StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

DE BLIK VAN DE VERDEDIGERS SCHRIK !

Door een bedrijfsverhuis heeft onze huisanalist Kristof Snelders de voorbije 3 weken ondervonden wat wij bedoelen met werken, maar nu is hij weer van kop tot teen (dat lijkt niet zoveel) beschikbaar voor de rubriek "de blik van de verdedigers schrik".

Stel, je maakt deel uit van het bestuur van Waasland-Beveren. Zou jij voor een trainerswissel hebben gestemd ?
Kristof : "Toch wel. Ik kan de beslissing van de clubleiding volgen. Het contrast tussen wat op het veld tegen Lokeren werd vertoond en wat Dirk Poppe vooraf had aangekondigd, was te groot.
In die omstandigheden lijdzaam toezien zou het bestuur kwalijk genomen worden door de supporters en bovendien was de wedstrijd tegen Lokeren geen alleenstaand geval. De wedstrijden onder leiding van Danny De Maesschalck tegen Standard en Cercle hebben trouwens duidelijk gemaakt dat er meer beleving en inzet werd getoond door de spelers. De uitspraak van Dirk Poppe na de eerste training die volgde op het ontslag van De Boeck was veelzeggend, want hij stelde dat er op training weer geroepen en gebikkeld werd waaruit ik durf afleiden dat de gelatenheid plaats had gemaakt voor gedrevenheid en afgaande op die bevindingen van de algemeen manager heeft de clubleiding de juiste beslissing genomen."

Na de bewuste wedstrijd tegen Lokeren deed Tom Soetaers in Stadion op VTM een gedurfde uitspraak. Hij had de dag voordien de spelers van Anderlecht voor hun bedreigde coach zien spelen, maar die ingesteldheid had hij gemist bij de spelers van Waasland-Beveren in de match tegen Lokeren.
Kristof : "Dat soort uitspraken moeten een beetje worden genuanceerd Ik zie het niet zo snel gebeuren dat spelers opzettelijk slecht presteren om hun trainer buiten te werken, want dat lijkt mij te simpel voorgesteld. Wat wel kan is dat spelers gefrustreerd raken omdat de klik met de trainer ontbreekt en zij daardoor niet hun gebruikelijke scherpte kunnen brengen. Slecht spelen is zeker geen bewuste keuze van spelers, maar door een samenloop van omstandigheden raken zij gefrustreerd en halen daardoor hun normale niveau niet meer. Ik vond wel dat het ontbreken van frisheid bij de spelers op het laatste bij De Boeck merkbaar was, net zoals de scherpte tegen Standard, Cercle en Zulte-Waregem wel opvallend aanwezig was. Wanneer men niet dagelijks in de kleedkamer vertoeft is het lastig gissen voor een buitenstaander naar het waarom over het ontbreken van die klik tussen de coach en zijn manschappen. Dat kan variƫren van de manier van omgaan tussen spelers n trainer of een heel verschillende opvatting van de wijze waarop wordt getraind. Tom Soetaers kon toen perfect die vergelijking maken met Anderlecht omdat de Brusselaars in ongeveer dezelfde situatie zaten : slechte resultaten en twijfels over het doorgaan of ontslaan van de trainer. Ik zag net als Tom beide wedstrijden en moet toegeven dat er een groot verschil was tussen de gretigheid waarmee de spelers van Anderlecht voor Van Den Brom streden en de ondermaatse prestatie van de Beverse spelers in wat voor de supporters en de hele entourage de wedstrijd van het jaar moest worden tegen de buren van Lokeren."

Is Bob Peeters een goeie keuze geweest ?
Kristof : "Jawel ! Ik ken Bob goed en heb er ook mee samengespeeld. Een heel goeie keuze zelfs vind ik persoonlijk. Het is niet toevallig dat weer een ploeg die eerst met De Boeck heeft gewerkt daarna een trainer neemt met het profiel van Bob Peeters. Ik ga niet beweren dat het uitersten zijn, maar totaal andere persoonlijkheden. Glen is wat koeler en afstandelijker en heeft niet dat warme en sympathiek overkomen van een Bob Peeters. Die verschillende menselijke eigenschappen bepalen uiteraard niet alleen of iemand een goeie of een minder goeie trainer is, want elke spelersgroep heeft behoefte aan een specifieke aanpak en wat voor de ene groep perfect werkt, lukt met de andere helemaal niet.
Ondanks zijn kortstondig mindere ervaring in Gent ben ik ervan overtuigd dat Bob over de kwaliteiten beschikt om een spelersgroep optimaal te motiveren."

De realiteit leert ons dat WB halverwege de competitie en het programma kennende voor de komende weken, er allesbehalve goed voor staat.
Kristof : "Op basis van het huidig klassement is het misschien niet evident, maar we moeten positief blijven, want er volgt nog een hele terugronde om een en ander recht te zetten. Het is niet onmogelijk om van het trio OHL, Lierse en Oostende 1, maar liefst 2 ploegen achter ons te houden om een beetje marge te hebben. Het goeie voorbeeld is Cercle. Een dikke maand geleden werd het thuis nog met 0-5 afgedroogd door Standard waarna eveneens een zwaar programma volgde met uitwedstrijden naar Mechelen, Gent en Waasland-Beveren en thuiswedstrijden tegen Club Brugge en Kortrijk. Zij hadden wellicht ook niet durven dromen van een 13 op 15 in deze matchen. Maar er moeten nu dringend ook punten in uitwedstrijden worden gepakt, want anders wordt het een moeilijk verhaal."
Trouwens, het valt mij op dat Kristof tijdens onze babbel het moeiteloos heeft over "we" en "ons" als het over WB gaat en dat doet goed.

Als één van de oorzaken van de mindere resultaten wordt wel eens verwezen naar de vele nationaliteiten in onze spelersgroep. Kan dat een mogelijke oorzaak zijn ?
Kristof : "Voetbal is één taal. Goed communiceren op het veld is zeer belangrijk, maar daarom hoeft men niet dezelfde taal te spreken. Zoveel teams zijn er nu ook weer niet die 5 of 6 Belgen in de basis hebben. Wel een feit is dat meer Belgen in een ploeg bevorderlijk is voor het groepsgevoel waardoor de kans op een hecht blok op en naast het veld toeneemt. Dat spelers die dezelfde taal spreken mekaar wat gemakkelijker opzoeken is logisch, maar wil absoluut niet zeggen dat zij mekaar op het veld daarom minder goed vinden."

Patrick Van Wesemael.