StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB DAT DE DECIDENTEN NU MAAR OPSTAAN !

Vanavond worden de laatste 2 wedstrijden van speeldag 13 afgewerkt. In Jan Breydel staat het Brugse derby op het programma en over derby´s gesproken : die van vorig weekend kostte het hoofd van Waasland-Beverencoach Glen De Boeck. En zoals bij elk ontslag is daar al heel wat inkt over gevloeid en zal dat ook in de komende dagen nog wel het geval zijn, maar het leven en dus ook de Jupiler Pro League gaan gewoon door alsof er niets aan de hand is.

Ook typisch na een ontslag is dat er spelers ontwaken uit een diepe droom en dan plots de loftrompet boven halen voor hun opgestapte sportieve baas. In de kranten halen o.a. Henkens en Sibum zwaar uit naar de clubleiding, maar dat is misschien niet eens zo verrassend aangezien beide spelers onder De Boeck een vaste plaats hadden. Vreemd vond ik wel dat Glen op de persconferentie na de wedstrijd minstens even zwaar uithaalde naar zijn kapitein voor het bekende vergrijp waarvoor hij inmiddels 3 dagen schorsing kreeg. Bas liet inderdaad op dat moment zijn ploeg in de steek, maar zoals ik gisteren al schreef, indien er wat meer spelers tussen de lijnen hadden gestaan die bezield waren met Sibums mentaliteit, was er van een walk over geen sprake geweest.
Eerlijk waar, toen ik De Boeck zo over Sibum hoorde, geloofde ik echt dat Glen besefte dat het zijn laatste match als trainer van Waasland-Beveren was geweest.

En over mentaliteit gesproken : de tegenstander van vanavond ging als een komeet van start dit seizoen, maar de voorbije weken sputterde de motor toch een beetje en een aantal spelers van Standard durfden het aan om, zelfs in de positie van leider in de JPL, te spreken over een mentaliteitsprobleem bij sommige spelers. Gedurfd, want daar waar bij de meeste clubs dit soort uitspraken zouden leiden tot bestraffing/verwijdering uit de ploeg of conflictsituaties met de bedoelde ploegmaats, kan en mag dat allemaal bij Standard. En inderdaad, ik veronderstel dat de geviseerde spelers de boodschap hadden begrepen, want in de topper van afgelopen zondag op Anderlecht speelden de Rouches een ijzersterke wedstrijd en werd op het laatst zelfs met 9 spelers stand gehouden tegen de 11 van de thuisploeg. Wie doet hen dat na ? Of het lek helemaal boven is bij Standard weet ik niet, maar aan het resultaat in het Vandenstockstadion (1-1) hebben ze zeker een houvast om te geloven dat ze hun dipje te boven zijn. Anders gezegd : bij een ploeg die wint, op kop staat en punten en centen pakt, wordt een verkeerd woord niet op dezelfde manier opgevat dan in een ploeg waar frustraties schering en inslag zijn. Bij de thuisploeg ontbreken alvast Opare en Vainqueur, maar de kern van de Luikenaars is zo groot dat zij een drietal volwaardige ploegen in competitie kunnen brengen.

Danny De Maesschalck zal straks het commando over de gewezen troepen van Glen De Boeck voeren en misschien is dat niet eens zijn lastigste opdracht tot nu toe, want wat heeft WB op Sclessin te verliezen ? Toch wel ! De wanprestatie van de spelers tegen Lokeren is een dikke revanche verschuldigd aan de supporters. Bovendien bevindt WB zich in een behoorlijk oncomfortabele positie in de rangschikking en is elk puntje (ja, zelfs al is het er maar eentje) ontzettend welkom. Misschien moeten we ook eens af van de instelling om ons bij voorbaat kansloos te achten in dit soort wedstrijden en daarbij de voorbeelden nemen van collega´s in de stand die lak hebben aan al dat respect voor de tegenstander (zie Charleroi 2-2 op Standard, Cercle 1-1 in Gent, Lierse 2-0 winst tegen Kortrijk, Charleroi 2-1 gewonnen tegen Lokeren enz.). Kortom, WB heeft niks te verliezen in de Vurige Stede en waarom niet gewoon vrij en vrank onze kansen gaan. Bas Sibum moet de volgende 3 wedstrijden verstek laten gaan en de terugkeer van Gershon wordt pas in december verwacht. Zou Blondelle de positie van Sibum aankunnen en zou Vermeulen eventueel de plaats van Siebe uitzonderlijk een keertje overnemen ? Pure gissingen en dus weinig belang aan hechten ?

Misschien niet alle supporters, maar toch velen hebben zich de voorbije weken luidop de bedenking gemaakt dat nagenoeg de meeste spelers onder hun niveau speelden en dat er geen ploeg op het veld stond. Nochtans, in het begin van het seizoen zag het er naar uit dat de puzzelstukjes vrij (ook al waren het er veel) snel in mekaar zouden vallen De eerste 4 wedstrijden werd er zelfs niet verloren, al waren de matchen in Charleroi en Bergen allesbehalve opstekers. Maar in plaats van met de week progressie te merken, ging het soms van kwaad naar erger (uit Lierse, uit Kortrijk, tweede helft in Leuven). Dat moet toch een oorzaak hebben ? Wel, dat vanaf nu de dicidenten maar eens opstaan en bewijzen dat het bestuur zich niet heeft vergist door hun naar de Freethiel te halen. Alleen jongens die nog geen of onvoldoende kansen kregen zoals Maman, Santos, Rowell, Emond en Demjan pleiten min of meer onschuldig, want wat zij op training uitsteken valt op afstand moeilijk in te schatten.

Patrick Van Wesemael.