slotkwartier nog wat minuten maken, maar aan de veilige en oververdiende 2-0 score wijzigde niets meer.

Op speeldag 10 heeft Waasland-Beveren zo zijn eerste driepunter te pakken en het is een belangrijke. Het schuift mee in het zog van Charleroi en Lierse, komt op gelijke hoogte met Mechelen, het laat OHL en Oostende achter zich en neemt verder afstand van Bergen. Als we de beker meetellen is het de derde keer dat WB op voorsprong kwam en voor de derde keer worden er punten gepakt. Het centraal duo achterin Sibum-Bojovic speelde gisteren een vlekkeloze partij en dat was ook de invalsbeurt van René Sterckx. Oumarou liet bij flitsen zijn ontegensprekelijke klasse zien, maar het mag nog iets efficiënter.
Ook in zijn tweede JPL-wedstrijd was Nicolas Godemèche onopvallend degelijk en onberispelijk en dat laat het beste verhopen voor de nabije toekomst. Voor het eerst dit seizoen scoorde WB 2 goals in een competitiewedstrijd.
Coosemans (tot grote ergernis van het publiek altijd veel te lang talmend om de bal opnieuw in het spel te brengen), Blondelle (zeer ijverig, maar een resem voorzetten vanop zijn flank die zelden toekwamen) en Maric (onherkenbaar zwak in wat zijn sterkste punt zou moeten zijn, een ploegmaat in de voeten aanspelen), waren voorzichtig uitgedrukt, ongelukkig zaterdagavond. De nul werd nog een keertje gehouden, maar dat was ook de verdienste van een onmondig Oostende, want ik vraag mij af hoe een onzekere Colin Coosemans het er had afgebracht indien hij gisteren een pak werk had op te knappen. Zijn weinig secure match in Kortrijk heeft hem duidelijk geen goed gedaan.

Er volgt nu een interlandweekend en dat kan niet beter komen. Een ideaal moment voor technische staf, spelers en bestuur om bij te sturen en de plooien hier en daar glad te strijken, want blijkbaar zijn er deze week wat ergernissen uitgewisseld tussen clubleiding en coach. Het is tevens een prima gelegenheid om de geblesseerden Cale, Gershon en Belhocine verder te laten herstellen zonder dat we hun op het veld missen.

Na het interlandvoetbal herneemt WB op speeldag 11 met de levensbelangrijke uitwedstrijd bij OHL. De Leuvenaren hebben in de rangschikking een puntje minder dan WB zodat het belang van deze wedstrijd niet onderstreept hoeft te worden. Niet vergeten dat Waasland-Beveren al aan 6 thuiswedstrijden zit en slechts 4 op verplaatsing. Een overwinning in Leuven zou wel eens de lang verhoopte lancering kunnen betekenen, want met 2 opeenvolgende zeges zou de klassementswereld van WB heel wat rooskleuriger ogen.

Patrick Van Wesemael